Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Mesajul președintelui Consiliului Legislativ cu prilejul celebrării a 30 de ani de la înființarea CCR


11.05.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CCR, Comunicare profesională, Drept constitutional, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 10 mai 2022, Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ, a participat la evenimentul organizat de Curtea Constituțională a României, la Palatul Parlamentului, pentru a celebra 30 de ani de la înființarea instituției: ”În orice stat de drept, Constituția trebuie respectată. Valorile înscrise în Legea fundamentală trebuie apărate activ, zi de zi.

Aniversarea a 30 de ani de activitate a Curții Constituționale ne oferă prilejul de a sublinia reperele constituționalismului modern, bazat pe demnitatea umană, recunoscută drept valoare supremă a statului și a societății. Totodată, este un moment în care, privind înapoi, înțelegem mai bine faptul că există o relație directă între gradul de respectare a Constituției și nivelul de protecție a tuturor valorilor, principiilor și drepturilor fundamentale ce guvernează viața unei națiuni.

Constituția din 1991 a reprezentat motorul transformării sistemului judiciar și a cadrului juridic din România pe baze democratice și a oferit o nouă direcție societății românești, prin promovarea supremației Constituției, a respectului față de lege, precum și garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. În cele din urmă, drepturile cetățenilor oferă dimensiunea reală a finalităților dreptului.

Un pas deosebit de important în evoluția societății românești a fost instituirea modelului european de control al constituționalității legii. Astfel a luat ființă Curtea Constituțională – „garantul supremației Constituției”. Locul și rolul Curții Constituționale se disting în arhitectura etatică prin aceea că este unica autoritate de jurisdicție constituțională din România, deciziile sale fiind definitive și general obligatorii. Consacrarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale constituie, în sine, o garanție a securității juridice.

În acest context, evoluția constituționalismului în România este strâns legată de activitatea Curții Constituționale, al cărei rol a fost consolidat în 2003, la revizuirea constituțională, prin acordarea unei atribuții importante: soluționarea conflictelor juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice.

Dezvoltarea jurisprudențială ulterioară a confirmat faptul că era necesară introducerea unui arbitru neutru pentru conflictele juridice de natură constituțională dintre autoritățile statului. Plasându-se întotdeauna în matca sa constituțională, de garant al supremației Legii fundamentale, Curtea Constituțională a României s-a situat deasupra intereselor și conjuncturilor politice ale autorităților publice intrate în conflict și s-a comportat ca un arbitru imparțial și obiectiv.

Esența Legii fundamentale constă în realizarea unui echilibru al întregii societăți, care să asigure stabilitatea socială, libertatea individuală, mecanismele de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale, funcționarea autorităților statului. Însă normele constituționale au valoare și forță doar dacă sunt respectate. Constituția trebuie respectată nu doar în litera, ci și în spiritul ei. Realitatea a demonstrat uneori, de-a lungul acestor 30 de ani, o abandonare a valorilor și spiritului Constituției din partea unor autorități ale statului, prin tendința evidentă a acestora de a evolua spre exercitarea discreționară a atribuțiilor stabilite de lege și interpretarea partinică a unor norme constituționale. Iar atunci Curtea Constituțională și-a îndeplinit misiunea.

Supremația Constituției înseamnă conformitatea întregului sistem de drept cu normele constituționale și obligația fundamentală a autorităților statului de a-și exercita atribuțiile în limita și spiritul Constituției. Controlul de constituționalitate are și alte efecte, mai profunde, întrucât asigură menținerea unei ordini juridice unitare, coerente și predictibile.

În decursul acestor trei decenii de la înființare, Curtea Constituțională a pronunțat decizii interpretative novatoare pentru evoluția dreptului constituțional românesc și a procedat la adaptarea jurisprudenței sale la noile realități sociale, ca un răspuns firesc la evoluția societății.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro