Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Curtea de Apel Galați oferă publicului acces la colecția de documente istorice de arhivă ref. activitatea sa și a instanțelor din județul Galați
15.05.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Galați a transmis următorul comunicat, semnat de jud. Cosmin-Răzvan Mihăilă, președinte:

Tempora mutantur, nos et mutamur in illis.
(Timpul se schimbă și noi ne schimbăm odată cu el.)

Începând de duminică, 15 mai 2022, Curtea de Apel Galați oferă publicului acces liber și direct la colecția de documente istorice de arhivă care privesc activitatea sa și a instanțelor din județul Galați.

Proiectul nostru este unul în premieră și vine în contextul în care ne dorim să ne apropiem de justițiabili, de locurile de unde venim, de a arăta și de a promova istoria, cultura, oamenii, valorile, frumusețea țării în care ne sunt rădăcinile.

Totodată, este vorba despre moștenirea noastră, despre reconectarea cu trecutul, dar este vorba și despre speranță, repere, deschidere, despre un orizont mai bun pe care l-au construit înaintea noastră generațiile trecute, dar mereu prezente.

Veți găsi documente referitoare la procesul prin care prima femeie avocat din România, Ella Negruzzi, și-a câștigat dreptul de exercita profesia, procesul dintre maiorul G.I.Cantacuzino și moștenitorii lui I.L.Caragiale, procesul dintre Statul român și Compania de navigație greacă, corespondența Curții de Apel Galați și a celorlalte instanțe cu Ministerul Justiției și cu alte instituții, corespondență cu guvernul austro-ungar, documente – inclusiv caietul de sarcini – referitoare la construirea vechiului Palat al Justiției Galați (actualul sediu al Universității „Dunărea de Jos” Galați), documente referitoare la încoronarea regelui Carol I și la introducerea leului ca monedă națională, ordine, liste de personal, state de plată și altele.

Veți găsi documente chiar și din anul 1856 – scrise cu grafie chirilică, atunci când curtea de apel se numea Divanul Apelativ și avea sediul la Iași, iar forul suprem era Divanul Domnesc.

Aceste documente sunt extrase din fondul arhivistic al Arhivelor Naționale – Serviciul Județean Galați și sunt puse în mod direct, gratuit și liber la dispoziția juriștilor, cercetătorilor, istoricilor, ziariștilor, studenților și tuturor celor interesați.

Colecția de documente de arhivă este disponibilă aici.

Postările Curții de Apel Galați pot fi urmărite aici.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti