Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. L.F. v. Hungary. Inspecția locuinței unei familii de etnie romă nu a avut un temei legal


19.05.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 19 mai 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza L.F. v. Hungary.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de famile) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care Ungaria trebuie să plătească reclamantului 4.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 3.953 de euro pentru alte taxe.

Cauza se referea la o inspecție a locuinței reclamantului – justificată retrospectiv ca fiind necesară pentru a verifica conformitatea cu normele de construcție și pentru alocarea și/sau revizuirea ajutoarelor pentru locuințe – în 2011 de către o delegație a primăriei locale. Inspecția a avut loc în cadrul unui nou program social și pe fondul unor tensiuni sporite între locuitorii de etnie romă și cei care nu sunt de etnie romă.

Curtea a constatat că motivele invocate de primărie pentru inspecție nu au avut un temei juridic. Regulamentele de construcție nu au fost aplicabile în acest caz, iar decretul la care s-a făcut referire în ceea ce privește ajutoarele pentru locuințe era irelevant, deoarece nu fusese pendinte nicio procedură oficială în acest sens care ar fi permis autorităților să intre în locuința reclamantului.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro