Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Update legislativ: Campaniile de reduceri de preț în lumina Directivei Omnibus
27.05.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
Amalia Mușat

Amalia Mușat

Andrei Gongea

Andrei Gongea

* Transpunerea Directivei Omnibus în România prin Hotărârea de Guvern nr. 686 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare, publicată în data de 26 mai 2022 în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 520

Campaniile de reduceri de preț derulate de comercianți prezintă un mare interes pentru consumatori. Printre alți factori de ordin comercial sau logistic, aceste campanii implică pentru comercianți și aplecarea asupra normelor juridice menite să protejeze interesele consumatorilor.

Campaniile de reduceri de preț sunt de asemenea un focus al atenției Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor („ANPC”). În acest sens, amintim activitatea susținută și vigilentă a ANPC, precum și sancțiunile aplicate anumitor comercianți cu ocazia campaniilor de reduceri în 2021.

Contextul legislativ

Directiva (UE) 2019/2161 („Directiva Omnibus”) aduce, printre altele, clarificări cu privire la legislația reducerilor de preț și anumite garanții suplimentare în beneficiul consumatorilor, menite să asigure transparență și o mai bună informare.

La propunerea Ministerului Economiei, Guvernul a aprobat la data de 25 mai 2022 Hotărârea nr. 686 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare („HG nr. 947/2000”), care a fost publicată în data de 26 mai 2022 în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 520.

Proiectul introduce prevederi noi în HG nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț, dar și sancțiuni mai robuste.

Noile dispoziții cuprinse în HG nr. 947/2000 – scurte considerații

Transpunerea Directivei Omnibus prin modificarea HG nr. 947/2000 aduce câteva elemente de noutate în legislația din România.

Pentru a facilita demersul interpretării acestor noutăți, Comisia Europeană a publicat Orientările privind interpretarea articolului 6a din Directiva 98/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția consumatorului prin indicarea prețurilor produselor oferite consumatorilor („Orientările”), la care vom face referire succint în cele ce urmează.

Potrivit Orientărilor, scopurile urmărite de noile prevederi sunt:

– împiedicarea comercianților să majoreze în mod artificial prețul de referință și/sau să inducă în eroare consumatorii cu privire la cuantumul reducerii,

– sporirea transparenței și asigurarea faptului că în mod efectiv consumatorii plătesc mai puțin pentru bunuri atunci când se anunță o reducere a prețurilor și

– controlarea mai facilă de către autoritățile competente a corectitudinii reducerii prețurilor prin clarificarea noțiunii de preț de referință „anterior”.

O nouă perioadă de referință de 10 zile

Perioada de referință a prețului este redusă la 10 zile pentru produsele susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid.

Această reglementare își găsește justificarea în faptul că, pentru acest tip de bunuri, poate fi necesar să se aplice reduceri mai frecvent, pentru a le vinde mai rapid din cauza apropierii datei de expirare. Nu este oferită o definiție exhaustivă a acestui tip de produs, însă Orientările prevăd că respectarea criteriilor obiective ale faptului de „a se deteriora sau a se perima rapid” trebuie evaluată de la caz la caz.

Bunurile „din noua colecție”

Potrivit noilor reglementări, în cazul produselor prezente la comercializare ȋntr-o perioadă mai mică de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător ȋn această perioadă ȋnainte de data aplicării reducerii de preţ. Vânzătorul indică ȋntr-un mod clar, lizibil şi uşor de identificat perioada ȋn care preţul anterior a fost aplicat.

Această prevedere are rolul de a oferi posibilitatea reducerii prețului în anumite condiții și după o perioadă mai mică de 30 de zile de la inițierea comercializării.

Reducerile progresive ale prețurilor

Dacă reducerea de preț este majorată treptat, pe perioada aceleiași campanii de reducere, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț.

Această regulă se aplică atunci când prețul este redus treptat, fără întrerupere, în cursul aceleiași campanii de vânzare. Orientările oferă următorul exemplu: prețul cel mai scăzut al bunului din cele 30 de zile anterioare începerii campaniei de vânzare a fost de 100 EUR. Vânzătorul indică 100 EUR ca fiind prețul său „anterior” atunci când anunță prima reducere de preț (de exemplu, o reducere de 10 %) și, ulterior, poate păstra același preț „anterior” și atunci când anunță următoarele reduceri, de 20 % și 30 %.

Conform Orientărilor, această prevedere se interpretează în mod restrictiv. Prin urmare, acesta se aplică numai atunci când prețul este redus progresiv, fără întreruperi și fără a majora prețul „anterior” indicat în cursul perioadei de reducere continuă a prețului.

Vânzări în regim de outlet

Aceste reguli se vor aplica și magazinelor de tip outlet, care primesc o definiție exhaustivă în noile prevederi ale HG nr. 947/2000. În plus, în cazul în care produsul nu a fost expus spre vânzare în perioada ultimelor 30 de zile în structurile care practică vânzări în regim de outlet, prețul anterior îl reprezintă prețul de magazin de fabrică al producătorului sau prețul de catalog, dovedit cu documente din partea producătorului/vânzătorului din care să rezulte care este prețul cel mai mic.

Comercianții vizați de noile dispoziții

Potrivit Orientărilor, Directiva Omnibus se aplică comerciantului care este partea efectivă în contractul cu consumatorul, și anume vânzătorului bunurilor, inclusiv vânzătorilor care utilizează intermediari, în special piețele online.

În schimb, Directiva Omnibus nu se aplică intermediarilor care le oferă comercianților doar mijloacele de a-și vinde produsele, cum ar fi piețele online, sau care doar prezintă la nivel agregat și afișează informații despre prețuri furnizate de alți vânzători (platforme de comparare a prețurilor). Cu toate acestea, intermediarul face obiectul normelor Directivei Omnibus atunci când este vânzătorul efectiv al bunurilor sau atunci când vinde în numele unui alt comerciant.

Directiva Omnibus se aplică, de asemenea, comercianților cu sediul în afara UE care își direcționează vânzările către consumatorii din UE, inclusiv comercianților care oferă bunuri prin intermediul platformelor.

Regimul sancționator

Actul normativ introduce și o serie de sancțiuni stabilite în funcție de natura, gravitatea, amploarea și durata încălcării și nu exclude aplicarea altor măsuri de remediere disponibile conform legislației în vigoare.

Potrivit HG nr. 947/2000, astfel cum a fost modificată, nerespectarea dispozițiilor referitoare la indicarea prețului anterior aplicat de vânzător ca urmare a unui anunț de reducere a prețului constituie contravenție şi se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 30.000 lei.

Amenzile sunt astfel mărite, față de nivelul prevăzut în forma anterioară a HG nr. 947/2000, pentru alte contravenții legate de indicarea prețurilor (500 lei – 2.500 lei).

De asemenea, în lipsa unor corelări cu legislația deja în vigoare, pentru anumite încălcări, pot fi aplicabile și alte prevederi prevăzute de, spre exemplu:

– Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor pe piață, care stabilește reguli specifice privind anunțurile de reducere de prețuri și

– Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu privire la practicile incorecte și înșelătoare în legătură cu preţul, modul de calcul al preţului ori existenţa unui avantaj specific al preţului, caz în care sancțiunile pot ajunge până la 200.000 lei (sau chiar până la 4% din cifra de afaceri pentru încălcările pe scară largă şi încălcările pe scară largă cu o dimensiune specifică Uniunii Europene), astfel cum au fost modificate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 58/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei consumatorilor (și care transpune celelalte prevederi ale Directivei OMNIBUS).

Intrarea în vigoare și următorii pași

Modificările asupra HG nr. 947/2000 vor intra în vigoare la 28 mai 2022, cu excepția prevederilor cu privire la sancțiuni, care intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Aplicarea și conformarea cu noile reguli va reprezenta cu siguranță o provocare pentru comercianți, întrucât nu există o perioada de tranziție extinsă. Aceștia trebuie să ofere o modalitate rapidă și prietenoasă consumatorilor, de adaptare și documentare cu privire la afișarea prețurilor, anunțurile și campaniile de reducere de preț.

Amalia Muşat, Counsel DLA Piper
Andrei Gongea, Associate DLA Piper

Secţiuni: Cyberlaw, Drept civil, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative, Protecția consumatorilor, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO