Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Suspendarea activității dispusă pe calea măsurilor provizorii


16.05.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept civil, Litigii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

O echipa mixtă de avocați specializați în litigii și proprietate intelectuală din cadrul ZVD Attorneys obține, pe calea ordonanței președințiale, suspendarea activității de restaurant desfășurată de către mai multe persoane fizice și juridice în centrele comerciale din București.

Soluția definitivă a fost obținută în fața Curții de Apel București în reprezentarea unei entități juridice care operează un cunoscut lanț de restaurante și al cărui întreg know-how era folosit fără drept de către pârâți după dobândirea acestuia în cadrul unor contracte de franciză.

Potrivit avocaților ZVD:

Contractul de franciză a ajuns și în România printre cele mai des folosite vehicule juridice pentru dezvoltarea businessurilor, acordând partenerilor francizați acces la un model de afacere deja testat și funcțional, precum și la o serie de informații esențiale derulării cu succes a activității.

Din acest motiv crește însă și riscul și tendința de preluare abuzivă a businessului, totală sau parțială, fie direct, fie prin afiliați și interpuși.

Reglementarea și agravarea răspunderii în justiție pe calea clauzelor contractului de franciză pot diminua riscurile prin descurajarea unor astfel de practici neloiale. Pentru a bloca urgent deturnarea businessului (ceea ce se poate dovedi net superior față de obținerea daunelor), clauzele contractului și acțiunea în răspundere se dovedesc insuficiente, fiind necesare pârghii mult mai aplicate și concrete.

În practica noastră dezvoltată în parteneriat cu echipa Franchwise, gestionăm acest risc din două perspective diferite:

– Prin prevenție, implicând partenerii de afaceri terți față contract în protejarea afacerii. Iar pentru a realiza acest lucru cu succes trebuie înțeles că franciza reprezintă un ecosistem care depășește relațiile dintre francizor și francizat;

– Prin identificarea și dezvoltarea, în domenii complementare precum concurența neloială și proprietatea intelectuală, a acelor raționamente și argumente juridice care sprijină și încurajează soluții ale instanțelor de judecată în sensul suspendării activității preluate până la soluția definitivă pe fond. Iar aici avem în vedere că, până la soluția obținută de noi, majoritatea covârșitoare a unor astfel de cereri de suspendare erau respinse de instanțe pe motiv că suspendarea activității ar avea efecte permanente și asemănătoare soluționării definitive a dreptului.

Avocații implicați în proiect au fost: Alexandru Dragomir și Irina Vasile din practica de proprietate intelectuală și Marcel Bălțescu și Dragoș Zorin din practica de dispute resolution.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro