Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Tratatului de la Trianon
04.06.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua Tratatului de la Trianon este marcată, anual, la data de 4 iunie.

Ziua Tratatului de la Trianon este o sărbătoare publică în România, marcată în fiecare 4 iunie, pentru a comemora semnarea Tratatului de la Trianon din 1920. Sărbătoarea a fost propusă pentru prima dată în 2015 de către politicianul român Titus Corlățean și ulterior promulgată la 18 noiembrie 2020 de către președintele Klaus Iohannis, prin decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon (PL-x 521/28.10.2019).

***

Tratatul de la Trianon este unul dintre tratatele de pace de la Paris care au pus capăt Primului Război Mondial. A fost încheiat între Ungaria și Puterile Aliate și Asociate la 4 iunie 1920 în Palatul Marele Trianon situat în parcul Palatului Versailles. Semnarea acestui tratat a dus la dizolvarea statului maghiar.

***

Ministerul Afacerilor Externe a transmis următorul comunicat de presă:

Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Institutul Cultural Român, organizează, în perioada 4-10 iunie 2022, expoziția „Tratatele de Pace de la Paris (1919-1920): către o arhitectură a păcii europene”.

Expoziția, găzduită la sediul central al Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), cuprinde o selecție de copii ale unor documente diplomatice, fotografii, reproduceri din presa epocii, precum și Tratatele de Pace semnate de România, păstrate în arhiva istorică a Ministerului Afacerilor Externe.

Expoziția, care are și o versiune virtuală, oferă o perspectivă inedită asupra procesului de negociere a tratatelor care au marcat încheierea Primului Război Mondial și prin care a fost confirmată în plan internațional formarea statului român modern, inclusiv actul Unirii Transilvaniei cu România.

Bazându-se pe realitățile rezultate în urma disoluției marilor imperii multinaționale, precum și pe principiile formulate de Președintele SUA, Woodrow Wilson, la începutul anului 1918, inclusiv principiul autodeterminării, reprezentanții statelor participante la Conferința de la Paris au negociat pacea în Europa. Dată fiind complexitatea negocierilor, s-a recurs, pentru prima dată în istoria proceselor de pace, în mod amplu, la expertiza științifică a specialiștilor în diverse domenii precum: drept internațional, istorie, statistică, cartografie, lingvistică, etnografie.

Centrată pe prezentarea contribuției diplomației române la pregătirea și desfășurarea Conferinței de Pace de la Paris, expoziția cuprinde și o serie de fotografii și documente care ilustrează unele dintre cele mai importante momente conexe Conferinței, fiind expuse, în original, și tratatele de pace încheiate în perioada 1919-1920, inclusiv Tratatul de la Trianon din 4 iunie 1920.

Expoziția va fi itinerată de către institutele culturale din străinătate pe parcursul anului, inclusiv pentru marcarea aniversării, în iulie 2022, a 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe.

Informații suplimentare:

În anul 2020 a fost adoptată Legea nr. 256 din 18 noiembrie 2020, pentru declararea zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon. Conform prevederilor acestui act normativ „În scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel național și local, manifestări cultural-educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon.”

​Expoziția „Tratatele de Pace de la Paris (1919-1920): către o arhitectură a păcii europene” reprezintă o pledoarie pentru rememorarea faptelor istorice în context, ca lecții ce trebuie integrate în special din perspectiva promovării unor valori și principii care au permis apariția unor noi realități europene, ca expresie a voinței cetățenilor și a dorinței de menținere a păcii și de dezvoltare economică după prima conflagrație mondială, reluate și dezvoltate ulterior, în cadrul construcției europene de după 1945.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti