Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Înalta Curte de Casație și Justiție – 160 de ani de colaborare între profesiile juridice. VIDEO
17.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

:: Galeria foto

***

Luni, 30 mai 2022, ora 11:00, la Sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, Holul Central, a avut loc evenimentul „Înalta Curte de Casație și Justiție – 160 de ani de colaborare între profesiile juridice”, care face parte din seria de evenimente organizate de instanța supremă pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la începerea activității acesteia, ca instituție fundamentală a Statului Român modern, potrivit unui comunicat.

La eveniment au participat, alături de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele Curții Constituționale, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiției, judecători ai Curții Constituționale și membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai principalelor profesii juridice – președintele UNBR, președintele UNNR, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, reprezentanți ai institutelor de cercetări juridice şi facultăţilor de drept, precum şi personalităţi ale vieţii publice şi academice din România.

În cadrul întâlnirii au fost trecute în revistă momentele importante din istoria Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu înființarea acesteia, ca efort comun al tuturor profesiilor juridice din cele două Principate de la acel moment, care și-au dorit să desăvârșească unirea realizată prin alegerea aceluiași Domn, prin crearea instituțiilor comune ale noului Stat. În luările de cuvânt din cadrul evenimentului s-a subliniat importanța unei cooperări continue între profesiile juridice participante la realizarea actului de justiție, în vederea întăririi credibilității și eficienței sistemului judiciar, sub semnul respectului acordat justițiabilului și asigurării unui serviciu public de calitate.

Procesul de reformă și de modernizare a instanței supreme, sporirea ponderii pe care funcțiunile de instanță de casație și de unificator al practicii judiciare o au în arhitectura competențelor acesteia reprezintă un proces necesar și, în același timp, extrem de sensibil, care necesită o abordare strategică și care să țină seama de realitățile și de nevoile serviciului public al justiției. În acest scop a fost anunțată în cadrul evenimentului crearea unui parteneriat între Înalta Curte de Casație și Justiție și Academia Română, prin institutul său de specialitate, pentru crearea unui grup de reflecție (think-tank), compus din personalități de seama ale lumii juridice și academice pentru dezbaterea și fundamentarea acestor aspecte.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate parteneriatul instanței supreme cu Biblioteca Centrală Universitară, care a permis restaurarea și expunerea în sediile Înaltei Curți a unor lucrări de patrimoniu din biblioteca acesteia, unele cu valoare de unicat, precum și emisiunea filatelică specială dedicată aniversării a 160 de ani de activitate a Înaltei Curți de Casație și Justiție, realizată de către Romfilatelia.

Înalta Curte de Casație și Justiție mulțumește public reprezentanților instituțiilor și profesiilor juridice reprezentate în cadrul evenimentului, pentru disponibilitatea arătată de a continua demersul început astăzi, prin crearea unui forum informal de discuție și dezbatere a celor mai importante aspecte legate de modernizarea sistemului judiciar.

Înregistrarea video a evenimentului va fi disponibilă în curând prin intermediul paginii de Internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție – www.iccj.ro.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti