« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 9-13 mai 2022
13.05.2022 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Anunțuri, Drept penal, Procedură penală | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Iași. Abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Uz de fals. Permiterea accesului la informații nedestinate publicității. Punerea în mișcare a acțiunii penale.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de:

A.C., președinte al Consiliului Județean Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

A.R.G., șef Serviciu resurse umane și salarizare din cadrul Consiliului Județean Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

B.V.C., consilier IA la cabinetul președintelui Consiliului Județean Iași, detașat ca manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
Față de inculpatul ultim menționat s-a extins urmărirea penală și pentru infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și permiterea accesului la informații nedestinate publicității, toate sub forma instigării

În cauză se desfășoară cercetări în legătură cu modalitatea în care inculpatul B.V.C. a fost numit manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași, în condițiile în care acesta nu ar fi îndeplinit condițiile legale de ocupare a acestei funcții de conducere.

Celor trei inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul teritorial Timișoara. Trafic de influență. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 mai 2022, a suspectului G.A., agent de poliție în cadrul Postului de Poliție Giroc, județul Timiș, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada anterioară datei de 9 august 2021, suspectul G.A., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 13.000 euro, pentru ca, prin intermediul a doi parlamentari, acești bani să ajungă ulterior la un judecător din București.
În schimbul acestei sume de bani, magistratul urma să pronunțe o hotărâre favorabilă în cadrul unui proces civil care avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de teren (10,8 ha situate pe raza comunei Giroc) la care ar fi fost îndreptățită familia martorului.
În contextul menționat mai sus, la data de 12 august 2021, în sediul postului de poliție Giroc, suspectul a primit suma de 64.500 lei, echivalentul a 13.000 euro. Cu aceeași ocazie, suspectul G.A. a mai pretins de la martor, pentru sine, suprafața de 2.000 mp teren intravilan în localitatea Giroc, precum și suprafața de 20.000 mp teren intravilan situat în aceeași localitate, pentru “colaboratorii” polițistului care urmau să rezolve și să decidă punerea în posesie a terenului respectiv.
Terenurile mai sus menționate urmau să fie transferate după ce se obținea punerea în posesie.

De menționat este faptul că, la o simplă consultare a „Studiului de piață privind valorile minime ale imobilelor din județul Timiș – 2021” identificat pe site-ul http://www.unnpr.ro/files/expertize2021/CNPTimisoara/Studiu_de_piata_Timis_2021.pdf, a rezultat că terenurile pretinse ar valora 2.420.000 euro (110 euro/mp).

La data de 11 mai 2022, suspectul G.A. urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Secția de combatere a corupției. Trafic de influență. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul 316/VIII/3 din 30 martie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatei P.G., la data faptei inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală București, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul lunii martie 2022, inculpata P.G. ar fi pretins, în mod repetat, de la un fost director în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (martor în cauză) suma de 100.000 euro despre care susținea că o va remite unui procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție asupra căruia a lăsat să se creadă că are influență. În schimbul banilor, presupusul procuror ar fi trebuit să dispună o soluție favorabilă martorului într-o eventuală cauză penală în care acesta ar fi fost cercetat.
În contextul menționat mai sus, la data de 29 martie 2022, inculpata P.G. ar fi primit cei 100.000 de euro pretinși, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Serviciul Teritorial Suceava. Infracțiuni asimilate celor de corupție. Cercetări.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada decembrie 2020 – mai 2022.

În cursul zilei de 13 mai 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în patru locații dintre care una este sediul unei instituții publice, iar restul domiciliile/sediile unor persoane fizice și juridice situate pe raza județului Botoșani, precum și la domiciliul unei persoane fizice din București. 

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești.  Constituirea unui grup infracțional organizat. Fals informatic. Acces ilegal la un sistem informatic. Efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Alterarea integrității datelor informatice. Spălarea banilor. Percheziție domiciliară.

La data de 11.05.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești au pus în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară în județele Prahova și Constanța, într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, alterarea integrității datelor informatice și spălarea banilor.

În cauză s-a reținut că, începând cu anul 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea de infracțiuni din sfera criminalității informatice, care, în perioada septembrie – noiembrie 2021, a prejudiciat șapte persoane vătămate cu suma totală de 35.110 lei.
Astfel, prin intermediul unor solicitări de actualizare a datelor și transmiterea de pagini web false (phishing), care în aparență creau convingerea că provin de la unitățile bancare emitente, erau obținute în mod fraudulos datelor aferente cardurilor bancare.
Odată colectate aceste date, membrii grupului infracțional organizat, prin accesarea aplicațiilor informatice ale băncilor și introducerea fără drept a datelor menționate, recurgeau la debitarea conturilor bancare ale persoanelor vătămate, efectuând transferuri succesive în conturi controlate de aceștia în scopul disimulării provenienței ilicite, dar și în scopul împiedicării sau îngreunării identificării lor.
În situația în care constatau că anumite conturi bancare dispuneau de măsuri suplimentare de securitate, pentru eludarea acestora, membrii grupului infracțional organizat asociau datelor din aplicațiile informatice ale băncilor un număr de telefon asupra căruia aveau control în vederea recepționării codurilor de securitate, necesare autorizării tranzacțiilor, alterând astfel datele informatice preexistente prin intermediul cărora se realiza autorizarea tranzacțiilor de către titularul contului.
În urma activităților desfășurate procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus reținerea a 4 inculpați și luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de alți 3 inculpați.
În cursul zilei de astăzi a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv față de 4 inculpați.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Ploiești și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova și din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești. Trafic de minori. Reținere.

La data de 10.05.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori.

În cauză s-a reținut că, în cursul anului 2021 inculpatul a recrutat, prin inducerea în eroare (folosind metoda “loverboy”), două persoane vătămate minore în scopul exploatării sexuale prin obligarea acestora să practice prostituția în folosul său.
În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.
În cursul zilei de astăzi va fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Argeș cu propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru o perioada de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Pitești și al jandarmilor din cadrul I.P.J. – Argeș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa: www.diicot.ro

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.