Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Ioana Maria Costea: În spațiul profesiilor juridice, contribuția femeilor este evidentă


24.05.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ioana Maria Costea

Ioana Maria Costea

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Decan Ioana Maria Costea, Facultatea de Drept din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ioana Maria Costea: Eu mulțumesc pentru invitație și pentru inițiativa de a da voce dimensiunii „feminine” a profesioniștilor în drept. Personal, ca profesionist am încercat o vreme îndelungată, un exercițiu destul de costisitor, să nu utilizez grila de gen pentru a defini raporturile mele profesionale. Încerc să nu mă poziționez „feminin” în discursul meu profesional, deși, probabil exercițiul nu îmi reușește integral. Definiția mea ca profesionist în neutralitate de gen este dată de rigoare și perseverență. Dacă iau în calcul și dimensiunea de gen, observ o poziționare între modele arhetipale destul de ferme, între Atena, ca simbol al fiicei tatălui, zeiță care „stă între bărbați” și Demetra, ca simbol al maternității protectoare. Acest din urmă element este mai mult evident în mediul academic.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Ioana Maria Costea: Profesiile juridice sunt dominate de femei în mediul academic și în mediul profesional. E o chestiune statistică. Implicarea nu este limitată; este poate temporar filtrată de direcții materne și domestice ori de dinamici de ierarhie profesională. În spațiul profesiilor juridice, contribuția femeilor este evidentă; sunt profesioniste ale dreptului din toate domeniile pentru care exprim o autentică admirație.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Ioana Maria Costea: Fiecare din noi joacă mai multe roluri; „sinele” este un conclav de arhetipuri, care se reunesc fiecare cu vocea și preocuparea sa. Rolurile ne-profesionale (soție/iubită/mamă) se desfășoară într-un spațiu dominat de discreție, dar nu secundar. Am observat că aceste roluri mobilizează resurse nebănuite; timpul se dilată pentru a face loc fiecărui rol. Desigur, echilibrul este cheia, însă planurile nu pot fi tiranic disociate; resorturi activate din rolul matern se manifestă și în spațiu profesional, spre exemplu. Solicitările sunt multiple, nu fără rost geanta unei femei poate cuprinde un laptop și suzete, rujuri și coduri. Dacă ne referim la filtre, cred că indiferent de gen, fiecare profesionist veritabil se transpune cu discreție dintr-un rol în altul. Singurul filtru pe care îndrăznesc să îl propun este cel al discreției. Însă, prin discreție nu înțeleg ascunderea experienței personale, ci mai degrabă expunerea acesteia cu cumpătare. Vorbim despre ceea ce cunoaștem, iar poziția este evident subiectivă, incluzând și dimensiunea de gen.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Ioana Maria Costea: Formal da; este un mediu în care preocupările pentru echitate sunt mai accentuate. Mediul juridic se articulează pe un set de credințe personale și ar putea fi captivul acestora. Însă, până și ADN-ul se modifică prin învățare, prin experiență, fapt pentru care și valorile evoluează. Desigur, nu trăim într-un model perfect; nu sunt posibile echilibre perfecte. Mediul profesional este încărcat de emanațiile fiecărui participant la acesta; de aceea cred că fiecare interacțiune profesională aduce registre diverse modelate și de interlocutor.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ioana Maria Costea: Cred că sunt de acord. Am însă o preocupare pentru orice context în care noul este consistent, și anume că nu am mai experimentat acel model. Umanitatea progresează din aceste emanații; însă nu este un model de laborator, un experiment care să poate fi repetat. Nu știm dacă direcția în care mergem este cea mai bună. Nu vom ști niciodată întrucât nu putem simula alte modele paralele pentru comparație. Asumarea contribuției proprii este esențială; când spun ceva spun despre mine. De aceea, vocea femeilor juriste, ca orice voce are și o încărcătură de trăiri personale.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ioana Maria Costea:  Desigur. Și modele masculine și feminine. Și din spațiul juridic și non-juridic. Personal, consider că nu sunt pe deplin autonomă profesional, am rămas aproape de spațiul didactic, ca un axis mundi, de aceea modelele mele sunt predominant academice. Cu toate acestea, exprim cât de des pot admirația pentru parcursuri profesionale și umane diferite de al meu. Modelul meu, cred că am mai menționat și cu alte ocazii, este doamna profesor Vasilica Irimia, profesorul meu de franceză din liceu. Cred că la doamna profesor Irimia, am văzut prima dată acea discretă rotire a rolurilor, pe care încerc și eu să o propun.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ioana Maria Costea: În perioada aceasta, a devenit mult mai evident pentru mine cuvântul anxietate, mult mai prezent în atât în spațiul personal, cât și profesional. Și am simțit în perioadele de izolare o suprapunere a rolurilor jucate care se încâlceau toate la domiciliu. Rolul matern a fost mai dominant; resursa afectivă mai solicitată pentru a oferi măcar un răspuns empatic la anxietatea generalizată. Exprim toată afecțiunea pentru fiul meu și studenții mei, a căror experiență de viață a fost încercată atât de tare, atât de devreme.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ioana Maria Costea: Cu rugămintea de a nu fie citit drept o lipsă de considerație, voi adresa mesajului meu doamnelor mai tinere din lumea juridică, studentelor și tinerelor practiciene. E mai mult o rugăminte și anume de a se privi îngăduitor în toate încercările vieții lor personale și profesionale, de a-și fi ele însele lor părinte bun și blând.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ioana Maria Costea: Și eu mulțumesc pentru a fi primit gândurile mele.

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro