Legea offshore a fost publicată în Monitorul Oficial
26.05.2022 | JURIDICE.ro

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore a fost publicată aseară în Monitorul Oficial.
Principalele modificări sunt de natură fiscală și urmăresc crearea unui cadru fiscal competitiv și stabil, care să asigure deblocarea și continuarea investițiilor în perimetrele offshore românești, dar și să atragă noi investitori.
Deși aceste modificări de ordin fiscal au fost solicitate și așteptate de mult timp de către investitori, procesul de adoptare a fost declanșat și accelerat de criză globală cauzată de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei, dar și de dependența României față de gazele rusești.
În acest context, scopul acestor modificări aduse Legii offshore este de a asigura independența energetică a României, prin conferirea unui drept prioritar la cumpărarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore românești.
Astfel, potrivit noilor dispoziții, deși titularii acordurilor petroliere au dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere, la prețurile și în cantitățile stabilite de către aceștia, sunt prevăzute și limitări de natură a asigura consumul intern, respectiv:
– Guvernul poate introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației;
– Anterior oferirii spre vânzare către terți, titularii acordurilor petroliere au obligația de a oferi spre vânzare statului român, în prealabil și cu prioritate, cantitățile de gaze exploatate în condițiile Legii offshore.
Despre CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații:
CEE Attorneys/Boanță, Gîdei și Asociații este o societate de avocați cu expertiză și practică diversificată care oferă asistență juridică în toate domeniile dreptului afacerilor, cu precădere în litigii comerciale, trazacții imobiliare, drept corporatist/M&A, drept bancar și finanțări, IT/tehnologie. CEE Attorneys/ Boanță, Gîdei și Asociații se distinge pe piața avocaturii din România drept unul dintre furnizorii de servicii avocațiale cu experiență în tranzacții din domeniul tehnologiei, cu acces la cele mai bune practici internaționale ale avocaturii de afaceri și posibilitatea reală de a implementa tranzacții internaționale datorită unei echipe locale solide. Echipa de avocați este apreciată de clienți pentru calitatea și flexibilitatea serviciilor oferite, soluțiile pragmatice și practica semnificativă atât în marile societăți de avocatură, cât și in firme de consultanță din categoria „Big4”. Din 2016 Boanță, Gîdei și Asociații este parte integrantă a CEE Attorneys, firmă internațională de avocatură cu peste 100 avocați în opt jurisdicții din Europa Centrală și birouri asociate în trei jurisdicții din Asia (Japonia, China, India).