Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Proiect de lege: Clarificarea regimului fiscal al nomazilor digitali
20.05.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul muncii, Fiscalitate, Lege 9, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

• Nomazii digitali sunt persoanele care lucrează de la distanță, prin internet, și călătoresc în același timp.
Ne dorim să atragem cât mai multe resurse financiare în țară și să ținem, totodată, pasul cu schimbările din piața muncii. Ne-am propus asigurarea unui tratament fiscal avantajos al veniturilor obținute de aceștia pe perioada în care se află pe teritoriul României” – declară inițiatorii legii. 
• În România, regimul fiscal al nomadului digital nu are până la acest moment o reglementare expresă prin raportare la prevederile Codului fiscal. Nomazii digitali sunt incluși, practic, în categoria persoanelor fizice nerezidente din punct de vedere fiscal.

Deputatele Diana Buzoianu (USR) și Gabriela Horga (PNL) au depus un proiect prin care se va clarifica regimul fiscal al nomazilor digitali în primele 6 luni de ședere în România, similar statelor europene care au implementat deja viza pentru nomazi digitali.

În ianuarie 2022 era promulgată legea nr. 22/2022, un proiect inițiat de deputata USR Diana Buzoianu, prin care era introdusă viza pentru nomazi digitali. Odată cu adoptarea acestei legi, România s-a alăturat statelor care pot să atragă nomazii digitali și resursele lor în țară, oferind vize de lungă ședere acestor străini.

Introducerea noului concept nou în legislația României presupune și adaptarea altor domenii la noua realitate pentru ca țara noastră să fie competitivă. Ce sunt nomazii digitali? Străinii din state terțe care vin să călătorească în România pentru o perioadă mai mare de timp și care lucrează de la distanță pentru o companie din afara UE. Prin proiectul de lege recent depus, se urmărește clarificarea statutului fiscal al acestei categorii de cetățeni străini.

Practic, legea impune trei modificări, valabile pentru primele 6 luni de ședere a nomazilor digitali în România:

1. Scutirea de la plata impozitului pentru veniturile din afara României: pe durata primelor 6 luni de ședere în România, nomazii digitali vor fi scutiți de plata impozitului pe venit de către statul român doar pentru veniturile din afara României. Nomadul va plăti impozitul pentru veniturile respective în țara sa. Acest lucru se va întâmpla chiar dacă străinii provin din state terțe cu care România nu are tratate bilaterale încheiate privind dubla impozitare.

2. Scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale, respectiv contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate: nomadul digital va continua să plătească CAS în statul său de rezidență și va avea drept condiție pentru obținerea vizei încheierea unei asigurări de sănătate, însă nu va plăti CASS și CAS în România în primele 6 luni de ședere.

3. Stabilirea regimului juridic fiscal al nomadului digital: nomadul digital nu va fi considerat rezident fiscal decât dacă șederea depășește durata de 183 de zile;

Dep. Diana Buzoianu: „Prin acest proiect de lege ne dorim să atragem cât mai multe resurse financiare în țară și să ținem, totodată, pasul cu schimbările din piața muncii: vedem cu toții cum impactul tehnologic, telemunca, dar și posibilitatea facilă de a călători reprezintă realități ale lumii de astăzi. Statele din întreaga lume sunt într-o directă competiție. România se bucură de un potențial turistic extraordinar și trebuie să devină o destinație cerută și apreciată de nomazii digitali.”

Dep. Gabriela Horga: ,,Nomazii digitali sunt persoanele care lucrează de la distanță, prin internet. Ne-am propus asigurarea unui tratament fiscal clar și avantajos al veniturilor obținute de aceștia pe perioada în care se află pe teritoriul României. Obiectivul este ca țara noastră să beneficieze de cât mai multe resurse financiare aduse direct în economie prin prezența cât mai multor nomazi digitali în România. Nomazii digitali pot relansa comunități aflate în dificultate și pot lărgi posibilitățile financiare ale unor localități. În 2013, Senderiz era o localitate spaniolă aproape abandonată, dar a fost readusă la viață după ce doi antreprenori au înființat un centru pentru nomazii digitali. Aceasta a permis reconstruirea clădirilor abandonate și sprijinirea proiectelor locale.” 

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti