Regulamentul (UE) 2022/709 al Comisiei de refuzare a autorizării unei mențiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, care se referă la dezvoltarea și sănătatea copiilor
17.05.2022 | Elena ALBU

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L133/6 din 10 mai 2022, a fost publicat Regulamentul (UE) 2022/709 al Comisiei din 6 mai 2022 de refuzare a autorizării unei mențiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, care se referă la dezvoltarea și sănătatea copiilor.
În temeiul Regulamentului (CE) nr. 1924/2006, sunt interzise mențiunile de sănătate înscrise pe produsele alimentare, cu excepția cazului în care sunt autorizate de Comisie în conformitate cu regulamentul respectiv și sunt incluse într-o listă cu mențiuni permise.
Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede, de asemenea, că cererile de autorizare a mențiunilor de sănătate pot fi trimise de către operatorii din sectorul alimentar autorității naționale competente a unui stat membru. Autoritatea națională competentă trebuie să transmită cererile valabile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (denumită în continuare „autoritatea”).
După primirea unei cereri, autoritatea trebuie să informeze fără întârziere celelalte state membre și Comisia și să emită un aviz cu privire la mențiunea de sănătate respectivă.
Comisia trebuie să decidă cu privire la autorizarea mențiunii de sănătate, ținând seama de avizul emis de autoritate.
Ca urmare a unei cereri din partea H.J. Heinz Supply Chain Europe BV, transmisă în temeiul articolului 14 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, s-a solicitat autorității să emită un aviz cu privire la o mențiune de sănătate referitoare la Nutrimune și apărarea imunitară împotriva agenților patogeni din tractul gastrointestinal și tractul respirator superior.(întrebarea nr. EFSA-Q-2018-00727). Mențiunea propusă de solicitant a fost formulată după cum urmează: „Nutrimune sprijină sistemul imunitar în apărarea împotriva agenților patogeni din tractul gastrointestinal și tractul respirator superior ale copiilor de vârstă mică.”
La 15 aprilie 2019, Comisia și statele membre au primit avizul științific din partea autorității, care, pe baza datelor prezentate, a conchis că dovezile științifice nu sunt suficiente pentru a stabili o relație de cauză-efect între consumul de Nutrimune, un lapte de vacă degresat pasteurizat și fermentat cu Lactobacillus paracasei CBA L74, și apărarea imunitară împotriva agenților patogeni din tractul gastrointestinal și tractul respirator superior ale copiilor de vârstă mică. În consecință, având în vedere că nu îndeplinește cerințele Regulamentului (CE) nr. 1924/2006, mențiunea nu trebuie autorizată.
Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale.
Mențiunea de sănătate prezentată în anexa la prezentul regulament nu se include în lista Uniunii cu mențiuni permise, astfel cum se prevede la articolul 14 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006.
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Consilier juridic Elena Albu