Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Ploiești. Abandonul de familie
18.05.2022 | Teodora-Elena GÎDOIU

JURIDICE - In Law We Trust
Teodora-Elena Gîdoiu

Teodora-Elena Gîdoiu

Potrivit art. 378 Cod Penal, abandonul de familie constă în „săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească„.

În speță, în urma relației dintre inculpat și concubina sa a rezultat nașterea unui minor. Ca urmare a despărțirii părinților, instanța l-a obligat pe tată la plata a 25% din veniturile nete lunare, cu titlu de obligație de întreținere, cuantum ce a fost ulterior redus la 16% din veniturile nete lunare ale inculpatului. Din probele strânse în timpul urmăririi penale, în principal proba testimonială și proba cu înscrisuri, reiese faptul că inculpatul nu a plătit pensia de întreținere, nu se ocupă de creșterea și educarea minorului și, mai mult, în perioada respectivă a figurat ca beneficiar al indemnizației de șomaj, respectiv ca parte în contracte colective de muncă. De asemenea, înainte de începerea cercetării judecătorești, inculpatul a depus la dosar declarația de recunoaștere a vinovăției.

Instanța a reținut faptul că de esența infracțiunii de abandon de familie este reaua-credință a inculpatului care se transpune în deținerea de către acesta a mijloacelor materiale de plată a pensiei de întreținere coroborată cu refuzul său de efectua plata timp de 3 luni. Cu toate că inculpatul a beneficiat de sume de bani, el le-a folosit în alte scopuri, neachitând nici măcar în parte pensia de întreținere. În drept, fapta întrunește elementele constitutive a infracțiunii de abandon de familie, prevăzută de art. 378 alin. (1) lit. c) Cod penal, reținându-se intenția directă ca formă de vinovăție, bărbatul având reprezentarea faptei și a pericolului social, urmărind producerea rezultatului.

Prin urmare, instanța l-a condamnat pe inculpat la pedeapsa de 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abandon în familie. În urma individualizării, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, conform art. 91 Cod Penal și a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani, în temeiul art. 92 Cod Penal. (Sentința penală nr. 3 din 6 ianuarie 2020, pronunțată de Judecătoria Ploiești, disponibilă pe rolii.ro)

Teodora-Elena Gîdoiu
Studentă – Facultatea de Drept a Universității din București

Secţiuni: Drept penal, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură penală, RNSJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO