Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Diana Radu: ELSA a reușit întotdeaună să îmbine cu succes latura academică cu cea socială


31.05.2022 | Alina MATEI, Ionuț CURT
Secţiuni: Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ionuț Curt

Ionuț Curt

Diana Radu

Diana Radu

Alina Matei: Mulțumesc, Diana Radu, Președinte ELSA București, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. De ce ai ales facultatea de Drept?

Diana Radu: În primul rând, aș vrea să spun că mă simt onorată și aș vrea să vă mulțumesc mult pentru oportunitatea oferită. Am ales Facultatea de Drept pentru că am simțit că domeniul juridic este locul în care aș vrea să activez pe viitor și pentru că am considerat că am trăsăturile necesare unui viitor jurist. Niciodată nu m-am gândit la o altă variantă, am știut de la o vârstă fragedă că voi alege Facultatea de Drept.

Alina Matei: Cum ai aflat de asociațiile studențești?

Diana Radu: Am aflat de asociațiile studențești și implicit de ELSA inițial, la fel cum aflăm majoritatea lucrurilor în zilele noastre, în speță, de pe social media.

Alina Matei: Ce te-a făcut să te îndrepți spre ELSA București?

Diana Radu: Văzând pe social media postări de la toate evenimentele ELSA, am făcut research pe tema asta, chiar înainte de concursul de admitere de la Facultatea de Drept. Încă de atunci îmi doream să fiu membru ELSA. Ulterior, am descoperit că această asociație organizează proiecte atât la nivel național, cât și la nivel internațional. M-a atras foarte mult faptul că ELSA nu e doar o asociație, ci o întreagă rețea cu oameni interconectați. În plus, oportunitățile de pe latura internațională oferite de ELSA mi s-au părut foarte interesante.

Alina Matei: Care sunt avantajele/beneficiile pentru un student, membru ELSA?

Diana Radu: Unul dintre avantajele membrilor ELSA este acela că ELSA este o întreagă rețea cu oameni care au un lucru în comun – sunt membri ELSA, deci au o conexiune. În ceea ce privește latura națională, este foarte plăcut să ai prieteni de la majoritatea facultăților de drept din țară cu care să schimbi idei și opinii. Pe parte internațională, avem proiecte adresate membrilor ELSA, spre exemplu delegații la diferite instituții de drept sau chiar stagii de practică în afara țării. ELSA a reușit întotdeaună, din punctul meu de vedere, să îmbine cu succes latura academică cu cea socială și să ofere membrilor o experiență aparte de studenți la drept.

Alina Matei: ELSA și ASD împart același ”public” studențesc. Amandouă vă propuneți să atrageți studenți. Alte asemănări mai există?

Diana Radu: Da, atât ELSA, cât și ASD organizează proiecte dedicate viitorilor juriști, de la concursuri de procese simulate, la workshopuri pe diverse teme. Atât noi, cât și colegii de la ASD încercăm să organizăm evenimente benefice pentru studenți.

Alina Matei: Care sunt relațiile ELSA – Decanat?

Diana Radu: Avem o relație foarte bună cu Decanatul. De fiecare dată ne-a fost acordat tot sprijinul de care am avut nevoie. Activitatea noastră efectivă se desfășoară într-o proporție foarte mare în cadrul facultății, drept urmare avem nevoie de săli atât pentru evenimente, cât și pentru ședințe. Decanatul nu a ezitat niciodată să ne ofere ajutorul în toate privințele.

Alina Matei: Se pot face mai bine activitățile în ELSA?

Diana Radu: Da, ELSA și implicit și toate proiectele și evenimentele noastre evoluează continuu. De la un an la altul ne îmbunătățim activitatea, dat fiind faptul că vin generații cu idei noi care își lasă amprenta asupra proiectelor noastre anual. Totodată, încercăm constant să introducem proiecte care să îi ajute cât mai mult pe studenții la drept.

Alina Matei: Spre ce profesie vrei să te îndrepți?

Diana Radu: Fiind abia în anul al doilea la Facultatea de Drept, cred că mai am multe lucruri de descoperit până la absolvire. La momentul actual aș vrea să mă îndrept spre magistratură sau avocatură.

Alina Matei: L-am rugat pe colegul meu de la J Next, Ionuț Curt, să ma ajute să facem acest interviu minunat. M-am bucurat că a acceptat imediat.

Ionuț Curt: La final de mandat ca președinte al asociației ELSA Bucharest, cum consideri că ți-ai îndeplinit atribuțiile? Ce aport ai adus asociației?

Diana Radu: Mandatul meu și al întregii echipe a fost o adevarată provocare, dat fiind faptul că a fost anul de tranziție de la online la fizic de data aceasta. Scopul meu anul acesta a fost să ne întoarcem într-o manieră cât se poate de eficientă la activitatea noastră fizică, lucru care s-a și întâmplat. După doi ani de proiecte și evenimente în format online, a fost destul de greu să revitalizăm cumva spiritul elsac, să readucem din nou oamenii în același loc și totodată să menținem și standardele de calitate ridicate ale evenimentelor noastre, însă pot spune că am reușit cu ajutorul întregii echipe.

Ionuț Curt: Cum ai resimțit contactul și reluarea facultății în format fizic?

Diana Radu: Pe tot parcursul pandemiei mi-am dorit să ne reluăm activitatea fizic din mai multe considerente. În primul rând, pentru a avea ca atare o experiență de studenți, pentru a lega conexiuni cu oameni, dar și pentru a ne păstra cumva concentrarea în ceea ce privește mediul academic. Sunt de părere că activitatea fizică este mult mai benefică pentru noi, deci personal am resimțit reîntoarcerea la fizic într-o manieră cât se poate de bună.

Ionuț Curt: Ce ai reușit să îți îmbunătățești de-a lungul timpul în materia chestiunilor pe care le considerai carențe în trecut? Cum te-a ajutat asociația?

Diana Radu: ELSA m-a ajutat în anii de activitate în mai multe privințe. În primul rând, am învățat să îmi organizez timpul în așa fel încât să nu neglijez cursurile, dar în același timp să mă și implic cât mai mult în activitatea asociației. Team management, risk management, strategic planning sau public speaking sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le-am învățat ca elsacă. De asemenea, am reușit să fiu mult mai sociabilă și mai deschisă cu persoane necunoscute. Cred că ELSA te dezvoltă atât pe plan academic, cât și pe plan social, cel puțin eu așa am resimțit.

Ionuț Curt: Cum vezi efectuarea stagiilor de practică în formarea unui viitor jurist?

Diana Radu: Cred că este foarte importantă ținând cont de plaja destul de largă de profesii pe care ne-o oferă Facultatea de Drept. Nu știu cum ai putea să-ți dai seama în ce direcție ai vrea să te indrepți cu exactitate după terminarea facultății dacă nu prin efectuarea mai multor stagii de practică pe parcursul studenției. Eu, spre exemplu, mi-am dat seama după efectuarea unui stagiu de practică în cadrul DIICOT cât de interesant este Cyber & Criminal Law-ul, lucru pe care probabil nu l-aș fi aflat dacă nu efectuam acel stagiu. Totodată, nu văd cum am putea să materializăm tot ceea ce învățăm la facultate, dacă nu prin practică efectivă.

Ionuț Curt: Cum vede studenta Diana Radu justiția și sistemul juridic din România?

Diana Radu: Cred că la fel ca orice alt sistem din România, poate fi îmbunătățit. Suntem pregătiți încă de pe băncile facultății de tot ceea ce presupune să fii în sistem, de aceea cred că evoluează constant de la o generație la alta. E adevărat că sistemul juridic este un sistem destul de alunecos cu unele lacune, însă cred că de asta se pune și accentul atât de mult în studenție pe etica unui jurist și practic pe cât de demni și “drepți” ar trebui să fim atât în facultate, cât și dupa absolvirea ei.

Ionuț Curt: Ai devenit Președinte ELSA la nivel național. Ce planuri ai?

Diana Radu: Îmi doresc să dezvolt partea internațională a ELSA România și de asemenea să ne axăm cât mai mult activitatea pe parte de advocacy și Drepturile Omului. Acestea sunt cele două mari direcții de actualitate pe care ELSA International pune accent și cred că este foarte important să existe ideea de unitate în întreaga rețea.

Ionuț Curt: Ce sfaturi le-ai putea da elevilor care urmează să devină studenți la drept sau colegilor care ne urmăresc?

Diana Radu: Din postura de Președinte ELSA Bucharest, i-aș îndemna să ni se alăture, iar din postura unui student la drept, i-aș sfătui să se bucure cât mai mult de toate oportunitățile pe care ni le oferă facultatea tuturor și de asemenea, să își trăiască experiența de studenți sau viitori studenți.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro