« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

CJUE. C-644/20 – W. J. Trimitere preliminară. Competența, legea aplicabilă, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie de obligații de întreținere. Stabilirea legii aplicabile. Protocolul de la Haga privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere. Articolul 3. Reședința obișnuită a creditorului. Momentul în care se stabilește reședința obișnuită. Reținere ilicită a unui copil. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, membru al completului de judecată
12.05.2022 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: CJUE, Drept civil, Dreptul familiei, Jurisprudență, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

Cererea de decizie preliminară, adresată de Tribunalul Regional din Poznań, Polonia, privește interpretarea articolului 3 din Protocolul de la Haga[1] fiind formulată în cadrul unui litigiu între W. J., cetățean polonez cu reședința în Regatul Unit, pe de o parte, și L. J. și J. J., copiii săi minori, cu cetățenie poloneză și britanică, pe de altă parte, în legătură cu plata de către W. J. a unei creanțe de întreținere.

În cursul anului 2017, L.J. și J.J. s-au deplasat împreună cu mama lor în Polonia, unde au rămas în ciuda opoziției tatălui, solicitând ulterior, în fața instanțelor poloneze, obligarea lui W.J. la plata unei pensii de întreținere lunare. Paralel acestei proceduri, prin ordonanța din 24 mai 2019, Tribunalul Regional din Polonia a constatat că copiii făceau obiectul unei rețineri ilegale în Polonia, că reședința lor obișnuită imediat înaintea acestei rețineri se situa în Regatul Unit și că nu exista niciun risc grav ca înapoierea lor în acest stat să îi expună unui pericol fizic sau psihic sau ca în orice alt chip să îi situeze într‑o situație intolerabilă și, prin urmare, a dispus ca A. P. să îi predea copiii lui W. J.

În cursul procedurii în fața Curții, instanța de trimitere a comunicat că, prin ordonanța din 6 octombrie 2021, Curtea Supremă, Camera de control extraordinar și cauze publice, Polonia, sesizată cu un recurs extraordinar formulat de Mediatorul pentru drepturile copiilor, Polonia împotriva ordonanței Tribunalului regional, a anulat în parte această ordonanță.

În acest context instanța de trimitere a ridicat în esență problema dacă reținerea ilicită a creditorului obligației de întreținere pe teritoriul unui stat membru poate afecta stabilitatea șederii sale ca criteriu de stabilire a reședinței sale obișnuite în funcție de care se stabilește legea aplicabilă acestei obligații.

Procedând la interpretarea noțiunii de „reședință obișnuită” în sensul articolului 3 din Protocolul de la Haga, Curtea a constatat că reședința obișnuită a creditorului obligației de întreținere este cea din locul unde se situează, în fapt, centrul obișnuit al vieții acestuia din urmă, ținând seama de mediul său familial și social. Acest lucru este valabil cu atât mai mult atunci când acest creditor este un copil de vârstă mică, ținând seama de necesitatea, în conformitate cu articolul 24 alineatul (2) din Carta drepturilor fundamentale, de a lua în considerare în mod corespunzător interesul superior al copilului respectiv, care impune în special să se asigure, așa cum a subliniat în esență guvernul polonez, că beneficiază de resurse suficiente, având în vedere mediul familial și social în care este determinat să trăiască.

În continuare, Curtea a precizat că, ar fi contrar obiectivului urmărit de articolul 3 alineatul (2) din Protocolul de la Haga, precum și obligației de a lua în considerare interesul superior al copilului să se considere că existența unei hotărâri judecătorești dintr-un stat membru prin care se constată caracterul ilicit al deplasării sau al reținerii unui copil minor și se dispune predarea acestui copil unuia dintre părinții săi, care are reședința în alt stat, împiedică, în principiu, aprecierea că respectivul copil are reședința obișnuită pe teritoriul acestui stat membru în vederea stabilirii legii aplicabile creanței sale de întreținere.

Prin urmare, în scopul identificării legii aplicabile în temeiul articolului 3 din Protocolul de la Haga, în contextul aprecierii tuturor împrejurărilor cauzei și pentru a se stabili dacă schimbarea reședinței obișnuite a copilului, creditor al obligației de întreținere, s-a materializat efectiv, instanța națională poate să țină seama – având grijă, în același timp, să ia în considerare în mod corespunzător interesul superior al acestui copil – de caracterul eventual ilicit al deplasării sau al reținerii copilului menționat, alături de celelalte elemente de natură să demonstreze sau să infirme că prezența copilului respectiv în statul în care a fost deplasat este suficient de stabilă, ținând seama de mediul său familial și social.

În consecință, prin hotărârea pronunțată la data de 12 mai 2022[2], Curtea a statuat că articolul 3 din Protocolul de la Haga trebuie să fie interpretat în sensul că, în scopul stabilirii legii aplicabile creanței de întreținere a unui copil minor deplasat de unul dintre părinții săi pe teritoriul unui stat membru, împrejurarea că o instanță din statul membru respectiv a dispus, în cadrul unei proceduri distincte, înapoierea acestui copil în statul în care avea reședința obișnuită, împreună cu părinții săi, înaintea deplasării sale nu este suficientă pentru a împiedica dobândirea de către copilul menționat a unei reședințe obișnuite pe teritoriul statului membru respectiv.


[1] Protocolul de la Haga din 23 noiembrie 2007 privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere, aprobat în numele Comunității Europene prin Decizia 2009/941/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 (JO 2009, L 331, p. 17).
[2] Hotărârea integrală, în limba de procedură, care a fost limba polonă, dar și traducerea în limba română pot fi accesate aici


 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.