Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Ordonanță președințială. Ștergerea unui articol de presă on-line cu conținut defăimător. Invocarea faptului că articolul reprezintă un pamflet


17.05.2022 | Paula-Alina LUPU
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență, Jurisprudență Tribunale, Media & Publicitate, Note de studiu, Procedură civilă, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Paula-Alina Lupu

Paula-Alina Lupu

Tribunalul Iași, s. I civilă, dec. 2719 din 21 dec 2020

Publicarea unui articol defăimător sub forma unui pamflet, chiar în lipsa indicării numelor reale ale persoanelor vizate, poate justifica restrângerea libertății presei, cât timp conținutul acestuia permite identificarea persoanei după alte elemente.

I. Obiectul cererii

Prin cererea de chemare în judecată, reclamanta a solicitat, pe calea ordonanței președințiale, obligarea pârâților la retragerea articolului de presă publicat pe site-ul acestora și interzicerea publicării altor articole denigratoare până la soluționarea dosarului de fond.

În motivare, a arătat că pe site-ul administrat de pârâți a fost publicat un articol denigrator la adresa copilului său minor, cu vârsta de aproximativ 1 an, referire făcută în contextul existenței unui dosar de stabilire paternitate. Deși articolul se dorește a fi un pamflet, consideră că îi lezează drepturile și reprezintă o intruziune în viața sa privată și profesională.

În justificarea condiției urgenței, reclamanta arată că menținerea articolului ar conduce vizualizarea acestuia de mai multe persoane, caz în care viaţa sa profesională şi personală, prestigiul şi buna imagine de care se bucură prin prisma profesiei de avocat şi prin statutul de lector universitar la o universitate de prestigiu vor fi grav şi iremediabil vătămate.

Prin întâmpinare, s-a invocat lipsa urgenței și a faptului că articolul nu mai este de actualitate, nemaifiind accesat sau distribuit. De asemenea, s-a arătat că articolul reprezintă un pamflet, că nu cuprinde datele de identificare ale persoanelor și nici nu face referire la activitatea profesională a reclamantei. Totodată, s-a arătat că ștergerea articolului ar avea caracter definitiv și s-ar încălca condiția neprejudicierii fondului, ulterior nemaiputând fi încărcat pe site. În fine, s-a invocat faptul că însăși reclamanta a participat la numeroase emisiuni TV și a acordat interviuri ziarelor, inclusiv despre viața sa privată.

II. Judecătoria Iași a respins cererea ca inadmisibilă, reținând că nu este întrunită condiția aparenței dreptului, arătând că însăși reclamanta a participat la emisiuni televizate în care a vorbit despre viața sa privată.

Instanţa a reţinut că libertatea de exprimare a presei beneficiază, conform art. 255 C.civ. Cod civil, de o protecţie suplimentară, măsurile provizorii preconizate neputând opera împotriva jurnaliştilor decât în situaţii excepţionale: prejudicii grave, atingerea dreptului la viaţă privată, evident nejustificată, iar măsura luată de instanţă să nu apară ca fiind disproporţionată în raport cu prejudiciile cauzate.

Faţă de conţinutul articolului de presă şi înscrisurile depuse de părţi, instanţa a reţinut că reclamanta nu a făcut dovada credibilă că drepturile sale nepatrimoniale fac obiectul unei acţiuni ilicite actuale prin publicarea articolului, că s-a adus atingere dreptului său la viaţă privată şi că i s-au cauzat prejudicii grave, pentru ca instanţa să poată dispune măsurile provizorii.

III. Împotriva acestei sentințe, a formulat apel reclamanta.

Tribunalul Iași a reținut, contrar primei instanțe, faptul că este întrunită condiția aparenței dreptului, întrucât, deși în articolul de presă nu s-au folosit numele reale ale persoanelor vizate, în contextul în care, anterior, fusese publicat în presa locală un interviu al reclamantei, în cadrul căruia aceasta a confirmat existenţa procesului de stabilire a paternităţii în contradictoriu cu o persoană publică, publicul cititor poate face cu uşurinţă legătura între persoana reclamantei şi cea la care se referă articolul publicat de pârâtă, reclamanta fiind desemnată cu prenumele …, prin adăugarea unei singure litere la prenumele său real şi prin menţionarea profesiei sale – avocat.

Deși este adevărat că libertatea presei implică şi o doză de exagerare, ba chiar de provocare, insinuarea faptului că reclamanta ar fi întreţinut relaţii şi cu un alt bărbat în perioada de concepţie, invocând pretinse dubii cu privire la paternitatea copilului acesteia, precum şi referirea la persoana minorului, copilul reclamantei …(în cuvinte jignitoare, n.n.), sunt apreciate de instanţa de apel ca justificând cererea de ordonanţă preşedinţială, atât sub aspectul îndeplinirii condiţiei urgenţei, cât şi sub aspectul temeiniciei solicitării de a se dispune, cu titlu temporar, retragerea articolului până la soluţionarea actiunii pe fond.

Instanța respinge cererea privind interzicerea publicării altor articole denigratoare până la soluționarea dosarului de fond.

Av. Paula-Alina Lupu, Baroul Iași

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro