Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu către populație


14.10.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Health & Pharma (Dreptul sănătății), Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative, Război Ucraina
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1000 din 14 octombrie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 3178/2022 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1.648/2022 privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație.

Prin excepţie de la distribuirea prin intermediul farmaciilor comunitare, Ministerul Sănătăţii distribuie unităţilor sanitare ale ministerelor şi instituţiilor din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru angajaţii proprii, membrii de familie ai acestora, precum şi alte categorii de persoane, pe baza prescripţiei.

Modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate şi categoriile de persoane cărora li se distribuie se stabilesc prin norme proprii elaborate de ministere şi instituţii.

Prevederile prezentului ordin se aplică şi reprezentanţilor misiunilor diplomatice.

Intrare în vigoare: 14 octombrie 2022

***

Luni, 8 august 2022, Ministerul Sănătății a transmis următoarele:

1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății

Mai multe informații se regăsesc aici.

***

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 618 din 23 iunie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 1648/2022 privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație.

Ministerul Sănătăţii distribuie populaţiei medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor comunitare. Lista farmaciilor comunitare care distribuie medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se publică pe pagina web a Ministerului Sănătăţii.

Prin prezentul Ordin se prevede că direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București pun la
dispoziția farmaciilor din lista prevăzută odată cu comprimatele de iodură de potasiu 65 mg, Ghidul de Informare Generală din anexa nr. 1 la ordin, cu scopul ca fiecare farmacie să primească odată cu comprimatele, toate informațiile necesare despre condițiile de administrare a medicamentului.

Cantitățile distribuite către farmaciile din lista publicată se stabilesc de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București cu avizul Ministerului Sănătății.

Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor. După eliberarea prescripției medicale comprimatele de iodură de potasiu 65 mg se ridică din farmaciile din lista prevăzută pe pagina web a Ministerului Sănătății.

În cazul pierderii prescripţiei medicale, medicul de familie eliberează un duplicat, la solicitarea scrisă a pacientului pe numele căruia a fost eliberată prima prescripţie medicală sau a reprezentantului legal, în cazul pacientului minor ori lipsit de discernământ, după caz, menţionându-se distinct pe formular „duplicat”.

Prevederile prezentului ordin se aplică şi pacienţilor străini şi apatrizi care, potrivit actelor normative în vigoare, au dreptul la medicamente şi/sau servicii medicale în România.
Intrare în vigoare: 23 iunie 2022

***

Marți, 24 mai 2022, Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație.

:: Proiectul
:: Referatul de aprobare

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro