Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

ANSPDCP. Sinteza primelor patru luni ale anului 2022
25.05.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 25 mai 2022, în contextul celebrării a patru ani de la aplicarea RGPD, ANSPDCP a prezentat o sinteză a celor mai semnificative aspecte din activitatea Autorității Naţionale de Supraveghere desfășurată pe parcursul primelor patru luni ale anului 2022, potrivit unui comunicat.

Astfel, în primele patru luni ale anului 2022, Autoritatea Naţională de Supraveghere a primit 1.345 de plângeri, sesizări și notificări privind incidente de securitate, pe baza cărora au fost deschise 129  investigații.

Ca urmare a investigațiilor efectuate în această perioadă, au fost aplicate 17 amenzi în cuantum total de 169.158 lei (echivalentul a 35.100 de euro).

De asemenea, în activitatea de control, au mai fost aplicate 34 de avertismente și au fost dispuse 23 de măsuri corective.

Cât privește activitatea de soluționare a plângerilor, Autoritatea Națională de Supraveghere a primit în primele patru luni ale anului curent 1235 plângeri, pe baza cărora au fost demarate 80 de investigații.

În aceeași perioadă, operatorii de date au transmis 48 de notificări privind încălcarea securității datelor și 62 sesizări cu privire la posibile neconformități cu dispozițiile RGPD. Ca urmare a acestora, au fost demarate 49 de investigații din oficiu.

Plângerile, sesizările și notificările privind incidente de securitate primite de Autoritatea Națională de Supraveghere în această perioadă au vizat, în principal, următoarele aspecte:

– prelucrarea imaginilor prin intermediul sistemelor de supraveghere video,

– încălcarea drepturilor persoanelor vizate,

– încălcarea principiilor prevăzute de RGPD,

– primirea de mesaje comerciale nesolicitate,

– dezvăluirea datelor fără consimțământul persoanelor vizate,

– încălcarea măsurilor de securitate și confidențialitate,

– prelucrarea datelor fără temei legal.

Totodată, în primele patru luni ale anului 2022, a fost adresate 338 solicitări de emitere puncte de vedere privind diverse aspecte referitoare la modalitatea de interpretare și aplicare a RGPD și a celorlalte reglementări incidente.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a emis în această perioadă avize asupra a 40 de proiecte de acte normative transmise de instituţii şi autorităţi publice, care au implicat analizarea unor aspecte complexe privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

În aceeași perioadă, s-au analizat cereri de aprobare a BCRs transmise de 8 companii multinaționale. De asemenea, Autoritatea Națională de Supraveghere a acționat în calitate de co-revizor la cererile de aprobare a BCRs transmise de 2 companii în această perioadă.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a desfășurat în primele patru luni ale anului 2022, o serie de acțiuni de informare destinate popularizării regulilor de protecție a datelor cu caracter personal.

Astfel, au fost organizate mai multe manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Europene a Protecției Datelor, inclusiv o Conferință, fiind totodată lansat și „Ghidul privind prelucrările de date efectuate de asociațiile de proprietari, ce cuprinde lămuriri referitoare la aplicarea adecvată a reglementărilor din domeniul protecției datelor cu caracter personal de către asociațiile de proprietari. De asemenea, s-a postat o broşură care conține elemente relevante din activitatea Autorității Naționale de Supraveghere în anul 2021, în limba română şi engleză.

În același timp, în anul 2022, Autoritatea Națională de Supraveghere a continuat informarea publicului larg prin publicarea a 21 de comunicate de presă, prin participarea la conferințe și evenimente on-line, prin prezența la reuniuni și întâlniri interministeriale și instituționale.

Referitor la activitatea de reprezentare în instanță, în primele patru luni ale anului 2022 au fost înregistrate un număr de 12 cereri noi de chemare în judecată.

Dintre acestea s-au primit 5 cereri de chemare în judecată care au ca obiect contestarea proceselor – verbale de constatare/sancționare încheiate de reprezentanții Autorității Naționale de Supraveghere.

În ceea ce privește contestarea sancțiunilor cu amendă dispuse de către Autoritatea Națională de Supraveghere după punerea în aplicare a RGPD, este de remarcat faptul că, din totalul de 110 amenzi aplicate operatorilor începând cu anul 2019 și până în luna mai 2022, în baza RGPD, au fost contestate în instanțe doar 25 de amenzi.

Dintre acestea, au fost până în prezent definitivate 12 dosare, iar în 9 dintre aceste cauze au fost pronunțate soluții definitive în favoarea Autorității Naționale de Supraveghere.

Astfel, instanțele de judecată au confirmat integral amenzile aplicate de instituția noastră următorilor operatori:

Banca Transilvania SA (100.000 euro);

Vreau Credit SRL (20.000 euro);

Proleasing Motors SRL (15.000 euro;

Hora Credit IFN SA (14.000 euro);

Dante Internațional (3.000 euro);

Royal President SRL (2.500 euro);

Totodată, au fost soluționate în favoarea Autorității Naționale de Supraveghere, prin menținerea proceselor-verbale de constatare/sancționare în sensul reținerii caracterului contravențional al faptelor, cu diminuarea cuantumului amenzii sau înlocuirea acesteia cu avertisment, în ceea ce privește operatorii: SC Entirely Shipping & Trading SRL (diminuare), World Trade Center Bucharest SA și Legal Company & Tax Hub SRL.

Au fost admise plângerile contravenționale formulate de 3 operatori: ING Bank N.V. AMSTERDAM, CN Tarom și Tip Top Food Industry SRL.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti