Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Celebrarea a 30 de ani de la înființarea CCR


11.05.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CCR, Comunicare profesională, Drept constitutional, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 10 mai 2022, pentru a sărbători 30 de ani de existență, Curtea Constituțională a României a organizat evenimentul jubiliar cu tema “Curtea Constituțională – garant al supremației Constituției, factor de echilibru și stabilitate și fundament al democrației și al statului de drept”, la sala Nicolae Iorga a Palatului Parlamentului, potrivit unui comunicat.

La acest eveniment aniversar (desfășurat în format on site, on line și streaming), Curtea Constituțională a fost onorată de participarea directă a conducătorilor celor trei puteri ale statului, respectiv președintele și vicepreședintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, prim-ministrul, reprezentat prin secretarul general al Guvernului, preşedinta, vicepreședinții și președinți ai secțiilor Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Au participat foști președinți, foști judecători și foști magistrați-asistenți ai Curții Constituționale. De asemenea, delegația Curții Constituționale a Republicii Moldova, condusă de președintă Domnica Manole, a Curții Constituționale din Cehia, reprezentată de judecător David Uhliř, precum și a Tribunalului Constituțional din Portugalia, reprezentat prin judecător José Figueiredo Dias.

Au răspuns invitației și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație Justiţie, procurorul șef adjunct al DIICOT, directorul Institutului Național al Magistraturii, Avocatul Poporului și adjuncții Avocatului Poporului, preşedintele, președinții, șefii secțiilor și secretarul general al Consiliului Legislativ, preşedinţi de comisii permanente parlamentare, secretarii generali ai celor două Camere ale Parlamentului, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Concurenței, prefectul Capitalei, miniştri de stat, directorul Institutului de Cercetări Juridice acad. „Andrei Rădulescu”, rectori, decani și profesori ai Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, ai Academiei de Studii Economice, ai Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, ai Universității Titu Maiorescu și ai Universității Nicolae Titulescu din București, precum și reprezentanți ai unor edituri și reviste de specialitate juridică din România.

În deschiderea ședinței festive au luat cuvântul Florin-Vasile Cîțu, președintele Senatului, Ion-Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, în numele prim-ministrului, Marian Neacșu, secretar general al Guvernului, Corina-Alina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Florin Iordache, președintele Consiliului Legislativ și Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi.

Totodată, intervențiile directe, în format on line, a președintelui Consiliului Constituțional din Franța, Laurent Fabius, a președintelui Curții Constituționale a Lituaniei, Dr. Danutė Jočienė, a judecătorului român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Octavia Spineanu-Matei, a judecătorului Curții Constituționale a Bulgariei, prof. Atanas Semov, precum și mesajele video, înregistrate și transmise special pentru acest eveniment de către președinta Comisiei de la Veneția, Claire Bazy Malaurie, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Robert Spano, președintele Curții Constituționale a Ungariei, Dr. Tamás Sulyok, prof.dr.h.c. Rainer Arnold, profesor al Universității din Regensburg, președinta Curții Supreme a Israelului, Esther Hayut și președintele Curții Constituționale a Spaniei, Pedro José González-Trevijano Sánchez.

Contribuții valoroase, care au subliniat rolul Curții Constituționale de garant al supremației Constituției, factor de echilibru și stabilitate și fundament al democrației și al statului de drept au fost prezentate la eveniment de Domnica Manole, președinta Curții Constituționale a Rep. Moldova, Renate Weber, Avocatul Poporului, David Uhliř, judecător al Curții Constituționale a Rep. Cehia, José Figueiredo Dias, judecător al Tribunalului Constituțional din Portugalia, prof. univ. dr. Nicolae Popa și Lucian Mihai, foști președinți ai Curții Constituționale a României și de către prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul Institutului de Cercetări Juridice Academician “Andrei Rădulescu”.

În cuvântul de închidere a lucrărilor, Valer Dorneanu, președintele în exercițiu al Curții Constituționale, a prezentat o sinteză a activității jurisdicționale în decursul celor 30 de ani de existență a Curții Constituționale și a mulțumit tuturor oaspeților care, prin modalitățile variate de prezență și participare, au contribuit la marcarea acestui important moment aniversar.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro