Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Semnătura electronică calificată, utilizată și în sistemul RO e-Factura, obligatoriu de la 1 iulie
16.05.2022 | certSIGN

Secţiuni: Cyberlaw, Drept civil, Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Începând cu 1 iulie 2022, furnizorii de produse cu risc fiscal ridicat, comercializate în relația B2B, dar și operatorii economici care desfășoară activități economice în relația cu statul, B2G, vor fi obligați să emită facturile fiscale prin sistemul pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor, RO e-Factura.

Sistemul național privind facturarea electronică RO e-Factura este disponibil în Spațiul Privat Virtual (SPV), accesibil exclusiv prin utilizarea unui certificat electronic calificat pentru semnătură electronică, emis de un furnizor acreditat, precum certSIGN.

Cui i se aplică măsura?

1. Agenților economici ce comercializează produse cu risc fiscal ridicat – B2B
– Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile
– Băuturi alcoolice
– Construcții noi
– Produse minerale
– Îmbrăcăminte și încălțăminte

2. Agenților economici care desfășoară activități economice în relația cu statul – B2G

Care sunt pașii pentru accesarea serviciului RO e-Factura?

1. Obținerea unui certificat calificat pentru semnătura electronică, în vederea înrolării în SPV.

AICI puteți citi cum obțineți complet online, simplu și rapid, un certificat calificat de semnătură electronică pe token sau în cloud.

2. Înrolarea/accesarea SPV cu ajutorul certificatului obținut la pasul 1, iar AICI este explicat în detaliu modul de accesare al SPV.

3. Completarea formularului 084 – Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura.

4. În urma transmiterii formularului 084, operatorul economic este înscris în Registrul RO e-factura cu data de 1 a lunii următoare, dobândind totodată, în mod automat, și calitatea de destinatar.

Având în vedere că această măsură se aplică agenților economici care desfășoară activități B2B și B2G, destinatarul unei astfel de facturi, dacă se adresează direct clientului final B2C, nu este obligat să fie și el înrolat în Registrul RO e-Factura.

Înregistrarea în Registrul e-Factura va fi obligatorie de la 1 iulie pentru persoanele juridice care intră sub incidența categoriilor de comercianți ai produselor cu risc fiscal ridicat, precum și a serviciilor B2G, indiferent dacă aceștia folosesc sau nu în prezent un program de facturare.

Companiile de software care oferă servicii de facturare prin soluții de tip ERP/Contabilitate sau platformele care oferă soluții online de facturare vor putea transmite facturile clienților lor prin RO e-Factura, doar pe baza certificatelor calificate pentru semnătură electronică (folosite pentru autentificare) și doar după înrolarea în registrul e-Factura ca aplicații terțe.

Mai multe detalii despre această măsură puteți citi pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti