Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Excepție de neconstituţionalitate respinsă ref. formula executorie din partea finală a încheierii de încuviinţare a executării silite
20.05.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Jurisprudență, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 501 din 20 mai 2022 a fost publicată Decizia nr. 1/2022 referitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 666 alin. (8) din Codul de procedură civilă.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de Mihaela Barnea şi Sorin Ciprian Barnea în Dosarul nr. 24.635/325/2017 al Tribunalului Timiş – Secţia I civilă şi care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.688D/2018.

În opinia autorilor excepției, textul de lege criticat este neconstituţional, întrucât formula executorie se dă în numele Preşedintelui României, ceea ce înseamnă o imixtiune în atributele autorităţii judecătoreşti, în condiţiile în care, potrivit art. 84 alin. (1) din Constituţie, în timpul mandatului, Preşedintele României nu poate îndeplini nicio altă funcţie publică sau privată.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie dispoziţiile art. 666 alin. (8) din Codul de procedură civilă, potrivit cărora „În partea finală a încheierii de încuviinţare a executării silite va fi adăugată formula executorie, cu următorul cuprins:

«Noi, Preşedintele României,

Dăm împuternicire şi ordonăm executorilor judecătoreşti să pună în executare titlul (Aici urmează elementele de identificare a titlului executoriu.) pentru care s-a pronunţat prezenta încheiere de încuviinţare a executării silite. Ordonăm agenţilor forţei publice să sprijine îndeplinirea promptă şi efectivă a tuturor actelor de executare silită, iar procurorilor să stăruie pentru ducerea la îndeplinire a titlului executoriu, în condiţiile legii. (Urmează semnătura preşedintelui completului şi a grefierului.)»”.

Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea constată că formula executorie reglementată de art. 666 alin. (8) din Codul de procedură civilă, care trebuie să figureze în partea finală a încheierii de încuviinţare a executării silite, nu contravine prevederilor constituţionale referitoare la Preşedintele României, invocate de autorii prezentei excepţii. Astfel, învestirea cu formulă executorie reprezintă o formalitate prin intermediul căreia se ordonă organelor de urmărire silită să procedeze la aducerea la îndeplinire a dispoziţiilor cuprinse într-un titlu executoriu. Ordinul de executare dat organelor de urmărire silită este o expresie a rolului Preşedintelui României de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, conferit acestuia prin prevederile art. 80 alin. (2) din Constituţie. Acest ordin este ulterior finalizării de către instanţă, în virtutea competenţelor judiciare specifice, a procedurii de încuviinţare a executării silite solicitate de executorul judecătoresc. În cadrul acesteia, judecătorul se va pronunţa asupra caracterului executoriu al titlului, în condiţii de independenţă şi imparţialitate, caracteristici definitorii ale activităţii jurisdicţionale. Sub acest aspect, art. 641 alin. (3) din Codul de procedură civilă precizează că instanţa judecătorească verifică dacă „înscrisul întruneşte toate condiţiile de formă cerute de lege pentru a fi titlu executoriu, precum şi alte cerinţe în cazurile anume prevăzute de lege”.

Ordinul dat de Preşedintele României, cuprins în formula executorie propriu-zisă, este subsecvent acestei etape judiciare şi se adresează exclusiv unor autorităţi ce fac parte din sfera organelor executive, ce urmează să concure la punerea în practică a celor dispuse de instanţa judecătorească. În consecinţă, Preşedintele României nu interferează în activitatea puterii judecătoreşti, ci se menţine în cadrul constituţional configurat prin prevederile art. 80 din Legea fundamentală, fără să nesocotească exigenţele principiului separaţiei puterilor în stat. Finalitatea referirii la Preşedintele României, din cuprinsul formulei executorii, o reprezintă buna funcţionare a mecanismului justiţiei prin asigurarea eficientei concretizări a deciziilor instanţelor judecătoreşti, ca expresie a colaborării dintre puterea executivă şi cea judecătorească, nicidecum ca o intruziune a şefului statului, în calitatea sa de reprezentant al puterii executive, în atributele puterii judecătoreşti.

Astfel, cu unanimitate de voturi, Curtea decide:
Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate invocată.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti