Secţiuni » Interviuri
Interviuri
 1 comentariu

Dan Chertes: Scrisul, în general, și „Orașul”, în special, mă ajută și m-au ajutat să evadez din juridic
30.05.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Life, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Dan Chertes

Dan Chertes

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Dan Chertes, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. De această dată în postura de scriitor/autor al romanului ”Orașul”, apărut la editura Solomon. Ca să ajungi avocat, trebuie musai să urmezi o facultate de drept. Dar să faci să apară un roman nu îți predă cineva cursuri. Cum s-a întâmplat?

Dan Chertes: Mulțumesc și eu pentru invitația de a vorbi despre apariția cărții. Dați-mi voie să vă contrazic în ceea ce privește ultima afirmație. La o căutare rapidă pe Google, Master-class-urile de scriere, fie creativă, fie de orice alt fel sunt la un click distanță. Prin urmare, poți învăța destul de ușor cum se scrie o carte.

În cazul meu, scrisul a fost un hobby încă din gimnaziu. Prima mea scriere „SF” intitulată hollywoodian „Misiune de salvare” a adunat numeroase premii, printre care și pe cel mai important la momentul respectiv, premiul „Tinere Condeie”, acordat de revista Excelsior din Cluj-Napoca. În mod firesc, continuarea, „Terra în pericol”, a fost la fel de bine primită de critică. Partea a 3-a nu a fost încă scrisă, dar niciodată nu e prea târziu.

Alina Matei: A fost mai ușor să începeți romanul sau să-l terminați?

Dan Chertes: Pentru început, aș zice că nu consider „Orașul” ca fiind un roman. Mai degrabă e corect să-i zicem povestire. Ca să vă răspund la întrebare, n-a fost ușor nici s-o încep, nici s-o termin. Până să ajung la începuturile ei, am scris două variante (una completă, alta de-abia începută) ale „cărții” pe care personajul principal din „Orașul” o scrie. De acolo a pornit toată ideea „Orașului”, anume de la sentimentul pe care oricine se apucă de scris îl poate avea: că nimic din ce-i iese nu-i iese bine pe hârtie. Că în cap poți să ai o lume întreagă, dar, când încerci să o pui pe hârtie, ești constant dezamăgit de rezultat. Despre asta m-am pornit să scriu. Ce a ieșit? Nu vreau să dau spoilere.

Alina Matei: Mulțumirile pentru cei care v-au ajutat le-ați pus la final. Îmi place că sunt mai multe persoane. În cele mai multe cărți le-am văzut la început. De ce acolo, în cazul dumneavoastră?

Dan Chertes: Cred că a fost pur și simplu o alegere organică, așa mi s-a părut firesc. Și e firesc ca mulțumirile să existe pentru că, după cum am scris, fără sprijinul și implicarea celor amintiți, cartea ar fi arătat cu siguranță altfel.

Alina Matei: Modelul hibrid propus de dumneavoastră – realitate/imaginar – este foarte interesant. Cititorul nu are pace până nu termină cartea, deși nu e un roman polițist sau thriller. Câte vieți au personajele dumneavoastră?

Dan Chertes: Dacă le numărăm ca la pisici, cred că mai mult de nouă. Sau exact nouă. Depinde din ce „unghi” privești. Dacă le numărăm raportându-ne la universurile paralele în care ele pot exista, cel puțin tot atâtea câte exemplare ale „Orașului” ajung să fie citite. A doua variantă are mai mult sens după citirea cărții.

Alina Matei: Cartea abundă în comparații. Foarte frumoase, inspirate, intrigante (”Lumina era însă gri, slabă, ca trecută prin ochii unei cârtițe.” ”Alina se topește ca o înghețată ținută în soare”). Vă place această figură de stil?

Dan Chertes: Cred că îmi place prea mult. Unul dintre sfaturile primite constant a fost să le mai răresc. Adevărul e că poți aluneca foarte ușor pe panta asta și folosirea excesivă a oricărei figuri de stil poate să zgârie retina mai repede decât ai vrea. De aceea, pentru orice text, mai ales literar, un editor, un ochi analitic este foarte important. Ca autor te îndrăgostești ușor de textul pe care l-ai scos din tine după multă muncă. Mai ales când reușești asta după o perioadă în care nimic nu ți-a plăcut cum sună.

Alina Matei: Cartea injectează în cititor nu dorința, ci capacitatea pentru a intra sau a ieși o dată cu Mihai din ”Oraș”. Nu dezvălui mai mult, pentru că vreau să las cititorilor această distracție. Ați anticipat această distracție?

Dan Chertes: Nu de la început. E un vehicul creat pe parcurs, pe măsură ce „Orașului” i-au „crescut” case, blocuri, străzi și pub-uri. Dar întreb la rândul meu: sunteți sigură că puteți intra și ieși din „Oraș”? Sau totul e doar o iluzie?

Alina Matei: ”Dragostea în vremea holerei” este menționată de mai multe ori în cartea dumneavoastră. Care este personajul dumneavoastră favorit din romanul lui Marquez?

Dan Chertes: În cazul cărților lui Marquez nu aș putea vorbi de un personaj preferat, ci de întregul univers creat. „Dragostea în vremea holerei” mi-a plăcut în mod deosebit. La fel și cartea lui Alasdair Gray, „Lanark. O viață în patru cărți”, motto-ul „Orașului” fiind un citat din ea.

Alina Matei: Trăirile lui Mihai ce pot avea în comun cu viața din mediul juridic?

Dan Chertes: Absolut nimic. Pentru mine scrisul, în general, și „Orașul”, în special mă ajută și m-au ajutat să evadez din juridic. Juridicul este foarte des atins de boala limbajului de lemn. Parcă și simți rumegușul pe vârful limbii. Fie că ești nevoit să vorbești legaleza, fie că asculți pe altcineva vorbind-o. Câteodată, după o zi de lucru, am simțit că mi-e greu să mă detașez de profesie suficient de mult încât scrisul să nu fie influențat de reflexele lingvistice cu care juridicul ne-a (de)format.

Alina Matei: În ”Orașul” reușiți să țeseți acel fir de solidaritate autor-cititor atât de necesar pentru a termina de citit o carte. E un paradis pentru autor sau pentru cititor?

Dan Chertes: Dacă ziceți că am reușit acest lucru, atunci e un paradis pentru ambii. Dar să știți că e foarte probabil să primesc și opinii divergente.

Alina Matei: Vă alăturați unor juriști care au avut curajul să scrie romane/poezii: Valeriu Stoica, Mihai Hotca, Iulia Motoc, Marian Nazat, Costică Ciocan, Adriana Rușățeanu. Și cred că mai sunt. O să continuați să scrieți?

Dan Chertes: Mai mult ca sigur. Scrisul e o boală incurabilă, de care suferi sau, mai rar, te „bucuri” în funcție de rezultatul pe care ți-l prezintă pagina sau paginile când pui stiloul jos. Sau când dai Ctrl+S.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Dan Chertes: Pentru o vacanță judecătorească reușită, recomand „Orașul”!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Dan Chertes: Mulțumesc și eu pentru interviu!

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti