« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CCR pendinte: indemnizația pentru urmașii personalului decedat ca urmare a participării la misiuni militare – art. 18 alin. (1) lit. f) și alin. (3) din Legea nr. 168/2020
13.05.2022 | Andrei Alexandru MARCU

Drept Timisoara
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Jurisprudență | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Alexandru Marcu

Andrei Alexandru Marcu

În data de 09.05.2022 s-a constituit un nou dosar (1174D/2022) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 18 alin. (1) lit. f) și alin. (3) din Legea nr. 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat (cauza Plisco Maria).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care aceste dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate.

Instanţa de trimitere este Tribunalul Mureș.

Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.

Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:

Art. 18 (extras)
(1) Urmaşii personalului decedat ca urmare a participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:
f) o indemnizaţie lunară egală cu câştigul salarial mediu brut, pentru urmaşii personalului participant decedat în urma participării la acţiuni militare, misiuni şi operaţii, indiferent de numărul acestora;
(3) Plata indemnizaţiilor lunare prevăzute la alin. (1) lit. f) şi alin. (2) încetează în următoarele situaţii:
a) [textul din Art. 18, alin. (3), litera A. din capitolul VI a fost abrogat la 05-dec-2021 de Art. I, punctul 4. din Legea 278/2021]
b) în caz de deces al persoanei/persoanelor beneficiare;
c) de la data recăsătoririi soţului supravieţuitor;
d) la data când copiii au împlinit vârsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Andrei Alexandru Marcu
Avocat – Baroul Constanța

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.