Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Ploiești. Mărturie mincinoasă. Achitare


30.05.2022 | Andreea COMAN
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea a respins ca nefondat apelul declarat de parchet împotriva sentinței prin care inculpații au fost achitați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de mărturie mincinoasă, apreciind pe de o parte că, inculpații fiind audiați în calitate de martori au arătat modul în care au perceput că s-a petrecut evenimentul, iar pe de altă parte, că, deși Curtea reține ca fiind real faptul că inculpații nu au relatat elemente esențiale cu privire la modalitatea de comitere a infracțiunii, aceștia nu au fost întrebați de organele de urmărire penală despre aceste aspecte pentru a li se imputa că la momentul audierii au urmărit ascunderea adevărului. Curtea reţine că, indiferent de modalitatea în care un martor relatează un eveniment, organele de urmărire penală pot să adreseze orice întrebări acestuia, pentru lămurirea întregii situații de fapt și pentru a stabili dacă martorul, de bună-credință, nu și-a amintit pe parcursul relatării libere, unele aspecte, a apreciat greșit cu privire la caracterul esențial al acestora, sau, cu intenție, săvârșește infracțiunea de mărturie mincinoasă. În consecință, nu se poate reține că urmare a modului de relatare, organele de urmărire penală au fost puse în imposibilitate de a adresa întrebări. (Curtea de Apel Ploiești, Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, decizia nr. 659 din 26 mai 2022, disponibilă pe rejust.ro)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro