Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Christina Vlădescu: Am avut repere masculine de-a lungul vremii


26.05.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Christina Vlădescu

Christina Vlădescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Christina Vlădescu, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Christina Vlădescu: Mulțumesc, în primul rând, Alina Matei, pentru bucuria pe care mi-ai făcut-o,  aceea de a mă simți încă o dată aproape de echipa JURIDICE.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Christina Vlădescu: Încerc, așadar, o definire a rolului femeii jurist în timpurile de-acum, spunând că, cel puțin în anii din urmă, femeia jurist nu mai este doar într-o afirmare plenară a propriei identități și cariere, asumându-și, tot mai mult, și un rol social. De aceea, nu cred să fie vreo limitare, acest aspect fiind în marea majoritate a cazurilor, dacă ar fi existat, cu siguranță surmontat. Și, tot de aceea, cred și văd practic că nu poate fi vorba nici de limite, nici de limitare, în dublul sens potențial: de la societate către noi, dinspre noi către societate.

Până la urmă, aceasta nu este o chestiune de gen, iar măsura acceptării sociale este dată esențialmente și de gradul de implicare, de profesionalism și rigoare.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Christina Vlădescu: Nu m-aș referi neapărat la ”prejudicii”. Sunt poate anumite sacrificii inerente, de o parte sau de alta, în sens de ”compromisuri” reciproce, ca într-o tranzacție.

Cred că demersul profesional poate fi completat cu cel personal. Fără vorbe mari și cât mai aproape de esența lucrurilor, putem admite că drumul nu este niciodată facil, depinde cum îl faci și pe ce poteci te îndrepți. Concret, ca în oricare altă profesie, și aici este vorba de asumare și de dăruirea cu care faci alegerea și o urmezi. Le spun de multe ori celor ceva mai tineri că dacă munca ta este dublată de bucuria a ceea ce faci, ea, munca, devine o plăcere, iar dragostea de profesie un atribut al ei.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Christina Vlădescu: Uneori da, alteori, mai puțin. Fără îndoială că, de cele mai multe ori, răspunsurile le găsim în noi înșine, adică în propriile abordări. Cu toate acestea, parcursul profesional este determinat și de specificul mediului în care activăm, de permisivitatea sau standardele impuse. Nu cred însă în sintagma: ”trăim într-o lume a bărbaților”. Lumea este suficient de încăpătoare pentru noi toți și ne poate cuprinde deopotrivă. Și mai cred că ecuația este într-un dublu sens: dacă avem realmente ce să oferim în plan profesional și uman, la un moment dat reversul va fi unul pe măsură. Desigur, nu exclud excepții, situații limită, chiar și eșecuri nemeritate. Însă mesajul meu este că, eu una, nu am avut nicicând sentimentul că mediul juridic din România nu ar fi unul în care să te poți defini, independent că ești femeie sau bărbat. Am fost cândva judecător, apoi am devenit avocat, deci am cumva o dublă percepție, ”de pe ambele părți ale băncii”. Femeile, precum se știe, sunt o prezență covârșitoare în mediul juridic din România, fie ca magistrați, fie ca avocați, consilieri juridici ori notari.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Christina Vlădescu: Această întrebare mi-a plăcut poate cel mai mult. Ai rostit un mare adevăr: suntem ceea ce gândim și ceea ce alegem, cu siguranță. Nu cred, concretizând cele de mai sus, că femeile sau bărbații ar avea, unii sau alții, un rol superior. Felul în care ne mobilăm interior și evoluăm, felul în care rolul nostru social este mai pregnant sau mai puțin pregnant depind de calitățile individuale, de propriul ego, dar și de modul în care interacționezi cu cei din jur.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Christina Vlădescu: Nu aș zice neapărat că am avut un model feminin anume; au fost însă gânduri, trăiri emblematice, învățăminte, am preluat din experiența altora și am împărtășit-o, la rându-mi, ori de câte ori a fost posibil. Mai degrabă însă, să nu te surprindă, am avut repere masculine de-a lungul vremii. Ca noi toți însă am învățat din cărți, din propriul parcurs, din lecțiile de viață ale celor din jur și din viață, în general.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Christina Vlădescu: Da, negreșit, trăim în epoca unor încercări majore și depinde de noi cum le gestionăm. Să nu uităm însă că antecesorilor noștri nu le-au fost străine vremurile tulburi, conflictele, războaiele, incertitudinile de tot soiul. Au avut, la rândul lor, paradigme de dezlegat și lecții de supraviețuire, de trăit.

În ceea ce mă privește, mi-au lipsit mult, într-o anumită perioadă de timp, aceea a restricțiilor, sălile de judecată, întâlnirile cu oamenii, zgomotul străzii și, mărturisesc, nu m-am regăsit inițial în lumea nouă, esențialmente virtuală.

Am continuat, de aceea, să fiu prezentă fizic, acolo unde a fost posibil, să îmi țin aproape clienții, să particip la evenimente on line sau în format hibrid, să insuflu celor din jurul meu dorința de a performa în orice condiții.

Sigur că nu a fost o perioadă ușoară; am învățat să învățăm lucruri noi, ne-am reorientat pe alocuri, am interacționat virtual, ne-am reinventat puțin.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Christina Vlădescu: Să fie vii, să existe, să transmită și să lase în urmă emoție pozitivă!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Christina Vlădescu: Mulțumesc și eu pentru această ocazie. Voi reveni cu aceeași bucurie, de fiecare dată!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro