Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Hunedoara. Exercitarea autorității părintești când unul dintre părinți prezintă dezinteres față de minor


12.05.2022 | Oana Elena GHIDICEANU
Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Oana Elena Ghidiceanu

Oana Elena Ghidiceanu

Judecătoria Hunedoara a hotărât ca exercitarea autorității părintești să fie atribuită exclusiv reclamantei, mama minorei, deoarece pârâtul, tatăl minorei, a prezentat dezinteres față de copilul său.

În urma căsătoriei dintre cei doi a rezultat un copil. Ulterior cei doi au divorțat, locuința a fost stabilită la mamă, iar conform art. 397 Cod civil în urma divorțului autoritatea părintească aparține ambilor părinți în comun.

Reclamanta a obținut acordul pârâtului de a se stabili cu minora în Austria, unde copilul s-a integrat foarte bine, urma cursurile unei școli și se bucura de toate condițiile necesare dezvoltării armonioase.

Pârâtul a părăsit țara, timp de doi ani nu a mai ținut legătura cu fata sa și nici nu a contribuit la întreținere ei.

Minora a ajuns la vârsta la care era necesară întocmirea cărții de identitate, iar fără consimțământul pârâtului nu se putea realiza acest act. Astfel, reclamanta a solicitat ca autoritatea părintească să îi aparțină în exclusivitate, deoarece pârâtul prezintă dezinteres față de minoră, iar pentru întocmirea anumitor acte este necesar acordul său, dar acesta este de negăsit, domiciliul lui fiind necunoscut. Conform art. 403 Cod civil în cazul schimbării împrejurărilor, instanța poate modifica măsurile cu privire la drepturile și îndatoririle părinților divorțați față de copiii lor minori la cererea oricăruia dintre părinți, iar art. 398 Cod civil prevede că în cazul existenței unor motive temeinice, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de unul dintre părinți.

În vederea soluționării, instanța a avut în vedere interesul superior al copilului, a ținut cont de ancheta socială realizată în Austria din care a rezultat că reclamanta își crește copilul în condiții bune, cât și de atitudinea tatălui față de propriul copil. (Sentința civilă nr. 1050 din 1 iulie 2015, pronunțată de Judecătoria Hunedoara, disponibilă pe rolii.ro)

Oana Elena Ghidiceanu
Studentă – Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro