« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Judecătoria Hunedoara. Exercitarea autorității părintești când unul dintre părinți prezintă dezinteres față de minor
12.05.2022 | Oana Elena GHIDICEANU

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Oana Elena Ghidiceanu

Oana Elena Ghidiceanu

Judecătoria Hunedoara a hotărât ca exercitarea autorității părintești să fie atribuită exclusiv reclamantei, mama minorei, deoarece pârâtul, tatăl minorei, a prezentat dezinteres față de copilul său.

În urma căsătoriei dintre cei doi a rezultat un copil. Ulterior cei doi au divorțat, locuința a fost stabilită la mamă, iar conform art. 397 Cod civil în urma divorțului autoritatea părintească aparține ambilor părinți în comun.

Reclamanta a obținut acordul pârâtului de a se stabili cu minora în Austria, unde copilul s-a integrat foarte bine, urma cursurile unei școli și se bucura de toate condițiile necesare dezvoltării armonioase.

Pârâtul a părăsit țara, timp de doi ani nu a mai ținut legătura cu fata sa și nici nu a contribuit la întreținere ei.

Minora a ajuns la vârsta la care era necesară întocmirea cărții de identitate, iar fără consimțământul pârâtului nu se putea realiza acest act. Astfel, reclamanta a solicitat ca autoritatea părintească să îi aparțină în exclusivitate, deoarece pârâtul prezintă dezinteres față de minoră, iar pentru întocmirea anumitor acte este necesar acordul său, dar acesta este de negăsit, domiciliul lui fiind necunoscut. Conform art. 403 Cod civil în cazul schimbării împrejurărilor, instanța poate modifica măsurile cu privire la drepturile și îndatoririle părinților divorțați față de copiii lor minori la cererea oricăruia dintre părinți, iar art. 398 Cod civil prevede că în cazul existenței unor motive temeinice, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de unul dintre părinți.

În vederea soluționării, instanța a avut în vedere interesul superior al copilului, a ținut cont de ancheta socială realizată în Austria din care a rezultat că reclamanta își crește copilul în condiții bune, cât și de atitudinea tatălui față de propriul copil. (Sentința civilă nr. 1050 din 1 iulie 2015, pronunțată de Judecătoria Hunedoara, disponibilă pe rolii.ro)

Oana Elena Ghidiceanu
Studentă – Facultatea de Drept a Universității din București

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.