Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Ploiești. Abandonul de familie


18.05.2022 | Teodora-Elena GÎDOIU
Secţiuni: Drept penal, Dreptul familiei, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură penală, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Teodora-Elena Gîdoiu

Teodora-Elena Gîdoiu

Potrivit art. 378 Cod Penal, abandonul de familie constă în „săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească„.

În speță, în urma relației dintre inculpat și concubina sa a rezultat nașterea unui minor. Ca urmare a despărțirii părinților, instanța l-a obligat pe tată la plata a 25% din veniturile nete lunare, cu titlu de obligație de întreținere, cuantum ce a fost ulterior redus la 16% din veniturile nete lunare ale inculpatului. Din probele strânse în timpul urmăririi penale, în principal proba testimonială și proba cu înscrisuri, reiese faptul că inculpatul nu a plătit pensia de întreținere, nu se ocupă de creșterea și educarea minorului și, mai mult, în perioada respectivă a figurat ca beneficiar al indemnizației de șomaj, respectiv ca parte în contracte colective de muncă. De asemenea, înainte de începerea cercetării judecătorești, inculpatul a depus la dosar declarația de recunoaștere a vinovăției.

Instanța a reținut faptul că de esența infracțiunii de abandon de familie este reaua-credință a inculpatului care se transpune în deținerea de către acesta a mijloacelor materiale de plată a pensiei de întreținere coroborată cu refuzul său de efectua plata timp de 3 luni. Cu toate că inculpatul a beneficiat de sume de bani, el le-a folosit în alte scopuri, neachitând nici măcar în parte pensia de întreținere. În drept, fapta întrunește elementele constitutive a infracțiunii de abandon de familie, prevăzută de art. 378 alin. (1) lit. c) Cod penal, reținându-se intenția directă ca formă de vinovăție, bărbatul având reprezentarea faptei și a pericolului social, urmărind producerea rezultatului.

Prin urmare, instanța l-a condamnat pe inculpat la pedeapsa de 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de abandon în familie. În urma individualizării, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, conform art. 91 Cod Penal și a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani, în temeiul art. 92 Cod Penal. (Sentința penală nr. 3 din 6 ianuarie 2020, pronunțată de Judecătoria Ploiești, disponibilă pe rolii.ro)

Teodora-Elena Gîdoiu
Studentă – Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro