Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Ziua Internațională a Medicinei de Urgență
27.05.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

Ziua Internațională a Medicinei de Urgență este marcată, anual, la data de 27 mai.

27 mai este ziua în care medicina de urgență a început în Europa. La Londra, un grup de oameni vizionari au semnat actul fondator al Societății Europene pentru Medicină de Urgență. Scopul a fost acela de a construi un model de sistem care să ofere fiecărui cetățean din Europa un răspuns profesionist, competent și mai ales în timp util la orice afecțiune acută care pune în pericol viața, organele sau membrele.

Scopul acestei zile este de a uni populația lumii și factorii de decizie pentru a gândi și a vorbi despre medicina de urgență și îngrijirea medicală de urgență.

Credem că este important să creștem gradul de conștientizare cu privire la necesitatea unor sisteme medicale de urgență bine dezvoltate, bine pregătite și bine organizate, peste tot în lume, pentru a crește supraviețuirea și a reduce dizabilitatea după orice fel de situație medicală urgentă sau de urgență.

Acolo unde specialitatea în medicina de urgență nu este încă dezvoltată, unde sistemele medicale de urgență nu sunt bine structurate, unde competențele nu sunt standardizate și certificate, unde resursele pentru medicina de urgență sunt insuficiente, ar trebui să existe o voce puternică pentru a cere o schimbare, pentru o viață mai bună.

***

Ministerul Sănătății a transmis următorul mesaj:

Astăzi, 27 mai, este marcată Ziua Internațională a Medicinei de Urgență. Pentru Ministerul Sănătății este un nou prilej de a recunoaște nevoia de întărire a resurselor umane calificate în domeniul medical, care pot interveni în situații critice, atunci când viața semenilor noștri este pusă în pericol.

Pandemia COVID-19 a solicitat din plin sectorul medicinei de urgență, de aceea Ministerul Sănătății își reafirmă public nevoia de sprijin a profesioniștilor din acest domeniu important. Medicii și asistenții medicali care asigură intervenții în cadrul Serviciilor de Ambulanță și în Unitățile de Primiri Urgențe reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății, care va continua demersurile pentru integrarea firească a acestor servicii în cadrul asistenței medicale generale din România.

Dezvoltarea capacității profesionale pentru medici, asistenți și alte categorii de personal care asigură asistența medicală de urgență nu se poate realiza prin despărțirea de Ministerul Sănătății, ci printr-o bună colaborare cu alte instituții publice responsabile pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Sectorul medicinei de urgență are o contribuție esențială la reducerea gradului de mortalitate sau dizabilitate în cazurile de accidente vasculare cerebrale și infarct, precum și a altor situații în care viața este pusă în pericol.

Ministerul Sănătății le mulțumește tuturor profesioniștilor din sectorul medicinei de urgență pentru efortul depus. Munca lor intensă și dedicată are drept rezultat salvarea a numeroase vieți!

Mult succes!

***

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis următorul comunicat de presă:

Astăzi, 27 mai 2022, la sediul MAI, cu ocazia Zilei Internaționale a Medicinei de Urgență a avut loc ceremonia de decorare a profesioniștilor din domeniul medicinei de urgență.

Totodată, acesta zi a reprezentat un bun prilej de a adresa tuturor colegilor noștri mulțumirile și înalta noastră considerație pentru munca depusă în scopul salvării de vieți.

Astfel, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate depusă în slujba salvării vieții cetățenilor, șeful DSU, dr. Raed Arafat a înmânat „Emblema de onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență”, profesioniștilor care activează în cadrul sistemului integrat de urgență și anume, personal din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Inspectoratului General de Aviație al MAI (IGAv), Serviciilor Publice de Ambulanță (SAJ/SABIf), Unităților de Primiri Urgente (UPU/CPU), Salvamont.

Sistemul național integrat de urgență dezvoltat în ani de către DSU, care înglobează toate structurile cu rol în gestionarea situațiilor de urgență și salvării de vieți a demonstrat în timp că numai lucrând împreună, unitar, integrat, obiectivul nostru de căpătâi, de a sprijini, a ajuta și salva oameni, poate da rezultate.

Deși există încercări de a dezbina ceea ce cu greu a fost creat, DSU, instituția care are atribuții clare din 2014, reglementate prin actele normative aflate în vigoare pe linia asistenței medicale de urgență, va continua să fie un adevărat sprijin atât pentru cetățeni cât și pentru personalul care activează în domeniul complex al urgențelor.

Totodată, activitatea întregului sistem integrat de urgență construit în timp de către DSU cu sprijinul tuturor serviciilor de urgență care îl alcătuiesc va continua să performeze, să evolueze și să ofere cetățenilor un serviciu de calitate.

Vă mulțumim dragi colegi pentru lecția enormă de devotament pe care ne-o arătați cu fiecare misiune dificilă la care participați!

La mulți ani!

***

Lucian Nicolae Bode, ministrul afacerilor interne, a transmis următorul mesaj:

Cu ocazia Zilei Internaționale a Medicinei de Urgență, doresc să îmi exprim întreaga considerație și respectul profund pe care îl port profesioniștilor care activează în domeniul complex al urgențelor, oameni cu suflet mare , buni profesionisti care cu mult efort, curaj și sacrificiu își riscă de cele mai multe ori propria viață, în scopul de a o salva pe alta.

Fie că vorbim despre pompieri, medici și asistenți din cadrul Unităților de Primiri Urgente și din cadrul Serviciilor Publice de Ambulanță, piloți, salvamontiști și voluntari, cu toții sunt parte integrantă și indispensabilă a unui sistem integrat de urgență performant, dezvoltat în ani de către Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, orientat negreșit înspre salvarea vieții cetățenilor.

La mulți ani tuturor salvatorilor!

Mulțumim pentru lecția enormă de devotament pe care ne-o arătați cu fiecare misiune dificilă la care participați!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti