Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

ANSPDCP. Operator sancționat cu 5.000 euro pentru dezvăluirea datelor personale


19.05.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: C. contravențional, Cyberlaw, Data protection, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 18 mai 2022, Autoritatea Națională de Supraveghere a anunțat că a finalizat o investigație la operatorul Kredyt Inkaso Investments RO S.A. și a constatat încălcarea dispozițiilor art. 5, art. 6, art. 9 și art. 33 din Regulamentul General privind Protecția Datelor (RGPD), potrivit unui comunicat.

Operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 24.740 lei (echivalentul sumei de 5.000 EURO).

Investigația a fost demarată ca urmare a unei plângeri formulate de o persoană vizată care a reclamat faptul că operatorul Kredyt Inkaso Investments RO S.A. a dezvăluit datele sale personale și ale copilului său minor către anumite unități medicale.

În cadrul investigației efectuate, s-a constatat că operatorul a dezvăluit datele petentei (adresa de domiciliu, cod numeric personal, funcția deținută, date privind contractul de muncă, date din certificatele de concediu medical) către anumiți medici și anumite unități medicale cu care aceasta nu avea niciun fel de raporturi juridice.

De asemenea, s-a constatat că prelucrarea datelor privind starea de sănătate ale petentei nu putea fi efectuată în temeiul interesului legitim întrucât acesta nu se regăsește printre condițiile de prelucrare prevăzute de art. 9 din RGPD.

Așadar, operatorul a prelucrat ilegal datele personale ale petentei prin dezvăluirea ilegală și excesivă a acestora, inclusiv a datelor privind starea de sănătate, cu încălcarea principiilor de prelucrare pevăzute de art. 5 alin. (1) lit. a), c), alin. (2) și a condițiilor de legalitate prevăzute de art. 6 și art. 9 din RGPD.

Totodată, s-a constatat că operatorul nu a respectat termenele pentru notificarea incidentului de securitate produs în momentul dezvăluirii datelor petentei către un medic cu care petenta nu avea raporturi juridice, încălcându-se astfel prevederile art. 33 din RGPD.

Totodată, operatorului i s-au aplicat și un avertisment.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti