Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Luminița Ioana: Proiectul ”Fii avocat în școala ta” se desfășoară cu un entuziasm rar întâlnit în profesia noastră
19.05.2022 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Luminița Ioana

Luminița Ioana

Alina Matei: Mulțumesc, stimată  doamnă avocat Luminița Ioana, Decan Baroul Argeș, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro și pentru disponibilitatea de a vorbi despre proiectul național ”Fii avocat în școala ta”, desfășurat de Uniunea Națională a Barourilor din România. și al cărei coordonator sunteți. Cum s-a născut acest proiect?

Luminița Ioana: Proiectul s-a născut dintr-o ”fericită” modificare legislativă și anume: prin Legea nr. 273/2021, educația juridică face parte din domeniile de competențe cheie la nivel preuniversitar (gimnaziu și liceu) începând cu anul școlar 2022-2023, iar prin Legea nr. 184/2021, exercitarea profesiei de avocat este compatibilă cu activitățile didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial. Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din  România, domnul avocat profesor Traian Briciu, a avut o primă întâlnire cu reprezentanții Ministerului Educației încă din vara anului 2021, astfel că la întâlnirea următoare, de această dată între reprezentanții Departamentului de Educație Juridică  (DEJ) din cadrul  U.N.B.R., s-a  conturat ideea de a demonstra disponibilitatea de implicare a tuturor avocaților din țară într-un proiect național de anvergură de educație juridică non-formală. Proiectul include susținerea unor ore de educație juridică non-formală, voluntar și neremunerat, la nivel de gimnaziu și liceu, pe baza modulelor care au fost puse la dispoziție de DEJ. De asemenea, proiectul include organizarea unor procese simulate, concursuri, dezbateri, precum și vizite în cadrul instituțiilor de profil – instanțe, penitenciare etc.

Activitățile desfășurate de avocați în cele trei luni de proiect (efectiv s-a intrat în școli din luna martie) în cadrul unităților de învățământ a vizat participarea la orele de dirigenție, la ore de Educație socială și de Educație antreprenorială, financiară și juridică și au fost prezentate, analizate și dezbătute primele trei module pe teme stabilite de DEJ.

Alina Matei: Acest proiect al UNBR surprinde plăcut prin două aspecte importante: este un proiect național și are ca scop instruirea tinerilor în ceea ce privește educația juridică. Cele două aspecte menționate, precum crestăturile de pe o cheie normală – nu cea de mașină sau de hotel 🙂 – reprezintă deschidea Uniunii spre societatea românească, cu un mesaj dedicat în exclusivitate tinerilor din școli și licee?

Luminița Ioana: De  fapt, mesajul pe care dorim să îl transmitem prin implementarea acestui proiect are mai multe implicații.

Aș putea exemplifica cu mesajul transmis de domnul Președinte Traian Briciu prin care dorim să transmitem societății că ”Dacă vom investi în cultura juridică, în 20-30 de ani vom avea soluția la problemele actuale. Ridicarea nivelului de cultură juridică și statală a cetățeanului este singura soluție pentru a determina echilibrul dintre cele trei puteri în stat.”

Mesajul către tinerii din școli și licee este, însă, unul simplu și direct: doar atunci când cunoști un fenomen îl poți înțelege și îți poate deveni folositor.

Alina Matei: Ca orice proiect național unde rezultatele se văd în timp, cum a fost primit acest proiect mai întâi de colegii avocați?

Luminița Ioana: Pentru mine nu este deloc surprinzator că proiectul a avut un impact și un feed-back extraordinar din partea colegilor avocați, pentru că eram încă de la început convinsă că disponibilitatea și dorința de implicare socială a colegilor avocați este uriașă. De la colegii din Baroul București până  la cel mai mic barou din țară un număr extraordinar de mare de avocați au raspuns ”Prezent” și  au mers într-un număr impresionant de mare de școli și licee.

Alina Matei: Am înțeles de la colegii avocați implicați în proiect că activitatea lor este neremunerată. Având în vedere că aceștia alocă timp nu doar pentru a merge și susține cursurile, dar și pentru pregătirea lor, că programul școlilor/liceelor este același cu al instanțelor/parchetelor – deci sunt indisponibili pentru alte activități în acea zi – va rămâne așa?

Luminița Ioana: Proiectul  este bazat  în mod exclusiv pe voluntariatul colegilor, deci nu s-a pus problema ca această activitate să fie remunerată. Mai mult decât atât, nu au fost decontate nici  cheltuielile de transport, deși avocații au mers până la cele mai îndepărtate școli din fiecare județ, făcând poate și câte 100 km pentru a preda o oră în școliele din sate indepărtate. Toți au făcut acest lucru în timpul liber (deși este mai mult decât știut  că avocații nu au timp liber!), dar și-au planificat în așa fel programul încât să poată ajunge peste tot.

A fost cu siguranță un val enorm de entuziasm, dar reușita reală a proiectului va fi dacă vom reuși să menținem acest entuziasm, această cotă ridicată de voluntariat în această parte de proiect privitoare la educația non-formală.

Cu privire la partea proiectului care vizează educația formală, așteptăm ca Ministerul Educației să stabilească condițiile introducerii acestei noi materii și cu siguranță un număr impresionant de avocați se vor titulariza în învățământ.

Alina Matei: Cum a decurs proiectul până acum? Am văzut poze pe Facebook de la o parte din colegi care au mers deja în școli/licee.

Luminița Ioana: Din păcate, rețelele de socializare nu vă pot ajuta să vă formați o imagine completă a acestui fenomen care pentru avocatura din România s-a numit ”Fii Avocat în Școala Ta”. Sute de avocați merg din luna martie a acestui an în școli și licee din întreaga țară. Poate mulți nu au beneficiat de o publicitate așa cum meritau, dar nu acest lucru este important pentru noi, ci faptul că mergand în școli au reușit să transmită elevilor  informații din tainele dreptului.

Proiectul se desfășoară cu un entuziasm rar întâlnit în profesia noastră. Proiectul ne-a  unit, ne-a  demonstrat că putem fi uniți în înfăptuirea acestui deziderat comun care reprezintă implementarea educației juridice în școli.

În proiectul FAST, conform raportărilor primite la UNBR, sunt implicați peste 1000 de avocați voluntari care asigură predare la un număr aproximativ de 100.000 elevi din peste 950 de școli.

Alina Matei: Avocații implicați în proiect au/vor avea o programă de care să se țină?

Luminița Ioana: Nu  a fost lăsat nimic la voia întâmplarii și nu am dorit ca în cadrul proiectului să dezbată fiecare teme separate, ci a fost gândit ca un tot unitar programul. Până la această dată, au fost dezbătute trei teme:

1. „Fii avocat în școala ta!” – Mic ghid de orientare profesională. Informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară etc.

2. Ce înseamnă să fii liber? – „Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta”- Despre bullying și alte agresiuni

3. „Fii COOL, fără să fii Penal”- Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul- Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de droguri

DEJ, prin consultarea coordonatorilor de proiect din toate barourile, va concepe pentru anul următor temele ce vor fi dezbatute și apoi va proceda la redactarea suporturilor de curs.

Alina Matei: Care sunt instituțiile implicate în proiectul UNBR și cum a fost colaborarea cu acestea?

Luminița Ioana: Până la acest moment în țară singurele instituții implicate au fost Inspectoratele, Școlile și, bineînțeles, Ministerul Educației.

Alina Matei: A mers ceva greu în cadrul proiectului?

Luminița Ioana: Fără a părea vreo exagerare pot mărturisi că nimic nu a fost greu. Implicare și deschidere totală din partea tuturor celo implicați în proiect. Greu va fi poate să menținem în timp toate aceste lucruri. Acesta va fi examenul nostru cel  adevărat și reușita reală a proiectului așa o vom măsura.

Alina Matei: Începând cu anul viitor, va exista materia educație juridică în școli și licee. Și VedemJust și Robert Wiliams au proiecte de educație juridică  Există premise să se continue proiectul UNBR și după 2023?

Luminița Ioana: Așteptăm să vedem dacă va fi materie separată sau un modul în cadrul unei  programe cum va  hotărî Ministeru Educației. Ne-am manifestat în mod constant sprijinul și disponibilitatea de implicare.

Într-adevăr și VedemJust și domnul Robert Williams au proiecte de educație juridică. Nu suntem în competiție cu niciuna dintre organizațiile care au avut și au programe de educație juridică și întotdeauna am salutat această implicare. Există o singură diferență care este și majoră. Noi,  avocații, suntem foarte mult implicați, avem o largă acoperire națională în dezvoltarea proiectului nostru și putem merge să desfășurăm aceste ore din cele mai renumite colegii naționale până în școlile din ultimul sat din România.

Ca Decan al Baroului Argeș și alături de câțiva colegi, primele activități de educație juridică le-am desfășurat alături de domnul Robert  Williams încă din anul 2016 în cadrul Proiectului Pilot implementat în județul Arges, încheiat între ISJ, Baroul  Argeș, Curtea  de Apel  Pitesti. Cu siguranță prietenia și respectul față de munca  dumnealui vor rămâne pentru totdeauna.

Acum reprezint Departamentul de Educație Juridică din cadrul UNBR și proiectul va continua cu siguranță, se  va  dezvolta, se  va perfecționa. În fiecare clipă vom învăța la rândul nostru mai mult, vom deveni mai performanți. În curând grupul de coordonatori ai proiectului  din barourile din întreaga țară va deveni o parte componentă a DEJ.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Luminița Ioana: Îmi  vine în minte un citat din Nelson Mandela și anume ”Educația este cea mai puternică armă pe care o puteți folosi ca să schimbați lumea.”

Eu cred că prin proiectul FAST avocații au început să facă acest lucru.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Luminița Ioana:Eu vă mulțumesc mult pentru interesul pe care îl acordați Proiectului ”Fii  Avocat  în Școala  Ta”.

Secţiuni: Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO