Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Norme ref. restricționarea anumitor drepturi ale persoanelor vizate în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal
16.05.2022 | Elena ALBU

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L136/112 din 13 mai 2022, a fost publicată Decizia GB(D)06-2021 de stabilire a normelor interne referitoare la restricționarea anumitor drepturi ale persoanelor vizate în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul funcționării întreprinderii comune „Proiectul de cercetare privind ATM în contextul Cerului unic european”3 (Întreprinderea comună SESAR 3).

Numai actele juridice adoptate în temeiul tratatelor pot prevedea restricționarea drepturilor persoanelor vizate. În cazul în care aceste restricții nu se pot baza pe acte juridice adoptate în temeiul tratatelor, Regulamentul (UE) 2018/1725 prevede că, în ceea ce privește aspectele legate de operațiunile întreprinderii comune SESAR 3, restricțiile pot fi impuse prin norme interne, în urma evaluării necesității și proporționalității acestor restricții.

În conformitate cu articolul 25 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725, restricționarea aplicării articolelor 14-22, 35 și 36, precum și a articolului 4 din regulamentul respectiv, în măsura în care dispozițiile acestuia corespund drepturilor și obligațiilor prevăzute la articolele 14-22, trebuie să se bazeze pe normele interne care urmează să fie adoptate de întreprinderea comună SESAR 3.

În cadrul funcționării sale administrative, întreprinderea comună SESAR 3 poate desfășura anchete administrative, proceduri disciplinare, activități preliminare privind cazuri de eventuale nereguli raportate la OLAF, poate prelucra cazuri de avertizare în interes public, proceduri (oficiale și neoficiale) de hărțuire, poate trata plângeri interne și externe, poate desfășura audituri interne, investigații prin responsabilul cu protecția datelor al întreprinderii comune SESAR 3 conform articolului 45 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1725, precum și investigații interne de securitate (IT).

Întreprinderea comună SESAR 3 prelucrează mai multe categorii de date cu caracter personal, cum ar fi date de identificare, date de contact, date profesionale, date administrative, date primite din surse specifice, date privind comunicațiile electronice și privind traficul, precum și date referitoare la caz (cum ar fi date obținute din raționamente și din evaluări, date comportamentale, date privind performanța și conduita și date referitoare la obiectul procedurii sau al activității sau prezentate în legătură cu acesta).

Întreprinderea comună SESAR 3, reprezentată de directorul său executiv, acționează în calitate de operator de date.

Datele cu caracter personal sunt stocate în condiții de siguranță într-un mediu electronic sau pe hârtie pentru a preveni accesul ilegal la acestea sau transferul lor către persoane care nu au dreptul legal de acces la aceste date cu caracter personal. Datele cu caracter personal prelucrate sunt păstrate doar atât timp cât este necesar și adecvat în scopurile pentru care sunt prelucrate datele pentru perioada specificată în avizele privind protecția datelor, în declarațiile de confidențialitate sau în evidențele întreprinderii comune SESAR 3.

Normele interne trebuie să se aplice tuturor operațiunilor de prelucrare realizate de întreprinderea comună SESAR 3 în desfășurarea anchetelor administrative, a procedurilor disciplinare, a activităților preliminare privind cazuri de eventuale nereguli raportate la OLAF, a procedurilor de avertizare în interes public, a procedurilor (oficiale și neoficiale) privind cazurile de hărțuire, în tratarea plângerilor interne și externe, în desfășurarea auditurilor interne, a investigațiilor efectuate de responsabilul cu protecția datelor conform articolului 45 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1725, precum și a investigațiilor de securitate (IT) gestionate pe plan intern sau cu implicare externă (de exemplu, CERT-UE).

Prezenta decizie stabilește normele referitoare la condițiile în care întreprinderea comună SESAR 3, în cadrul procedurilor sale prevăzute la alineatul (2), poate restricționa aplicarea drepturilor consacrate la articolele 14-21, 35 și 36, precum și la articolul 4, în conformitate cu articolul 25 din Regulamentul (UE) 2018/1725.

În cadrul funcționării administrative a întreprinderii comune SESAR 3, prezenta decizie se aplică operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal de către Biroul de programe, în următoarele scopuri: desfășurarea anchetelor administrative, a procedurilor disciplinare, a activităților preliminare privind cazuri de eventuale nereguli raportate la OLAF, prelucrarea cazurilor de avertizare în interes public, a procedurilor (oficiale și neoficiale) în cazurile de hărțuire, tratarea plângerilor interne și externe, desfășurarea auditurilor interne, a investigațiilor efectuate de responsabilul cu protecția datelor conform articolului 45 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1725 și a investigațiilor de securitate (IT) gestionate pe plan intern sau cu implicare externă (de exemplu, CERT-UE).

Categoriile de date în cauză cuprind date de identificare, date de contact, date profesionale, detalii administrative, date primite din surse specifice, date privind comunicațiile electronice și privind traficul, precum și date referitoare la caz, cum ar fi date obținute din raționamente și din evaluări, date comportamentale, date privind performanța și conduita și date referitoare obiectul procedurii sau al activității sau prezentate în legătură cu acesta.

În momentul în care își exercită atribuțiile cu privire la drepturile persoanelor vizate în temeiul Regulamentului (UE) 2018/1725, întreprinderea comună SESAR 3 analizează dacă se aplică vreuna dintre excepțiile prevăzute în regulamentul menționat.

Prezenta decizie intră în vigoare la 14 mai 2022.
Consilier juridic Elena Albu
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti