Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale
20.05.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 500 din 20 mai 2022 a fost publicată Legea nr. 140/2022 privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Prezenta lege are ca obiect de reglementare punerea de acord a dispoziţiilor art.164 alin.(1) din Legea nr.287/2009 cu Decizia Curţii Constituţionale nr.601/2020 din 16 iulie 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 27 ianuarie 2021.

Astfel, vizează reconfigurarea şi redenumirea actualei instituţii a punerii sub interdicţie judecătorească, precum şi crearea unui nou mecanism de ocrotireconsilierea judiciară, întregul eşafodaj legislativ sprijinindu-se pe trei piloni fundamentali: necesitate (regimul de ocrotire este instituit cu scopul protejării, în mod adecvat, a persoanei vulnerabile), subsidiaritate (măsurile de ocrotire a majorului sunt dispuse numai în cazul în care instanţa apreciază că nu este suficientă pentru apărarea intereselor persoanei ocrotite instituirea unei alte măsuri prevăzute de lege, aplicarea regulilor de drept comun instituite pentru ocrotirea unui interes general sau particular, a celor în materia reprezentării sau asistării, a celor referitoare la drepturile şi obligaţiile soţilor sau încuviinţarea unui mandat de ocrotire încheiat de persoana în cauză) şi proporţionalitate (regimul de ocrotire este corespunzător gradului de incapacitate şi individualizat în funcţie de nevoile celui pus sub ocrotire şi de circumstanţele în care aceasta se găseşte).

Se prevede că majorul care, din cauza unei dizabilităţi intelectuale sau psihosociale, are nevoie de sprijin pentru a se îngriji de persoana sa, a-şi administra patrimoniul şi pentru a-şi exercita, în general, drepturile şi libertăţile civile poate solicita notarului public numirea unui asistent, în condiţiile Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, pentru o durată de maximum 2 ani. Asistentul este autorizat să acţioneze ca intermediar între majorul care beneficiază de asistenţă şi terţele persoane, fiind prezumat că acţionează cu consimţământul majorului în acordarea asistenţei.

Numirea asistentului nu aduce atingere capacităţii de exerciţiu a majorului. În exercitarea asistenţei, persoana desemnată asistent nu încheie în numele majorului acte juridice şi nici nu încuviinţează actele pe care acesta le încheie singur.

Poate avea calitatea de asistent o persoană care poate fi numită tutore, dispoziţiile art. 113 lit. a) -d), f) şi alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, fiind aplicabile.

Asistenţa este o sarcină gratuită, însă majorul este obligat să restituie asistentului cheltuielile rezonabile avansate de acesta din urmă în îndeplinirea sarcinii sale.

Autoritatea tutelară veghează la îndeplinirea corespunzătoare de către asistent a sarcinii sale.

Asistenţa încetează în următoarele situaţii:

a) la expirarea termenului pentru care a fost dispusă;

b) la cererea formulată de majorul care beneficiază de măsură, adresată notarului public;

c) ca urmare a luării cu privire la major sau la asistent a unei măsuri de ocrotire prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil;

d) ca urmare a admiterii plângerii prevăzute la art. 5 alin. (3);

e) la data decesului majorului sau a asistentului ori prin renunţarea expresă a asistentului.

Despre încetarea asistenţei se face menţiune în registrul special prevăzut de lege, cu excepţia înlocuirii asistentului, când înscrierea noului asistent în registru este suficientă.

Prin prezenta Lege se aduc modificări și Codului Civil:

– în materia încheierii căsătoriei: persoana aflată sub consiliere judiciară/tutelă specială se va putea căsători cu condiția de a-l informa pe ocrotitorul său legal despre acestă intenție, ocrotitorul putând face opoziție la căsătorie, opoziție ce va analizată de instanța de tutelă; majorul aflat sub regim de ocrotire va putea încheia sau modifica o convenție matrimonială cu încuviințarea ocrotitorului său legal și cu autorizarea instanței de tutelă.

– în materia divorțului: divorţul prin acordul soţilor nu poate fi admis dacă unul dintre soţi beneficiază de consiliere judiciară sau tutelă specială; divorțul se poate realiza prin divort, dar numai pe cale judiciară.

– în materia autorității părintești: în cazul părintelui pus sub consiliere judiciară, instanța de tutelă poate hotărâ ca drepturile și îndatoririle cu privire la bunurile copilului să fie exercitate doar de celălalt părinte; când cel ocrotit exercită singur autoritatea părintească, instanța de tutelă hotărăște, în funcție de împrejurări, cu privire la instituirea tutelei asupra copilului acestuia.

– în materia adopției: părintele pus sub ocrotire poate să consimtă șa adopția copilului său, în măsura în care poate să-și exprime voința.

De asemenea, se introduce o nouă instituție – mandatul de ocrotire. Astfel, persoana care are capacitatea deplină de exerciţiu sau persoana care beneficiază de consiliere judiciară poate să încheie un mandat de ocrotire pentru situaţia în care nu ar mai putea să se îngrijească singură de persoana sa ori să îşi administreze bunurile.

Modificările din planul dreptului substanțial se reflectă și pe plan procedural. În acest sens, s-a reglementat conținutul rapoartelor de evaluare medicală și psihologică necesare în cadrul procedurii de instituire a măsurii de ocrotire a majorului cu dizabilități intelectuale și psihosociale. Potrivit noii reglementări, rapoartele de evaluare medicală și psihologică, evaluări care, de altfel se efectuează după obținerea prealabilă a consimțământului persoanei a cărei ocrotire se solicită, urmează a cuprinde, după caz, referiri la natura și gradul de severitate al afecțiunii psihice de care suferă , la evoluția previzibilă a acesteia, la amploarea nevoilor sale și la celelalte circumstanțe în care se găsește de osebit de importante pentru instanță. În plus, se prevede o marjă largă de apreciere a instanței în alegerea (dar și individualizarea) regimului adecvat de ocrotire.

Ascultarea persoanei a cărei ocrotire se solicită urmează să fi realizată în camera de consiliu, fiind avută în vedere necesitatea respectării vieții private a acesteia și protejarea sa. Dacă este în interesul celui a cărui punere sub ocrotire este cerută, acesta va fi ascultat chiar la locuința sa, acolo unde este îngriit sau în alt loc apreciat de intanță ca fiind potrivit.

În ceea ce privește măsura internării provizorie nevoluntare a celui ocrotit, pe parcursul judecării cererii de instituire a măsurii de ocrotire, noile dispoziții introduc obligativitatea motivării soluției precum și scurtarea termenului pentru care fi dispusă. Totodată, măsura internării se dispune numai după ascultarea persoanei în cauză.

În considerarea faptului că în Codul civil s-a configurat o nouă instituției, și anume cea a mandatului de ocrotie, a fost instituită și pe plan procesual o procedură suplă, simplă și rapidă de încuviințare a acestui contract, de competența instanței de tutelă în a cărei circumscripție își are domiciliul mandantul. Cererea de încuviințare va fi însoțită de o copie a contractului de mandat, respectiv de rapoartele de evaluare medicală și psihologică și se va soluționa în camera de consiliu, cu citarea mandantului, a mandatarului și cu participarea procurorului.

Intrare în vigoare: 18 august 2022

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept civil, Drepturile omului, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Procedură civilă | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO