Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Rodica Manea: Mediul juridic este, probabil, unul dintre cele mai propice medii, unde o femeie poate fi ceea ce dorește


23.05.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Rodica Manea

Rodica Manea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Rodica Manea, Partener in cadrul practicii de Corporate and M&A a CMS Cameron McKenna Bucuresti, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Rodica Manea: Vă mulțumesc și eu pentru această oportunitate. Sunt multe atribute care definesc un profesionist. În ceea ce mă privește și dacă trebuie să aleg, aș spune că dorința continuă de evoluție, de perfecționare, de aprofundare a lucrurilor, împreună cu tenacitatea în finalizarea oricărui proiect în care sunt implicată, indiferent de complexitatea acestuia, mă reprezintă și mă motivează.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Rodica Manea: În principiu, implicarea femeilor în orice profesie nu ar trebui să fie limitată. Profesia juridică nu ar trebui să fie o excepție în acest sens, fiind, probabil, una drintre cele mai ofertante în ceea ce privește realizarea profesională a unei femei.

În practică, pot interveni o serie de factori care pot determina o limitare a implicării depline a femeilor în profesia juridică aleasă, precum mai multe responsabilități antrenate de viața familială, un gender bias inerent ce poate interveni cu ocazia procesului de recrutare și/sau de promovare, lipsa unei pregătiri de leadership corespunzătoare și mai puține modele femei.

Cred, însă, cu tarie că toate aceste dificultăți pot fi depășite cu un suport adecvat și susținut din partea familiei, precum și a locului de muncă, unde pot fi implementate o serie de facilități (precum o flexibilitate mai mare în privința programului de lucru și prin intermediul tehnologiei, în măsura în care este posibil), menite a determina finalmente un echilibru între partea profesională și cea personală care poate aduce satisfacții majore.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Rodica Manea: Femeia jurist, în special avocat, poate fi și excela în toate aceste roluri în același timp, nu sunt incompatibile. Multe femei din această profesie așa sunt, e adevărat cu eforturi sporite și, probabil, o serie de sacrificii în multe cazuri. Este adevărat că pot fi și factori ce pot afecta unul sau mai multe din aceste roluri, menținerea unui echilibru poate fi, într-adevăr, o provocare. Fără parteneri care să împartă povara responsabilităților în afara rolului de profesionist al dreptului, femeile, probabil, că nu ar fi în masură să contribuie în mod egal, neprejudiciat, la viața profesională. Și atunci când ai suportul necesar și faci ceea ce îți place, ceea ce dorești, nu cred că mai este nevoie de filtre.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Rodica Manea: Mediul juridic este, probabil, unul dintre cele mai propice medii, unde o femeie poate fi ceea ce dorește.

Având posibilitatea de a profesa avocatura, am descoperit o serie de avantaje, pe lângă satisfacția profesională, precum oportunitatea de a ajuta indivizi, grupuri și organizații cu problemele lor juridice și provocările intelectuale fantastice, profesia de avocat fiind probabil una dintre cele mai recompensate profesii din punct de vedere intelectual. De la pregătirea strategiei unui proces până la asistența în legătură cu o fuziune transfrontalieră, de exemplu, profesia de avocat generează soluționare de probleme, iar profesioniștii ei sunt analiști și gânditori inovatori, al căror intelect și pregătire sunt cruciale pentru o afacere de succes. Și, nu în ultimul rând, avocații sunt într-o poziție unică de a putea afecta schimbarea societății, de secole fiind în centrul acesteia prin implicarea în elaborarea legislației, influențarea deciziilor instanțelor judecatorești si prin deținerea de poziții influente în funcții de conducere, atât publice, cât și private. În aceste roluri, avocații pot impacta la cel mai înalt nivel și pot afecta schimbarea globală într-un sens pozitiv, ceea ce este un stimulent cu atât mai mare pentru o femeie, având în vedere valențele și beneficiile multiple generate.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Rodica Manea: Este adevărat, avem norocul să trăim vremuri în care rolul femeii este recunoscut și apreciat. Actualmente, femeile se simt mai încurajate, sunt educate într-un grad mai mare și au o încredere mai mare în ceea ce privește dezvoltarea profesională, comparativ cu decadele precedente. Prin perseverență, curaj și capacitate de convingere, femeile pot oricând arăta că sunt pe deplin responsabile, nu numai în profesia juridică, în orice profesie. Iar odată ce au ajuns pe culmile dezvoltării profesionale, femeile au obligația de a asuma un rol activ în a susține și pregăti alte profesioniste ale dreptului spre a depăși barierele inerente și a atinge succesul.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Rodica Manea: Sunt multe modele feminine care prin profesionalism au arătat că nu sunt cu nimic mai prejos decât bărbații și care sunt o inspirație și un exemplu de urmat, începând cu mama mea, continuând cu profesoarele mele, pe care le-am apreciat și m-au inspirat în alegerea carierei, cărora le port și astăzi recunoștință pentru ceea ce m-au învățat, și incluzând o serie de femei partenere din cadrul firmei de avocatură în care profesez care au jucat rolul de mentori și formatori adevărați în dezvoltarea mea profesională și pe care le-am admirat și le admir.

Dacă ar fi să aleg un model feminin de inspirație, aș spune că o admir pe Sarmiza Bilcescu, românca ce avea să devină prima femeie avocat din Europa și prima din lume cu un doctorat în Drept, o profesie care, până la acel moment, era rezervată exclusiv bărbaţilor.

O admir pentru modul în care a dărâmat mitul exclusivităţii bărbaţilor în profesie, dar și despre felul în care şi-a dedicat viaţa unor categorii sociale defavorizate și a militat intens pentru dreptul femeilor la educaţie, drepturi civile, sociale sau politice egale cu ale bărbaţilor, pentru idealurile sale renunţând chiar să pledeze în meseria pentru care a studiat-o.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Rodica Manea: Pandemia a fost o perioadă dificilă pentru toata lumea. Criza sanitară ne-a determinat să ne reorientăm activitățile de zi cu zi, ne-a făcut să ne reevaluăm relațiile și ne-a forțat să ne gândim la felul în care ne conectăm unii cu ceilalți. Probabil că nu vom mai fi niciodată la fel, dar avem șansa să fim altfel. A fost o provocare, peste care am reușit să trecem cu bine, dar ce mi se pare extrem de important uitându-mă retrospectiv este să nu uităm și să nu pierdem beneficiile a ceea ce am învățat și redescoperit în pandemie, precum că familia, sănătatea, colegii, comunitatea sunt extrem de importanți și nu trebuie să le luăm ca pe un dat, ca pe ceva ce ni se cuvine.

Pe plan profesional, majoritatea instrumentelor pentru semnarea și finalizarea tranzacțiilor la distanță existau și erau folosite deja înainte de pandemie, precum bazele de date virtuale li negocierile prin intermediul teleconferințelor. Pandemia a înlăturat ultima rezistență și a necesitat aceptarea întâlnirilor virtuale. A fost înregistrat, de asemenea, progres în ceea ce privește modificările legislative care au facilitat aranjamentele la distanță, incluzând posibilitățile de depunere a documentelor on-line (de exemplu, în relația cu Registrul Comerțului) și folosirea din ce în ce mai extinsă a semnăturilor electronice.

Având în vedere că firma de avocatură în cadrul căreia operez este o firmă agilă, dinamică și cu acces la cele mai noi și inovative tehnologii, pandemia ne-a afectat într-o mică măsură din punct de vedere profesional. Printre altele, am putut lucra în regim remote atunci când a fost nevoie, și nu a fost afectată comunicarea și relația cu clienții, astfel că aș putea spune că am fost foarte ocupați, ca firmă, în această perioadă complicată.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Rodica Manea: Le doresc succes! Curaj si determinare în tot ceea ce fac!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Rodica Manea: Vă mulțumesc și eu pentru timpul acordat și felicitări pentru acest proiect!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro