Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 16-20 mai 2022
20.05.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Brașov. Folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Compromiterea intereselor justiției. Favorizarea făptuitorului. Infracțiuni de fals. Cercetări.

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, compromiterea intereselor justiției, favorizarea făptuitorului și infracțiuni de fals, comise în cursul anilor 2020 și 2022.

În cursul zilei de 18 mai 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în cinci locații situate pe raza județului Brașov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul teritorial Brașov. Folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Compromiterea intereselor justiției. Fals intelectual. Favorizarea făptuitorului. Reținere.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 444/VIII/3 din 18 mai 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 mai 2022, a inculpatului R.D., ofițer de poliție și șef al unui birou din cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (două fapte),
– compromiterea intereselor justiției,
– instigare la fals intelectual,
– favorizarea făptuitorului.

În aceeași cauză a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata D.B.E., ofițer de poliție în cadrul biroului menționat mai sus, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de fals intelectual.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
1. În perioada aprilie – mai 2020, inculpatul R.D., în calitatea menționată mai sus, ar fi divulgat unei persoane informații nedestinate publicității, din două dosare penale (din care unul era al DNA) în care era delegat să desfășoare diverse activități. Concret, acesta i-ar fi transmis în două rânduri persoanei respective că este vizată de măsuri de supraveghere tehnică și că va face obiectul unor mandate de percheziție domiciliară.
2. În perioada 18 martie – 09 aprilie 2022, inculpatul R.D., în aceeași calitate, l-ar fi anunțat pe un om de afaceri despre faptul că procurorii continuă cercetările într-o cauză penală care ar avea ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite de un agent din cadrul Poliției Rutiere Brașov și că în viitor este posibil ca cercetările să fie extinse și asupra omului de afaceri.
În același context, inculpatul ar fi determinat-o pe subalterna sa D.B.E. să nu precizeze într-un document care urma să fie atașat la dosarul de urmărire penală aspecte relevante în administrarea probatoriului.

Inculpaților R.D. și D.B.E. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 19 mai 2022, inculpatul R.D. este prezentat Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul Teritorial Bacău. Luare de mită. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 mai 2022, a inculpaților:

M.D.D., manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,

P.E. și R.M.L., asistente șefe în cadrul S.J.A. Neamț, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2 – 10 mai 2022, inculpatul M.D.D., în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celor două subalterne (una dintre ele, respectiv inculpata R.M.L., fiind desemnată să organizeze unui examen) ar fi pretins de la opt persoane câte 5.000 euro pentru a fi declarați admiși în contextul menționat mai sus. Concursul respectiv viza ocuparea posturilor pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar și sanitar auxiliar care a ocupat fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă determinată, în perioada stării de alertă).
La data de 18 mai 2022, inculpatul M.D.D. a primit pe o strada din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul M.D.D., inculpata P.E. ar fi pretins și primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial.
Diferența de 8.000 euro din cei 48.000 de euro, bani primiți de inculpata P.E. în maniera de mai sus, i-ar fi fost remiși inculpatei R.M.L. tot în data de 18 mai 2022, în sediul S.J.A. Neamț, fiind identificați de procurorii anticorupție ca urmare a unei percheziții corporale.

Inculpaților M.D.D., P.E. și R.M.L. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 20 mai 2022, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Direcției de Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Structura Centrală. Constituirea unui grup infracțional organizat. Proxenetism. Trafic de persoane. Spălarea banilor. Percheziții domiciliare.

La data de 16.05.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au pus în aplicare un număr de 44 mandate de percheziție domiciliară în municipiul București și în județele Ilfov, Călărași, Prahova, Suceava, Olt și Brăila, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, proxenetism, trafic de persoane și spălarea banilor.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2018 până în prezent, pe raza localităților Tunari și Otopeni, județul Ilfov, a acţionat un grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane și proxenetism. Membrii grupului au racolat persoane vătămate din medii sociale precare în scopul exploatării lor, prin obligarea la practicarea prostituției, în România și în Europa de Vest, respectiv, Germania, Olanda, Elveția sau Italia.
Inițial, recrutarea persoanelor vătămate s-a realizat prin inducere în eroare, prin promisiunea obținerii unor importante sume de bani într-un termen relativ scurt, în scopul întemeierii unei familii. Ulterior, pe parcursul desfășurării activităților infracționale, în scopul continuării practicării prostituției, membrii grupului infracțional organizat au utilizat diferite metode de manipulare și constrângere, atât morală, cât și fizică, mai ales în momentele în care persoanele vătămate intenționau să înceteze activitatea de practicare a prostituției.
Racolarea clienților s-a realizat prin crearea și publicarea unor anunțuri specifice pe anumite site-uri de profil, iar persoanele vătămate au fost cazate în spații adecvate desfăşurării acestei activităţi ori au fost transportate de către membrii grupării la locuințele clienților.
Până în prezent au fost identificate 21 de persoane vătămate exploatate de grupul infracțional organizat.
Sumele de bani care au fost obținute din exploatarea persoanelor vătămate, în cuantum de aproximativ 500.000 euro, au fost transferate de către membrii grupării în România prin intermediul serviciilor internaționale de transfer monedă ori au fost aduse personal sau de către anumite persoane din anturajul acestora.
În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate în vederea indisponibilizării 4 autoturisme, sumele de 36.100 de lei și 2.500 de euro, 24 de telefoane mobile, precum și înscrisuri bancare și contracte de vânzare-cumpărare a unor bunuri imobile.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 16 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate din Ilfov, Călărași, Ploiești, Suceava, Brăila, Olt și al Serviciului de Investigații Criminale din Ilfov.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. Trafic de droguri de risc. Percheziții domiciliare.

La data de 15.05.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Buzău au pus în aplicare un număr de 10 mandate de percheziție domiciliară în municipiul București și în județele Buzău și Ilfov, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată.

Mandatele de percheziție domiciliară au fost puse în aplicare după ce, la aceeași dată, unul dintre inculpați a fost prins în flagrant pe raza municipiului Buzău în timp ce încerca să comercializeze cantitatea de aproximativ 10 grame de canabis.
În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2020 și până în prezent, cinci inculpați au cumpărat droguri de risc de pe raza municipiului București și au cultivat plante de canabis pe care le-au vândut către consumatori din județul Buzău.
În urma perchezițiilor domiciliare au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării cantitățile de 1.200 de grame de canabis, aproximativ 900 de semințe de canabis, 200 de grame de substanță pulverulentă, albă şi comprimate susceptibile a avea efecte psihoactive, 4 cântare electronice, 7 telefoane mobile, precum și suma de 2.500 de lei. De asemenea, în județul Buzău, la una dintre locuințele percheziționate a fost descoperită o cultură indoor de canabis.
În urma activităților desfășurate procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a trei inculpați.
În cursul zilei de 16.05.2022, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Buzău a admis propunerea de arestare preventivă a doi dintre inculpații reținuți în cauză. Față de cel de-al treilea inculpat procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, B.C.C.O. Ploiești, S.C.C.O. Ilfov, B.C.C.O. București, precum și al jandarmilor din cadrul și I.J.J. Buzău și B.S.I.J. București.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Biroul Teritorial. Destructurarea unui grup infracţional organizat. Trafic de migranți. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Percheziții domiciliare.

La data de 18.05.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Arad şi poliţiştii de frontierā din cadrul ITPF Timişoara şi Oradea efectuează un număr de 37 percheziții domiciliare, pe raza județelor Arad, Timiș, Cluj, Iași și Caraș Severin în cadrul unei acțiuni care vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în traficul de migranți și traficul de droguri de risc și de mare risc.

În fapt s-a reţinut că, în luna august 2021, pe raza judeţului Timiş, a fost constituit un grup infracţional organizat, format din 41 de membri, care a acționat până în prezent în zona de vest a României cu scopul de a săvârși infracţiunea de trafic de migranţi.
Astfel, membrii grupului infracţional au racolat migranţi proveniţi din Orientul Mijlociu, care trecuseră ilegal frontiera României, dinspre Serbia şi Bulgaria, și care se adăposteau pe raza judeţului Timiş, în special în Municipiul Timişoara, în aşteptarea momentului prielnic pentru a trece ilegal frontiera României cu Ungaria.
Migranții erau preluați de către membrii grupului infracţional organizat din Timișoara şi transportați cu autoturismele acestora sau cu microbuze închiriate, până la frontiera de stat a României cu Ungaria, pe raza judeţului Arad. Ulterior, aceștia erau călăuziți de membrii grupului în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat, destinaţia finală a migranţilor fiind Austria şi Germania.
Activităţile infracţionale au fost realizate de către membrii grupului infracţional organizat în scopul obținerii unor beneficii materiale importante.
De asemenea, în perioada ianuarie-mai 2022, o parte dintre membrii grupului infracţional organizat au deţinut şi vândut, fără drept, droguri de mare risc (cocaină în schimbul unei sume de 100 euro pentru un gram şi amfetamină în schimbul unei sume de 150-180 lei pentru un gram) și droguri de risc (canabis în schimbul unei sume de 50 de lei pentru un gram), consumatorilor de pe raza judeţelor Arad, Timiş și Caraş Severin.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 44 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul S.C.C.O. Arad, Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timiş, Sectorul Poliţiei de Frontieră Deta, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad, Sectorul Poliţiei de Frontieră Vărșand, B.C.C.O. Timişoara, B.C.C.O. Cluj, B.C.C.O. Iași, S.C.C.O. Caraș Severin și Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Timiș, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timişoara, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Arad și Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Caraş Severin.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de minori. Trafic de persoane. Proxenetism. Spălare a banilor. Act sexual cu un minor. Pornografie infantilă. Tentativă la coruperea sexuală a minorilor. Fals informatic. Fals intelectual. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Uz de fals. Percheziții domiciliare.

La data de 18.05.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată au efectuat un număr de 10 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Brăila și Giurgiu, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism, spălare a banilor, act sexual cu un minor, pornografie infantilă, tentativă la coruperea sexuală a minorilor, fals informatic, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Simultan, pe teritoriul Marii Britanii, au fost efectuate 6 percheziții domiciliare și audieri de persoane privind activitatea aceluiași grup infracțional, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă încheiat prin intermediul EUROJUST cu autoritățile judiciare britanice.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2012, pe raza municipiului București a fost constituit un grup infracțional organizat care a acționat în mod coordonat până în anul 2022, grup specializat în săvârșirea unor infracțiuni grave, respectiv trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism, constând în recrutarea unor persoane vătămate și exploatarea acestora pe teritoriul Marii Britanii.
Ulterior, la grupul infracțional organizat constituit pe criterii familiale au aderat două persoane, care deși inițial au practicat prostituția în beneficiul patrimonial al membrilor, pe parcursul derulării activității infracționale, fiind motivate de veniturile mari obținute în această modalitate, s-au implicat în activitatea de spălare a banilor dobândiți din săvârșirea de infracțiuni.
Persoanele vătămate au fost promovate prin intermediul anunțurilor postate pe diverse site-uri de escorte de pe teritoriul Marii Britanii ca fiind persoane ce oferă servicii sexuale contracost.
În această modalitate, membrii grupului infracțional organizat au obținut în intervalul 2012 – 2022 suma de aproximativ 3 milioane de euro în urma exploatării sexuale a mai multor persoane vătămate pe teritoriul Marii Britanii, acestea fiind forțate să-și continue activitatea prin amenințări și acte de violență îndreptate împotriva lor sau a membrilor familiei.
Sumele de bani au fost trimise în Romania prin transferuri în conturi bancare și prin intermediul sistemelor de transfer rapid, ulterior realizându-se achiziții de bunuri imobile și mobile înscrise atât pe numele membrilor grupului infracțional organizat cât și pe numele unor persoane din anturajul acestora. În scopul creării unei aparențe de legalitate a sumelor transferate, membrii grupului infracțional organizat au fost înregistrați ca angajatori sau angajați ai unor societăți comerciale deținute pe teritoriul Marii Britanii.
În ceea ce privește comiterea infracțiunilor de act sexual cu un minor și pornografie infantilă, s-a reținut că, în cursul anului 2021, unul dintre liderii grupului infracțional organizat, după ce a recrutat cu ajutorul altor membri o persoană vătămată minoră, în vârstă de 17 ani, profitând de situația vădit vulnerabilă a acesteia, a întreținut în mod repetat relații sexuale cu aceasta în scopul realizării de materiale pornografice, pentru a deține înregistrări cu care să o șantajeze amenințând ulterior că le va distribui.
Cu privire la săvârșirea tentativei la coruperea sexuală a minorilor, s-a reținut că, în perioada octombrie 2021- februarie 2022, același lider al grupului infracțional organizat, profitând de situația financiară precară a unei familii, a încercat să determine un părinte să-i pună la dispoziție unul dintre copii, pentru a întreține acte sexuale cu acesta.
De asemenea, în perioada iulie – august 2021, în contextul restricțiilor determinate de pandemia COVID – 19, o parte din membrii grupului infracțional organizat au obținut în mod fraudulos adeverințe de vaccinare COVID, fără a efectua vaccinul aferent, iar ulterior au obținut certificate verzi de vaccinare COVID, prin introducerea în sistemul informatic de emitere a certificatelor verzi COVID, a datelor specifice adeverințelor de vaccinare COVID obținute anterior.
Deși nu obțineau venituri în mod legal, membrii grupării au afișat un stil de viață extravagant, caracterizat prin deținerea de mașini scumpe, îmbrăcăminte și bijuterii de la branduri cunoscute și scumpe, frecventarea unor medii și locuri selecte.
În urma perchezițiilor domiciliare au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării sumele de 136.300 de euro și 400 de lire, un ceas de lux, estimat la aproximativ 60.000 de euro, o cutie conținând o substanță vegetală verde, un pistol cu bile de cauciuc, 3 cuțite, 32 de cartușe, adeverințe și rețete medicale ștampilate și semnate în alb, 12 telefoane mobile, un laptop, 2 tablete și 4 stick-uri de memorie.
De asemenea, în urma perchezițiilor au fost ridicate 4 autovehicule, dintre care 3 autoturisme de lux, în valoare totală de aproximativ 350.000 de euro, care au fost predate reprezentanților A.N.A.B.I. în vederea luării în custodie.
În plus, au fost aplicate sechestre asiguratorii asupra a patru proprietăți imobiliare, respectiv o vilă de lux, două apartamente, situate într-un complex rezidențial și un spațiu comercial, cu o valoare estimată de aproximativ 1.000.000 de euro.
La perchezițiile efectuate pe teritoriul Marii Britanii au participat un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și un polițist din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, în urma activităților desfășurate pe teritoriul acestui stat fiind reținute 5 persoane.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 9 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor in cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, S.C.C.O. Brăila, B.C.C.O. Constanța și al luptătorilor din cadrul B.S.I.J. ”Vlad Țepeș”.

Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, fiind realizate două întâlniri de lucru la sediul agenției, cu participarea Metropolitan Police – Central Specialist Crime Officers. De asemenea, activitatea de urmărire penală a beneficiat de sprijinul Biroului Ofițerului de Legătură al N.C.A., respectiv al Poliției Naționale Spaniole la București.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Structura Centrală. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de minori. Exploatarea cerșetoriei. Viol. Percheziții domiciliare.

La data de 19.05.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul D.G.P.M.B. – S.I.C. Sector 2, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au efectuat un număr de 5 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei și viol.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2021, pe raza municipiului București a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai a anului 2022, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de minori prin supunerea la executarea unei munci în mod forțat și obligarea la practicarea cerșetoriei.
Astfel, în perioada ianuarie – mai 2022, membrii grupului infracțional organizat, profitând de imposibilitatea de a-și exprima voința și de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau persoanele vătămate minore, le-au transportat zilnic cu autoturismele pe care le dețineau din comuna Jilava, județul Ilfov în diferite zone din municipiul București (Timpuri Noi, Splaiul Unirii, Nerva Traian, Baba Novac, Mihai Bravu, Dristor și Eroilor), unde le-au supus la executarea unei munci în mod forțat (timp de 10-12 ore pe zi, indiferent de condițiile meteorologice), obligându-i să vândă buchete de flori șoferilor staționați la semafoare sau să ofere contra unei sume modice de bani servicii de curățare a parbrizului. De asemenea, persoanele vătămate minore au fost obligate să apeleze la mila șoferilor aflați în trafic, cărora le solicitau sume de bani, folosind în acest scop cartoane cu mesaje menite să emoționeze și păpuși care imitau prezența unui nou-născut. Persoanele vătămate minore au fost determinate să practice cerșetoria prin amenințări și agresiuni fizice, fiind supravegheate îndeaproape de membrii grupului infracțional organizat.
În această modalitate, membrii grupului infracțional organizat au obținut în mod constant diverse sume de bani.
Totodată, profitând de starea vădită de vulnerabilitate a acestora, patru dintre persoanele vătămate minore, cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, au fost obligate să întrețină acte sexuale în perioada decembrie 2021 – mai 2022, membrii grupului obținând în acest mod diferite sume de bani.
În urma perchezițiilor domiciliare a fost descoperită și ridicat în vederea indisponibilizării suma de aproximativ 63.000 de lei.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 10 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul D.G.P.M.B. – S.I.C. Sector 2, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane și al luptătorilor din cadrul B.S.I.J. ”Vlad Țepeș”.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Structura Centrală. Constituirea unui grup infracţional organizat. Furt calificat. Tâlhărie calificată. Înşelăciune. Tăinuire. Percheziții domiciliare.

La data de 19.05.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au coordonat efectuarea de către structurile de combatere a criminalității organizate din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca a 8 percheziții domiciliare pe raza teritorială a județelor Bistrița-Năsăud și Maramureș și punerea în aplicare a 13 mandate de aducere.

Activitățile au fost desfășurate în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Italia, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie calificată cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi tăinuire.
Simultan, pe teritoriul Italiei au fost efectuate 13 percheziții domiciliare, iar pe teritoriul Germaniei au fost efectuate 2 percheziții domiciliare, urmate de audierea mai multor persoane, privind activitatea aceluiași grup infracțional.
În fapt, autorităţile judiciare din Italia vizează o activitate infracțională desfășurată de 59 de suspecți de cetățenie română care, folosind acelaşi mod de operare, profitau zilnic de localnicii dintr-un oraș din Italia, săvârșind înşelăciuni, furturi și tâlhării.
Banii obţinuţi în această modalitate erau apoi transferaţi în România, prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor fiind în cuantum de 760.000 Euro.
Perchezițiile domiciliare au fost efectuate de către B.C.C.O. Cluj-Napoca, S.C.C.O. Bistrița-Năsăud, S.C.C.O. Maramureș și S.C.C.O. Sălaj.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost descoperite și ridicate mai multe telefoane mobile și înscrisuri.
În cadrul acțiunii au fost puse în aplicare 7 mandate europene de arestare (dintre cele 13 mandate europene transmise în vederea punerii în executare).
În urma activităților desfășurate, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 7 inculpați, urmând a fi prezentați Curții de Apel Cluj, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Acțiunea comună a beneficiat de sprijinul analiștilor din cadrul EUROPOL care a asigurat și schimbul de informații.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare, precum și al luptătorilor din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale din Bistrița – Năsăud și Maramureș.

La activitățile desfășurate pe teritoriul României au participat reprezentanți din cadrul Europol și Carabinieri Italia.

De asemenea, un polițist din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a fost prezent în Centrul de comandă al operațiunii din Italia.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti