Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Implicațiile Deciziei nr. 176/2022 a Curții Constituționale a României în privința infracțiunilor la regimul vamal. Relația dintre infracțiunile de contrabandă asimilată, evaziune fiscală specială și regimul contravențional în materia operațiunilor ilicite vizând produse din tutun
20.05.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
Cătălin-Constantin Turcu

Cătălin-Constantin Turcu

În AUBD – Forum Juridic nr. 1/2022 a fost publicat articolul cu titlul „Implicațiile Deciziei nr. 176/2022 a Curții Constituționale a României în privința infracțiunilor la regimul vamal. Relația dintre infracțiunile de contrabandă asimilată, evaziune fiscală specială și regimul contravențional în materia operațiunilor ilicite vizând produse din tutun”, redactat de Cătălin-Constantin Turcu, Master Carieră Judiciară.

Articolul realizează o analiză a domeniului de aplicare a hotărârii instanței de contencios constituțional, precum și expunerea celor mai controversate viziuni de interpretare întâlnite în practica organelor judiciare. Dincolo de aceasta, se impune conturarea riguroasă a unor delimitări conceptuale între infracțiunea de contrabandă și alte norme speciale de incriminare. Având în vedere proliferarea fenomenului infracțional privind operațiunile ilicite cu produse din tutun, legiuitorul român a ales să configureze un regim juridic complex în acest domeniu, astfel încât anumite forme de ilicit penal pot constitui infracțiuni de evaziune fiscală ori de contrabandă, după caz. Totuși, același legiuitorul a ales să înlăture de sub incidența legii penale acele fapte de o gravitate redusă, ce au ca obiect activități ilicite cu țigări și alte produse derivate, plasând aceste fapte sub tărâm contravențional.

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal, Procedură penală, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO