Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Project Justice. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova: Ne confruntăm cu un deficit accentuat de resursă umană
19.05.2022 | Robert WILLIAMS

Secţiuni: Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Robert Williams

Robert Williams

Agenția Britanică de Știri News247WordlPress a deschis seria interviurilor denumite generic „Project Justice”.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova a răspuns întrebărilor News247WorldPress după cum urmează:

1. Stimată/Stimate, doamnă/domnule procuror general vă mulțumim pentru amabilitatea acordării interviului News247WorldPress, cu ce forte ați început anul 2022?

Anul 2022 a debutat cu preocuparea pentru asigurarea unor indicatori de calitate și operativitate corespunzători în toate sectoarele de activitate, în condițiile creșterii volumului de activitate şi unui deficit accentuat de resursă umană, gradul de ocupare la unele dintre unitățile de parchet din circumscripția Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova fiind în prezent de 58,97%.

2. Care este situația la nivel de PCA/Parchetele arondate, având în vedere pensionările şi transferurile din sistemul judiciar.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi unitățile subordonate acestuia se confruntă cu un deficit accentuat de resursă umană.

3. Care este încărcătura de dosare pe procuror, comparativ cu perioadele similare şi ce previzionați pentru anul în curs?

Urmarea deficitului de procurori, încărcătura de dosare de soluționat pe procurori a crescut comparativ cu perioadele anterioare şi va creste în continuare, având în vedere numărul procurorilor care vor întruni condițiile de pensionare în anul curent, dar şi creșterii numărului de dosare/lucrări față de anul precedent. Datele statistice corespunzătoare sunt reflectate în rapoartele de bilanț anuale şi semestriale, care sunt publice, fiind afișate pe site-ul fiecărei unități de parchet.

4. Structura logistica, imobiliară, resursele umane de care dispuneți în prezent sunt în concordanță cu necesitățile instituției?

Structura logistică, imobiliară este în concordanță cu necesitățile majorității unităților de parchet, cu excepția unor sedii ce impun reabilitarea/reparații capitale şi a lipsei spațiilor de arhivare.
Resursele umane sunt deficitare la majoritatea unităților de parchet din circumscripția Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

5. Sistemul judiciar trece prin alegerile noilor membri ai CSM, având in vedere acest context, sunt magistrații mai atenți la alegerea făcută?

Apreciem că magistrații au manifestat şi manifestă în continuare o atenție sporită în privința alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, exprimându-şi votul cu responsabilitate.

6. La nivelul PCA/parchetelor arondate sunt magistrați candidați pentru CSM?

La nivelul uneia dintre unitățile locale de parchet subordonate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova există un magistrat candidat pentru CSM.

7. Relația cu mass media având în vedere Proiectul TAEJ… ce schimbări s-au produs de la începerea proiectul amintit si până în prezent?

Relația cu mass-media se întemeiază pe principiul transparenței, coerenței şi a corectei informări a opiniei publice, urmărindu-se respectarea dispozițiilor legale în materie.
De la începerea Proiectul TAEJ şi până în prezent nu s-au produs schimbări majore în relația cu mass-media.

8. Cunoașteți activitatea de Educație Juridică după modelul Curții de Apel Pitești unde aceasta a avut emisiuni tv pe plan local, dar şi în separat în scoli, având ca parteneri mass media, poate fi un model pentru dumneavoastră?

Considerăm că poate fi un model pentru alte unități de parchet.
La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt există un procuror desemnat să desfășoare activitate de Educație Juridică în scoli, ca urmare a unui protocol încheiat cu Inspectoratul Școlar Olt, acesta participând, anual, la ore de Educație Juridică.
Din păcate, lipsa personalului nu ne permite în prezent desfășurarea unor activități suplimentare de educație juridică.

9. Cu ce planuri și care este stadiul proiectelor din mandatul dumneavoastră?

Ne-am propus desfășurarea activităților la un nivel cât mai ridicat, calitativ, dar şi cantitativ, chiar în condițiile actuale ale unui personal insuficient (procurori, personal auxiliar de
specialitate).

10. Care este media de vârsta în unitățile de parchet din subordinea dumneavoastră?

Media de vârstă a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi unităților subordonate este de 42 de ani.

11. Cadrul legal actual corespunde realităților profesionale?

Cadrul legal actual nu corespunde realităților profesionale, având în vedere că frecvența mare a modificărilor legislative, lipsa de coerență şi predictibilitate a legislației, numeroasele decizii ale Curții Constituționale, prin care sunt declarate neconstituționale diverse texte legale, constituie una dintre vulnerabilitățile sistemului judiciar.

12. ICCJ, CSM , PG, IJ, INM, SNG… ce impact au la nivelul PCA/Parchetelor arondate, având în vedere specificul și competențele celor citate?

Înalta Curte de Casație şi Justiție asigură, având în vedere specificul competenței sale, o unificare a practicii judiciare şi o interpretare unitară a dispozițiilor legale, în scopul respectării dreptului la un proces echitabil de care se bucură justițiabilii, caracterul echitabil al procedurilor depinzând şi de independentă magistraților, la a cărei respectare veghează Consiliul Superior al Magistraturii.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, Institutul Național al Magistraturii, Școala Națională de Grefieri au un rol esențial în asigurarea resurselor umane şi formarea continuă a magistraților şi a personalului auxiliar de specialitate juridică.

13. Cum descrieți infracțiunea şi amploarea acesteia în România?

Din nefericire, România nu se situează, la nivel european, pe un loc foarte bun, conform Indicelui de Percepție (I.P.), la infracțiunile de corupție din sectorul public, economie subterană, infracțiuni de furt şi, respectiv, infracțiuni de agresiune contra persoanei.

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti