Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Libertatea de exprimare vs. sfidarea instanței. Sancționarea unui avocat pentru remarci critice


17.05.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 17 mai 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Simić v. Bosnia and Herzegovina.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care Bosnia şi Herţegovina trebuie să plătească reclamantului 4.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral, 510 euro cu titlu de prejudiciu material și 2.550 de euro pentru alte taxe.

Cauza se referea la o glumă pe care reclamantul, avocat, a spus-o în instanță pentru a ilustra criticile sale la adresa procedurilor în care reprezenta un client. Ca urmare, acesta a fost amendat pentru sfidarea instanței.

Curtea a constatat, în special, că instanțele naționale nu au acordat suficientă importanță contextului în care au fost făcute glumele și remarcile critice și nu au oferit motive relevante și suficiente pentru a justifica ingerința cu dreptul la libertatea de exprimare al reclamantului. În special, gluma reclamantului, făcută doar în sala de judecată și nu în fața presei, fusese făcută ca o critică a modului în care au fost aplicate normele privind probele în proces și nu a fost menită să insulte membrii instanței.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro