Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Modificarea termenului de valabilitate a poliţelor de asigurare împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii falimentului
10.05.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, C. administrativ, Comunicare profesională, Insolvență, Lege 9, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 464 din 9 mai 2022 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă nr. 62/2022 pentru modificarea art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale.

Astfel, la articolul 262 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, alin.32 se modifică în sensul prevederii unui termen mai îndelungat, de 150 zile de la pronunțarea hotărârii de deschidere a procedurii de faliment pentru încetarea de drept a contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanţii, prevăzută în secţiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare. De asemenea, se menționează că in aceleași condiții încetează de drept și contractele de reasigurare, modificarea constând în principal în faptul că nu mai trebuie denunțate, ci încetează de drept întocmai ca și contractele de asigurare. Aceste modificări se aplică şi procedurilor de insolvenţă aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

La articolul 1, alineatul (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale se menționează că în cazul contractelor contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale aflate în curs de derulare, pentru care este necesară constituirea unei noi garanţii de bună execuţie ca urmare a retragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurări care a emis instrumentul de garantare, la solicitarea autorităţilor/entităţilor contractante, se constituie o nouă garanţie de bună execuţie, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă până la momentul expirării termenului de 150 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, prevăzut la art. 262 alin. (3^2 ) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dar nu mai târziu de 31 ianuarie 2023.

La articolul 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2022 privind unele măsuri referitoare la garanţiile de bună execuţie constituite în cadrul contractelor de achiziţie publică şi al contractelor sectoriale se menționează data de 10 iunie 2022 ca termen limită pentru ca autorităţile de management responsabile pentru managementul şi implementarea asistenţei financiare nerambursabile acordate de Uniunea Europeană, precum şi autorităţile care gestionează programe finanţate din fonduri publice să elaborareze reglementările pentru punerea în aplicare a Ordonanţei nr.19/2022, conform regulilor specifice programelor cu finanţare externă nerambursabilă, respectiv programelor finanţate din fonduri publice.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti