Secţiuni » Arii de practică » Business » Media & Publicitate
Media & Publicitate
Profesionişti

CEDO. Pretorian v. România. Daune morale pentru publicarea a două articole care încalcă viața privată a unui politician


24.05.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Media & Publicitate
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 24 mai 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Pretorian v. România.

În unanimitate, Curtea a reținut că nu a fost încălcat art. 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cauza se referea la o sentință civilă împotriva reclamantului, redactor-șef al unui ziar săptămânal regional, pentru publicarea a două articole în care a criticat un politician local (Alo! Hingherii? Prindeți maidanezul liberal!; Hai sictir, Măria Ta B.).

Curtea, examinând natura comentariilor conținute în cele două articole, a constatat că instanța națională a considerat că reclamantul a formulat judecăți de valoare fără nicio bază factuală și a folosit un limbaj vulgar și că, prin urmare, comentariile sale nu se bucurau de protecția articolului 10 din Convenție. Totodată, a observat că politicianul nu a făcut nimic pentru a provoca atacul și că, dimpotrivă, reclamantul a fost cel care s-a angajat în provocare. Curtea nu a văzut niciun motiv să se abată de la aceste constatări.

În ceea ce privește proporționalitatea pedepsei, Curtea a apreciat că nu este nerezonabil să considere că sancțiunea impusă a fost relativ blândă și că aceasta nu a avut un efect cu adevărat descurajator asupra exercitării libertății reclamantului.

În concluzie, Curtea a considerat că instanțele interne au pus în balanță drepturile concurente cu
referire la criteriile stabilite în jurisprudența CEDO. Instanțele au oferit motive relevante și suficiente pentru a constata că pedeapsa aplicată reclamantului (15.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral și publicarea deciziei în ziarul în cauză) a fost necesară în cadrul unei societăți democratice și că a existat un raport rezonabil de proporționalitate între această sancțiune și scopul legitim urmărit.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro