Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Ciprian Tița: Se cere ca membrul CSM să fie un om de bună-credință, un om de caracter


01.06.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Alegeri CSM, Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Ciprian Tița

Ciprian Tița

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Judecător Ciprian Tița, Președintele Tribunalului Specializat Argeș, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum de ați luat decizia de a candida pentru funcția de membru CSM?

Ciprian Tița: Și eu vă mulțumesc! Apreciez implicarea dumneavoastră și prilejul pe care ni l-a oferit platforma juridice.ro atât mie, cât și colegilor, de a ne exprima punctele de vedere, dar și nemulțumirile față de anumite realități ale sistemului judiciar.

De fapt, la baza deciziei mele de a candida a stat tocmai lupta pe care am dus-o încă din anul 2016 în calitate de judecător, membru al colegiului de conducere al Tribunalului Ilfov și Președinte al Tribunalului Specializat Argeș cu situațiile anormale create dintr-un complex de cauze și pe care persoanele care aveau putința de a le depăși refuzau să o facă. Și am folosit toate mijloacele pe care poziția mea mi le-a permis: de la formularea de solicitări și înaintarea unor note fundamentate până la luarea unor poziții publice și publicarea de articole menite să tragă unele semnale de alarmă și să aducă discuția pe o zonă de argumente juridice și logice.

M-am convins că schimbarea nu va veni de la Consiliu în baza semnalelor de alarmă pe care le tragem, ci că trebuie să fim acolo, să o facem noi, să ne implicăm și să schimbăm ceva.

Știu că pare dezarmant și că unii colegi pot considera că funcțiile de membru CSM sunt adjudecate de managerii instanțelor mari, mai bine ancorați în sistem.

Dar nu e așa! Eu cred în putința de a schimba lucrurile, în buna credință, în implicarea sinceră și în capacitatea colegilor de a vedea dincolo de aceste semnale fataliste și de a se implica prin vot și prin candidaturi. Pentru că justiția nu aparține celor puțini și privilegiați, ci celor mulți și care chiar muncesc pentru înfăptuirea ei. Și care pot schimba ceva.

Alina Matei: În proiectul de candidatură, vorbiți de independența pe care CSM o garantează sistemului de justiție. Cum înțelegeți dumneavoastră această prerogativă a Consiliului?

Ciprian Tița: Rolul Consiliului de garant al independenței justiției se îndeplinește prin realizarea concretă și eficientă a activității de administrare a sistemului judiciar.

În primul rând!

Am remarcat cu toții că proiectele abundă de idei privind schimbările legislative pe care candidații și le-ar dori.

Sunt soluții la problemele sistemului, însă nu aici e esența rolului CSM. Nu putem spune că rolul Consiliului de garant al independenței se realizează doar prin schimbarea legislației, oricât de bine ar suna propunerile, pentru că excede prerogativelor Consiliului, iar eficiența e relativă. Depinde de inițiativa MJ și de voința legislativului.

Ceea ce poate face CSM este să aibă previzibilitate și transparență, să organizeze concursuri și să completeze schemele, să își asume măsuri clare de normare a muncii și o corectă reflectare a complexității dosarelor, să asigure o repartizare echitabilă a muncii a cărei lipsă generează atât de multe frustrări, să dea siguranță judecătorilor care se simt între ciocan și nicovală, care suportă presiunea unor obligații și termene nerealiste și un volum de dosare imposibil, dublate de riscul unei cercetări disciplinare ce pare să amenințe implacabil.

Nu spun că Inspecția chiar ar cere imposibilul, dar judecătorul se simte vulnerabil și asta nu înseamnă garantare a independenței, ci dimpotrivă. Un eșec al Consiliului.

Alina Matei: Unii candidați CSM vorbesc despre reprezentarea, în ipoteza alegerii în CSM, doar a celor pe care i-au votat, alții vorbesc despre magistrați în general. Care este poziția dumneavoastră?

Ciprian Tița: Consiliul trebuie să urmărească buna administrare a sistemului judiciar în ansamblul său, iar activitatea fiecărui membru trebuie să urmărească acest deziderat.

Bineînțeles că experiența fiecărui membru în contextul gradului său îi oferă o perspectivă proprie, dar acest lucru nu trebuie să însemne o adversitate sau o vedere trunchiată asupra problemelor, ci să îi permită să aducă toate argumentele valide pe care le vede și să ajungă la consens în scopul bunei administrări a întregului sistem.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, care sunt cele mai importante probleme cu care noul CSM trebuie să înceapă?

Ciprian Tița: Problema sistemică ce presează sistemul judiciar e lipsa de personal și supraaglomerarea judecătorilor cu un număr enorm de dosare.

Soluția urgentă e normarea muncii, ceea ce permite decongestionarea activității judecătorilor cu titlu temporar, pentru un an-doi, poate trei, asumându-ne crearea unui stoc și prelungirea procedurilor pentru livrarea unui act judiciar bun, de calitate.

Apoi organizarea urgentă de concursuri. De admitere în magistratură pentru ocuparea de urgență a tuturor schemelor judecătoriilor și de promovare pentru ocuparea schemelor instanțelor superioare. Și nu unul. Mai multe anual până la ocuparea locurilor. E de urgență maximă, dar, chiar și așa, sunt instanțe în rândul tribunalelor mai ales în care nu se găsesc suficienți doritori în lipsa reducerii condițiilor de vechime. Se vor face demersuri și pentru asta, precum și pentru revenirea la o formulă simplă de promovare efectivă.

Dar aceste măsuri cer timp, iar judecători noi nu pot fi angajați direct la tribunal, poate cu excepția unei măsuri de reintegrare a judecătorilor cu grad și care au ieșit din sistem, însă nu aș miza pe prea mulți doritori.

O măsură mai urgentă și care ar putea ajuta de îndată instanțele superioare ar fi obținerea acordului MJ pentru lărgirea consistentă a schemei de grefieri și angajarea acestora direct pe loc, ceea ce ar facilita activitatea administrativă și de redactare a motivărilor judecătorilor din cadrul tribunalelor și curților de apel care nu își pot asigura necesarul de judecători.

Acestea ar fi primele urgențe după părerea mea, la care se adaugă o mulțime de alte măsuri destinate fluidizării activității judiciare și consolidării statutului judecătorilor.

Avem mult de muncă.

Alina Matei: Ați sesizat foarte bine un aspect: că ceea ce contează este capacitatea de a duce la îndeplinire obiectivele propuse, și nu atât originalitatea ideilor și soluțiilor. Cum veți face ca în relația magistrați-CSM, magistrații alegători să nu rămână cu cenușa ideilor, iar CSM-ul cu niște magistrați care vin la serviciu și atât?

Ciprian Tița: Problema justiției nu o constituie magistrații, ci modalitatea de administrare a acesteia de către CSM.

Sub mai multe aspecte. De la incapacitatea de ocupare a schemelor de personal din cauza neorganizării concursurilor la lipsa de transparență a Consiliului, de la neasumarea unei soluții la supraaglomerarea instanțelor la pasarea problemei către judecători care sunt lăsați să gestioneze individual un volum de muncă imposibil, de la lipsa unei viziuni de comunicare publică la lipsa preocupării Consiliului față de credibilitatea Inspecției Judiciare.

Trebuie să ne concentrăm pe aceste aspecte simple, să nu le pierdem din vedere așa cum pare că a făcut vechiul Consiliu.

Atenția fiecărui membru trebuie să se concentreze pe chestiunile de bază, de administrare a sistemului judiciar și să nu se lase absorbiți de agenda publică trasată de diverși factori exteriori.

Și îmi voi face o datorie de onoare din a le atrage constant atenția colegilor din CSM să revină la problemele care contează pentru instanțe.

Alina Matei: Care este reprezentarea dumneavoastră pentru un membru CSM? Cum ar trebui să fie? Ce calități, trăsături de caracter să aibă?

Ciprian Tița: Se cere ca membrul CSM să fie un om de bună-credință, un om de caracter. Un om echilibrat și deschis la dialog, capabil ăa se concentreze pe problemele reale ale justiției.

Dar situația gravă în care se află sistemul judiciar reclamă o altă trăsătură, și anume tenacitatea.

Lucrurile au trenat mult timp, iar instanțele se află într-o reală criză, mai ales la nivelul tribunalelor. Trebuie identificați candidații capabili să urmărească cu insistență și să rezolve aceste probleme.

Alina Matei: Relațiile dintre membri CSM prin ce ar trebui să se caracterizeze? Vă rog să luați în considerare și Marele Orgoliu. 🙂

Ciprian Tița: Răspund simplu: printr-un scop comun!

Orgoliul trebuie lăsat deoparte și, așa cum într-un complet colegial reușești să te pui de acord și să dai cea mai bună soluție, așa trebuie să facem și în CSM.

Alina Matei: Sunteți în plină campanie. Ce vă povestesc colegii, cum decurg întâlnirile? Sunt și întâlniri on-line?

Ciprian Tița: Încercăm cu toții să împletim activitatea zilnică cu cea de campanie și este un efort pentru toți colegii să își facă timp și să se întâlnească cu fiecare candidat.

Există, însă, interes din partea colegilor judecători și am încredere că vor vedea dincolo de aparențe și vor identifica oamenii care să fie capabili să schimbe ceva.

Încercăm să fim prezenți prin toate modalitățile, și on-line, și fizic în instanțe, și sper să fim la fel de prezenți și pe parcursul mandatului.

Eu, unul, îmi exprim un angajament ferm în acest sens.

Alina Matei: Dar pentru dumneavoastră, cum este să lași deoparte activitatea de la instanță și să mergi să convingi colegii că ești un sol al schimbării?

Ciprian Tița: Deși obositor, a fost o adevărată plăcere sa îmi cunosc colegii din tara.

Și dacă ar exista un cadru organizat de dezbatere în care să ne prezentăm public proiectele, tot cred în utilitatea prezentării în fiecare instanță pentru a cunoaște judecători, a înțelege problemele cu care se confruntă, așteptările lor și pentru a ne contura percepția asupra sistemului judiciar.

Pentru că de la centru se vede altfel decât din țară. Și cred că și acesta este unul din motivele eșecului actualului Consiliu, faptul că au întrerupt contactul cu judecătorii.

Alina Matei: Care este cea mai importantă valoare pentru dumneavoastră?

Ciprian Tița: Să fii om.

Toate lucrurile acestea trec, trece și mandatul în CSM, iar pe parcurs e important să nu ne pierdem din umanitate.

Alina Matei:  Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Ciprian Tița: Mă număr printre cititorii Juridice, am și publicat de câte ori am avut ceva de spus și cred că preocuparea fiecărui membru al comunității juridice reprezintă un mic aport pentru evoluția dreptului.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ciprian Tița: Mă bucur că am avut această ocazie și vă mulțumesc că m-ați ascultat! Vă doresc succes în continuare în activitatea dumneavoastră!

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro