Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua internațională a luminii (UNESCO)


16.05.2022 | Adelina DOBRE
Secţiuni: Articole, Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a luminii este marcată, anual, la data de 16 mai.

Ziua Internațională a Luminii este o inițiativă globală care oferă un punct focal anual pentru aprecierea continuă a luminii și a rolului pe care aceasta îl joacă în știință, cultură și artă, educație și dezvoltare durabilă, precum și în domenii atât de diverse precum medicina, comunicațiile și energie. Tema largă a luminii va permite multor sectoare diferite ale societății din întreaga lume să participe la activități care demonstrează modul în care știința, tehnologia, arta și cultura pot ajuta la atingerea obiectivelor UNESCO- educație, egalitate și pace.

Ziua Internațională a Luminii are loc pe 16 mai în fiecare an, aniversarea primei operațiuni cu succes a laserului din 1960 de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu perfect al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare societății în comunicații, asistență medicală și multe alte domenii.

Obiectivele majore ale Zilei Internaționale a Luminii sunt:

– Îmbunătățirea înțelegerii publicului cu privire la modul în care lumina și tehnologiile bazate pe lumină ating viața de zi cu zi a tuturor și sunt esențiale pentru dezvoltarea în viitor a societății globale.

– Construirea capacității educaționale la nivel mondial prin activități care vizează știința pentru tineri, abordând problemele echilibrului de gen și concentrându-se în special pe țările în curs de dezvoltare și economiile emergente.

– Evidențierea și explicarea legăturii dintre lumină, artă și cultură, sporind rolul tehnologiei optice pentru conservarea moștenirii culturale.

– Îmbunătățirea cooperării internaționale, acționând ca o resursă centrală de informații pentru activitățile coordonate de societăți învățate, ONG-uri, agenții guvernamentale, instituții de învățământ, industrie și alți parteneri.

– Sublinierea importanței cercetării de bază în știința fundamentală a luminii, nevoia de investiții în tehnologia bazată pe lumină pentru a dezvolta noi aplicații și necesitatea globală de a promova cariere în știință și inginerie în aceste domenii.

– Promovarea importanței tehnologiei de iluminat și a nevoii de acces la infrastructura luminoasă și energetică în dezvoltarea durabilă și pentru îmbunătățirea calității vieții în lumea în curs de dezvoltare.

– Creșterea gradului de conștientizare a faptului că tehnologiile și designul pot juca un rol important în obținerea unei eficiențe energetice mai mari, în special prin limitarea risipei de energie și în reducerea poluării luminoase, care este esențială pentru păstrarea cerului întunecat.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro