Secţiuni » Arii de practică » Business » Media & Publicitate
Media & Publicitate
 

CEDO. Pretorian v. România. Daune morale pentru publicarea a două articole care încalcă viața privată a unui politician
24.05.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Media & Publicitate
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 24 mai 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Pretorian v. România.

În unanimitate, Curtea a reținut că nu a fost încălcat art. 10 (libertatea de exprimare) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Cauza se referea la o sentință civilă împotriva reclamantului, redactor-șef al unui ziar săptămânal regional, pentru publicarea a două articole în care a criticat un politician local (Alo! Hingherii? Prindeți maidanezul liberal!; Hai sictir, Măria Ta B.).

Curtea, examinând natura comentariilor conținute în cele două articole, a constatat că instanța națională a considerat că reclamantul a formulat judecăți de valoare fără nicio bază factuală și a folosit un limbaj vulgar și că, prin urmare, comentariile sale nu se bucurau de protecția articolului 10 din Convenție. Totodată, a observat că politicianul nu a făcut nimic pentru a provoca atacul și că, dimpotrivă, reclamantul a fost cel care s-a angajat în provocare. Curtea nu a văzut niciun motiv să se abată de la aceste constatări.

În ceea ce privește proporționalitatea pedepsei, Curtea a apreciat că nu este nerezonabil să considere că sancțiunea impusă a fost relativ blândă și că aceasta nu a avut un efect cu adevărat descurajator asupra exercitării libertății reclamantului.

În concluzie, Curtea a considerat că instanțele interne au pus în balanță drepturile concurente cu
referire la criteriile stabilite în jurisprudența CEDO. Instanțele au oferit motive relevante și suficiente pentru a constata că pedeapsa aplicată reclamantului (15.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral și publicarea deciziei în ziarul în cauză) a fost necesară în cadrul unei societăți democratice și că a existat un raport rezonabil de proporționalitate între această sancțiune și scopul legitim urmărit.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti