Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Notarul public va instrumenta și procedura numirii asistentului pentru încheierea actelor juridice
26.05.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Lege 9, Monitorul Oficial al României, Notari, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 500 din 20 mai 2022 a fost publicată Legea nr. 140/2022 privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Prin prezenta lege se aduc modificări Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995.

Astfel, va intra în competența notarului public din biroul notarial situat în circumscripţia judecătoriei în care majorul are domiciliul sau reşedinţa, procedura numirii asistentului pentru încheierea actelor juridice.

În vederea numirii unui asistent pentru încheierea actelor juridice, majorul formulează, împreună cu persoana care urmează a fi numită în această calitate, o cerere către notarul public competent, care cuprinde datele de identificare a solicitanţilor şi motivele pe care se întemeiază cererea. La cerere se anexează un inventar sumar al bunurilor majorului, precum şi, dacă este cazul, orice alte documente relevante pentru soluţionarea cererii.

În vederea soluționării cererii, notarul va fixa termen şi o va comunica din oficiu, în copie, unei persoane din familia majorului, pentru ca aceasta să poată formula obiecţii. Majorul care solicită numirea asistentului poate solicita şi citarea unei persoane cu care convieţuieşte, chiar dacă aceasta nu îi este rudă. De asemenea, notarul public poate să accepte ca la soluţionarea cererii să participe orice altă persoană interesată, dacă majorul care solicită numirea asistentului nu se împotriveşte.

Cererea se va soluţiona cu ascultarea majorului, în prezenţa persoanei care urmează a fi numită în calitate de asistent.

Soluţionarea cererii se face prin încheiere motivată, ce va fi comunicată majorului, asistentului acestuia și autorității tutelare.

Încheierea va cuprinde datele de identificare a majorului şi a asistentului, precum şi durata pentru care a fost numit asistentul. În cuprinsul acesteia se vor arăta operaţiunile efectuate pentru soluţionarea cererii, documentele avute în vedere la soluţionarea acesteia, precum şi persoanele care au intervenit în cursul procedurii.

Măsura asistenţei poate fi reînnoită, urmând aceeași procedură, pentru o perioadă ce nu poate depăşi 2 ani.

Notarul public va respinge cererea în următoarele situaţii:

a) există îndoieli serioase cu privire la înţelegerea, de către major, a semnificaţiei cererii formulate;

b) există îndoieli serioase cu privire la posibilitatea exprimării, de către major, a dorinţelor şi preferinţelor sale;

c) există elemente care dau naştere în mod serios temerii că majorul va suferi un prejudiciu prin numirea asistentului;

d) un membru al familiei majorului sau o altă persoană interesată formulează obiecţii cu privire la numirea asistentului;

e) asistentul nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru numirea sa.

Împotriva încheierii de respingere a cererii, majorul sau cel indicat în cerere pentru a fi numit asistent poate formula plângere la instanţa de tutelă în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa majorul care a solicitat numirea asistentului, în termen de 30 de zile de la comunicarea încheierii de respingere. Plângerea se soluționează priun încheiere care nu este supusă niciunei căi de atac.

Intrare în vigoare: 18 august 2022

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti