Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Decizii de sancționare adoptate de ASF / aprilie 2022


12.05.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Asigurări, C. contravențional, Piața de capital
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat, în luna aprilie a anului 2022, mai multe decizii de sancționare a unor entități/persoane care activează în piața financiară non-bancară pentru încălcarea unor prevederi ale legislației incidente.

Piața de capital

S.A.I. Certinvest S.A.

Ca urmare a valorificării rezultatelor unui control periodic la S.A.I. Certinvest S.A., au fost dispuse următoarele măsuri:
– sancționarea cu amendă în cuantum de 24.700 lei a A.I. Certinvest S.A.;
– sancționarea cu amendă în cuantum de 1.700 lei a lui Alexandru Voicu, în calitate de Director general;
– sancționarea cu amendă în cuantum de 1.700 lei a Anei Irina Racolța, în calitate de Director conformitate și Ofițer de Conformitate în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului;
– sancționarea cu amendă în cuantum de 2.300 lei a lui Cosmin Alexandru Mizof, în calitate de Administrator de risc;
– sancționarea cu avertisment a lui Radu Viorel Buzea, în calitate de Director general adjunct;
– impunerea unui plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

Principalele deficiențe constatate au vizat unele aspecte referitoare la cerințele de capital, guvernanță și activitatea operațională a societății.

Alpha Bank S.A.

Ca urmare a valorificării rezultatelor unui control periodic la Alpha Bank S.A., în calitate de intermediar pe piața de capital, au fost dispuse următoarele măsuri:
– atenționarea lui Florin Raicu, în calitate de Șef Birou MiFID și Conflict de Interese;
– impunerea unui plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

Deficiențele constatate au vizat unele procese operaționale (tranzacțiile personale).

Bursa de Valori București S.A.

Ca urmare a valorificării rezultatelor unui control periodic la Bursa de Valori București S.A., au fost dispuse următoarele măsuri:
– sancționarea cu avertisment a lui Cristian Bornoiu, în calitate de Ofițer de Conformitate în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului;
– impunerea unui plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

Principalele deficiențe constatate au vizat unele aspecte privind cadrul procedural/organizatoric.

S.S.I.F. Bursa Română de Mărfuri S.A.

Ca urmare a valorificării rezultatelor unui control inopinat la S.S.I.F. Bursa Română de Mărfuri S.A., au fost dispuse următoarele măsuri:
– sancționarea cu avertisment a S.S.I.F. Bursa Română de Mărfuri S.A.;
– sancționarea cu avertisment a lui Dragoș Onea, în calitate de persoană responsabilă cu administrarea riscurilor;
– instituirea unui plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

Principalele deficiențe constatate au vizat aspecte privind cerințele prudențiale.

Braiconf S.A. – Sancționarea cu avertisment a domnului Toderiță Ștefan – Alexandru, acționar al Braiconf S.A., pentru nerespectarea obligației de a raporta atingerea/depășirea poziției de 5% din drepturile de vot asupra emitentului.

S.S.I.F. Share Invest S.A. – Urmarea unui raport de control permanent au fost dispuse următoarele măsuri: Sancționarea cu avertisment a S.S.I.F. Share Invest S.A. și limitarea obiectului de activitate la nivelul unui capital inițial de 50.000 euro. Măsura a fost dispusă ca urmarea faptului că societatea nu deține nivelul minim necesar de fonduri proprii aferent obiectului de activitate autorizat.

Alte tipuri de măsuri

Electroargeș S.A. – Suspendarea, pe durata desfășurării AGOA și AGEA Electroargeș S.A. Curtea de Argeș, convocate pentru data de 28/29.04.2022, exercitării drepturilor de vot aferente unui număr de 16.000.000 de acțiuni ELGS, înregistrate la Depozitarul Central în contul societății Investments Constantin S.R.L., care a făcut obiectul dosarului nr. 238/1259/2020, în care Curtea de Apel Pitești a pronunțat Decizia Civilă nr. 448/A-C.

Asigurări

Asito Kapital S.A. – Sancționarea cu avertisment scris pentru lipsa unei evidențe adecvate și ordonate a documentelor aferente polițelor de garanții.

Amsterdam Broker de Asigurare S.R.L. – Sancționarea cu avertisment scris pentru faptul că nu a fost respectat termenul de transmitere către Autoritatea de Supraveghere Financiară a modificărilor actului de identitate al administratorului companiei de brokeraj.

Comisasig Broker de Asigurare S.R.L. – Sancționarea cu avertisment scris pentru modificări ale Actului constitutiv al companiei de brokeraj privind schimbarea structurii asociaților și numirea de noi administratori fără aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro