« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Noi simplificări privind procedura legală de angajare a străinilor în România
12.05.2022 | Ruxandra VIȘOIU, Irina POSTELNICU

Drept Timisoara
Secţiuni: Articole, Dreptul muncii, Lege 9, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Ruxandra Vișoiu

Ruxandra Vișoiu

Irina Postelnicu

Irina Postelnicu

Începutul lunii mai vine cu vești bune pentru societățile care doresc să angajeze cetățeni străini, mai exact persoane din spațiul non-UE. De la 5 mai a intrat în vigoare OUG nr. 59/2022 pentru modificarea unor acte normative în domeniul străinilor, act normativ care a modificat OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

Aceste modificări importante au fost aduse la cunoștința publicului foarte rapid și de către Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) pe site-ul lor oficial[1]. Aceste schimbări legale au apărut în contextul în care unele structuri teritoriale IGI (precum București, Ilfov, Constanța, Cluj)  aveau un grad exagerat de aglomerare cu dosare pentru avize de muncă, ceea ce aducea un blocaj în fluxul activității acestora. Mai exact, angajatorii și viitorii angajați, cetățeni străini, trebuiau să aștepte o perioadă extrem de îndelungată pentru ca dosarele lor să fie procesate. Aceste probleme au apărut mai ales în contextul ridicării restricțiilor care au fost inițial impuse de pandemia Covid19.

Astfel, art. 28 din OG nr. 25/2014 a fost modificat în sensul că angajatorii pot depune cereri pentru avize de angajare ori detașare în muncă la oricare dintre structurile IGI, nu doar oficiul IGI unde angajatorul are sediul. Spre exemplu, în trecut o societate din București care dorea să angajeze cetățeni non-UE putea depune dosarul doar la IGI București, instituție deja foarte aglomerată și la care timpii de așteptare erau extrem de îndelungați. Dar acum, conform noilor modficări legale, societatea în cauză poate depune dosarul și la IGI Argeș ori IGI Ialomița, nu doar la București. În acest sens, IGI a publicat o listă a oficiilor teritoriale[2] în funcție de gradul lor de aglomerare, pentru ca deponenții să poată alege o locație cât mai potrivită.

A doua modificare vizează posibilitatea străinilor de a solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă[3] în termen de 180 de zile de la data obţinerii de către angajator a avizului de angajare[4]. Termenul a fost astfel prelungit de la 60 de zile la 180 de zile, deoarece în multe cazuri cererile erau soluționare cu întârzieri, iar avizul de de angajare emis de IGI putea expira,  precum și restul documentelor de la dosar.

Iar al treilea aspect important este că avizele de angajare eliberate cu cel mult 60 de zile anterior intrării în vigoare a actului normativ pot fi utilizate în termen de 180 de zile de la data eliberării pentru obținerea vizelor de lungă ședere pentru angajarea în muncă. Viza este soluționată în termen de 20 de zile de către Centrul Național de Vize fără a mai fi necesară obținerea avizului din partea IGI. În concluzie, se prelungește valabilitatea inclusiv pentru avize de muncă deja eliberate.

Considerăm că aceste modificări legislative sunt benefice, mai ales în contextul în care unitățile teritoriale IGI din marile orașe sufereau de un grad de aglomerare ridicat, iar pericolul ca actele din dosar să expire era cât de se poate de real. Astfel vor avea de câștigat nu doar angajatorii și angajații, pentru că procedurile se simplifică și devin mai rapide, ci și autoritățile publice în sine.


[1] Găsiți comunicatul de presă inițial aici, precum și forma sa simplificată aici
[2] Găsiți mai multe informații aici
[3] Puteți afla mai multe despre vizele pentru angajarea străinilor din video-ul nostru aici
[4] Puteți afla mai multe despre avizul de muncă și permisul de muncă al străinilor din video-ul nostru aici


Drd. Ruxandra Vișoiu, Managing Partner R&R Partners Bucharest
Irina Postelnicu, Senior Associate R&R Partners Bucharest

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.