Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, a fost reținut. UPDATE: Terminare urmărire penală în dosarul „Energocom”
12.08.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 9 august 2022, Procuratura Generală a informat că a terminat acțiunile de urmărire penală care îl vizau pe Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, în dosarul „Energocom”.

În cadrul urmăriri penale au fost obținute probe care dovedesc caracterul prejudiciabil al contractului de achiziție a energiei electrice, încheiat în detrimentul intereselor  statului, și anume existența la acel moment a contractelor de furnizare a energiei electrice încheiate de către ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” cu agenți economici din străinătate la prețuri mult mai mici decât prețul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom” de la companie străină din Ungaria, energiei electrică care era livrată prin rețelele electrice al R. Moldova în baza unui contract de agent dintre  SA „Energocom” în calitate de Executor și ЗАО ,,Молдавская ГРЭС” în calitate de Client.
Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

***

Joi, 26 mai 2022, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-au plasat în arest la domiciliu pe Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, pentru 30 de zile, deşi procurorul de caz a solicitat 30 de zile de arest preventiv, potrivit agora.md.

***

Elena Cazacov, procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție a declarat următoarele: „Azi, 24.05.2022, procurorii anticorupție, în comun și cu suportul ofițerilor CNA și SIS, au descins cu percheziții pe mai multe adrese în cauza penală numită generic „Kuliok”, în total fiind supuse perchezițiilor 10 imobile și 3 automobile.

În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de Patrie, care au avut loc începând cu anul 2014 până în prezent, inclusiv evenimentele care au fost vizate în imaginile video publicate în mass-media și rețelele de socializare.
Subiecții anchetei în principal sunt unul din ex-Președinții Republicii Moldova și persoanele apropiate acestuia, dar și alte persoane care au tangență la săvârșirea faptelor pretinse a fi infracționale. 
Bunurile și banii rezultați sau utilizați în comiterea faptelor investigate depășesc valoare de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport ș.a.  
În rezultatul perchezițiilor la persoanele anchetate au fost depistate mai multe bunuri, obiecte de lux, echipament tehnic, purtătoare de informații, documente, recipise, chitanțe, contracte și sume de banii (lei moldovenești și valută), care au fost ridicate în vederea verificării provenienței și conexiunii acestora cu circumstanțele cercetate de către procurori.
Modul luxos de viață și bunurile de lux urmează a fi supuse verificărilor, existând bănuieli rezonabile de îmbogățire ilicită.
De menționat, că în cadrul efectuării perchezițiilor una din persoane, a încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700 000 euro. În aceleași circumstanțe, procurorii și ofițerii au depistat circa 37 000 euro, care erau păstrați la domiciliul persoanei supuse percheziției.
Subsecvent, echipele de procurori și ofițeri au constatat în cadrul acțiunilor realizate, că persoanele investigate au ascuns mai multe documente, purtătoare de informații și obiecte relevante pentru investigația efectuată.
În același timp, în contextul infracțiunilor investigate (corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidelor politice, îmbogățire ilicită), este relevant de a menționa că în una din locațiile supuse percheziției au fost depistați peste 600 000 lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid politic se păstra suma de 17 000 de euro, și 1000 dolari SUA.
Fiind investigate infracțiuni generatoare de venituri ilicite, perchezițiile efectuate au permis de a constata, că doar la începutul anului 2022 persoanele supuse cercetărilor au beneficiat de servicii de odihnă, contractate prin intermediul firmelor turistice din Federația Rusă,  în valoare de circa 4 000 000 de ruble rusești , ceea ce constituie circa 1 300 000 lei.
În contextul celor menționate, în privința a două persoane, inclusiv în privința ex-Președintelui Republicii Moldova, a fost dispusă reținerea pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor.
Au fost descoperite urme evidente a infracțiunii.

Înțelegem interesul sporit al societății asupra subiectului acestei anchete și vom asigura informarea publicului asupra progreselor obținute, dar cu respectarea prezumției nevinovăției persoanelor și excluderea prejudicierii eficacității investigației efectuate.”

***

Marți, 24 mai 2022, procurorii moldoveni au dispus reținerea lui Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, după ce au efectuat mai multe pecheziţii într-un dosar de trădare şi îmbogăţire ilicită, cunoscut sub denumirea „Dosarul Sacoşa”, potrivit hotnews.ro.

Dumitru Robu, procurorul general interimar al Republicii Moldova, a confirmat reținerea pentru 72 de ore.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti