Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Ungaria. Budapest Bank a fost sancționată pentru prelucrarea stării emoționale a clienților cu ajutorul AI
24.05.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, C. contravențional, Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Autoritatea pentru Protecția Datelor din Ungaria a anunțat că a finalizat o investigație la Budapest Bank, potrivit unui comunicat.

Operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 650.000 euro.

Investigația a fost demarată din oficiu. Operatorul de date a înregistrat toate apelurile telefonice pentru serviciul de relații cu clienții. În fiecare noapte, un software analiza automat înregistrările audio. Software-ul folosea inteligența artificială pentru a găsi cuvinte-cheie și stabilea starea emoțională a clientului în momentul apelului. Rezultatul analizei a fost stocat în sistemul software-ului timp de 45 de zile, împreună cu apelul vocal. Totodată, pe baza analizei, apelurile erau ordonate în funcție de nemulțumirea și furia clientului. Pe baza rezultatului analizei, angajații contactau clienții încercând să evalueze motivele de nemulțumire ale acestora. Persoanelor vizate nu li s-au furnizat informații cu privire la această prelucrare specială a datelor.

De asemenea, evaluarea operatorului a confirmat faptul că prelucrarea datelor examinată utilizează inteligența artificială și prezintă un risc ridicat pentru drepturile fundamentale ale persoanelor vizate. Nici evaluarea impactului, nici evaluarea interesului legitim nu au furnizat vreo atenuare reală a riscurilor, iar măsurile aflate doar pe hârtie (informare, drept de opoziție) au fost insuficiente și inexistente. Inteligența artificială este, prin natura sa, dificil de implementat într-un mod transparent și sigur, fiind necesare garanții suplimentare. Din cauza funcționării sale interne, este dificil de confirmat rezultatele prelucrării datelor cu caracter personal de către inteligența artificială, iar aceasta poate fi părtinitoare.

Autoritatea pentru Protecția Datelor a constatat încălcarea gravă a numeroase articole din RGPD pentru o perioadă lungă de timp, a ordonat operatorului de date să înceteze prelucrarea stării emoționale a clienților și să continue prelucrarea datelor numai în cazul în care este conformă cu RGPD.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti