Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Project Justice. Tribunalul Iași: Anul 2022 a început cu forțe de muncă insuficiente în raport cu volumul de activitate foarte ridicat
12.05.2022 | Robert WILLIAMS

Drept Timisoara
Secţiuni: Interviuri, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Robert Williams

Robert Williams

Agenția Britanică de Știri News247WordlPress a deschis seria interviurilor denumite generic „Project Justice”.

Tribunalul Iași a răspuns întrebărilor News247WorldPress după cum urmează:

1. Stimată doamnă Judecător Ana-Cristina Lăbuş, Președintele Tribunalului Iași, vă mulțumim pentru amabilitatea acordării interviurilor News247WorldPress, cu ce forțe ați început anul 2022?

Tribunalul Iași a început anul 2022 cu forțe de muncă insuficiente în raport cu volumul de activitate foarte ridicat. Indicatorii statistici înregistrați la Tribunalul Iași au evidențiat, pentru anul 2021, o tendința de creștere a numărului cauzelor noi cu care a fost investită instanța, care a fost cu 9% mai mare fată de anul 2020, iar volumul total de activitate în anul 2021 a crescut cu 6% față de anul 2020.

2. Care este situația la nivel de curte, instanțe arondate având în vedere pensionările și transferurile din sistemul judiciar.

La Tribunalul Iași, pe întreg parcursul anului 2021, schema scriptică a instanței a fost de 61 de judecători, însă, în fapt, un număr mediu de aproximativ 5,4 judecători nu a funcționat efectiv, având în vedere fluctuația astfel încât media judecătorilor care au lucrat efectiv în anul 2021 a fost de 55,6 de judecători activi (conform datelor din STATIS CENTRAL).
Modificările în statele de personal ale Tribunalului au fost generate atât de solicitările de pensionare, în număr de 3 pe parcursul anului 2021, cât și de solicitările de delegare ori detașare, formulate de judecători sau ca urmare a concursului de promovare efectivă în funcții de execuție.

3. Care este încărcătura de dosare per judecător, comparativ cu perioadele similare și ce previzionați pentru anul în curs?

Potrivit datelor cuprinse în Raportul de bilanț al activității profesionale desfășurate de Tribunalul Iași în anul 2021, indicatorii statistici privind încărcătura pe schema de judecători din statul de funcții al instanței, evidențiază o tendință de creștere cu 13% a încărcăturii pe judecător din schemă raportat la volumul de activitate, de la o medie de 588,4 dosare în 2020 la 667,4 dosare în anul 2021 (potrivit datelor extrase din STATIS CENTRAL, raportarea făcându-se între volumul total de cauze pe rol, adiționat – cauzele din apel înmulțite cu 2 și din recurs cu 3 – şi numărul de 61 de posturi de judecători, ce figurează alocate Tribunalului Iași în statul de funcții la finele anului 2020). Raportat la volumul efectiv de activitate (fără adiționare) încărcătura pe judecător din schemă, în anul 2021, a fost de 453 dosare/judecător, comparativ cu anul 2020, când încărcătura pe schema de judecători raportat la volumul de activitate efectiv a fost de 429,8 dosare/judecător.
În contextul unui volum de activitate ridicat și în continuă creștere, indicatorii statistici înregistrați de instanță, analizați coroborat, evidențiază interesul colectivului pentru buna înfăptuire a actului de justiție, o creștere a majorității indicatorilor de performanță, dar, mai ales, un efort deosebit de ridicat, reliefat și de gradul de încărcare per judecător.

4. Structura logistică, imobiliară, resursele umane de care dispuneți în prezent sunt în concordanță cu necesitățile instituției?

Infrastructura imobiliară, baza materială și structura logistică de care dispune Tribunalului Iași acoperă nevoile actului de justiție, dar în privința resurselor umane alocate acestei instanțe, schema de personal pentru personalul auxiliar de specialitate este insuficientă/subdimensionată.
Numărul foarte mic al grefierilor de ședință în cadrul Tribunalului Iași, datorat schemelor de personal subdimensionate, proporția grefier de ședință-judecător fiind la nivelul instanței de 0,83 grefieri la un judecător activ, a dus la o supraîncărcare a grefierilor de ședință, atât din punct de vedere al numărului de dosare rulate, cât și în ceea ce privește sarcinile administrative date acestora.

5. Sistemul judiciar trece prin alegerile noilor membri ai CSM, având în vedere acest context, sunt magistrații mai atenți la alegerea făcută?

Indiferent de contextul în care au loc alegerile noilor membri ai C.S.M., și judecătorii instanțelor ieșene sunt preocupați de procesul electoral, pe toată durata acestuia.

6. La nivelul curții, instanțelor arondate sunt magistrați candidați pentru CSM?

La nivelul Tribunalului Iași și a instanțelor arondate sunt doi judecători care candidează la alegerile pentru membrii C.S.M. (un judecător din cadrul Tribunalului Iași și un judecător din cadrul Judecătoriei Iași).

7. Relația cu mass media având în vedere Proiectul TAEJ… ce schimbări s-au produs de la începerea proiectul amintit și până în prezent?

Până în prezent nu au fost sesizate schimbări în relația dintre instanță și mass media, față de începerea Proiectului TAEJ -, Transparență, accesibilitate și educație juridica prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar”.

8. Cunoașteți activitatea de Educație Juridică după modelul Curții de Apel Pitești unde aceasta a avut emisiuni tv pe plan local dar și în separat în scoli având ca parteneri mass media, poate fi un model pentru dumneavoastră?

Activitățile de educație juridică desfășurate de Curtea de Apel Pitești ne sunt cunoscute în măsura în care aceasta sunt reflectate în materialele la care dumneavoastră faceți trimitere. Indiferent de felul și de modalitățile de organizare, activitățile de educație juridică sunt foarte importante în pregătirea noilor generații de tineri educați și responsabili.
Tribunalul Iași, prin reprezentanții săi, a participat, în mod constant la activitățile de educație juridică, organizate cu ocazia „Zilei porților deschise”, precum și la cele organizate, începând cu anul 2016, de către Inspectoratului Școlar Iași, în cadrul programului național „Școala altfel”, în temeiul protocolului încheiat între Ministerul Justiției, Ministerul Educației Naționale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public și Înalta Curte de Casație și Justiție.

9. Cu ce planuri și care este stadiul proiectelor din mandatul dumneavoastră?

Mandatul funcției de președinte al Tribunalului Iași a început la data de 16.07.2021, în această perioada de timp au fost inițiate demersuri pentru începerea lucrărilor de reparații capitale la Judecătoria Hârlău și la Judecătoria Răducăneni, a fost verificată activitatea administrativă a Judecătoriei Iași, au fost dispuse măsuri coerente de reorganizare a activității Tribunalului Iași.

10. ICCJ, CSM, PG, IJ, INM, SNG, … ce impact au la nivelul curții, instanței/instanțelor arondate, având în vedere specificul și competențele celor citate?

Fiecare din instituțiile menționate de dumneavoastră: Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Institutul Național al Magistraturii, Școala Națională de Grefieri, prin rolul și atribuțiile specifice conferite de Constituția României, legile de organizare și regulamentele de organizare și funcționare, influențează major activitatea instanțelor.

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.