Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Și de restul… demnitate și onoare corpului de avocați
31.05.2022 | Cosmin ȘOVAR

Secţiuni: Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmin Șovar

Cosmin Șovar

Oricine citește legea și statutul profesiei de avocat ajunge la cel puțin două concluzii:

1. Exercitarea liberă a profesiei de avocat presupune demnitate, conștiință, independență, probitate, umanism, onoare, delicatețea, moderație, tact întrucât acestea ar fi principii esențiale ale acestei (încă) profesii.

2. Organele profesiei au obligația de a preveni și/sau sancționa orice încălcare a acestor principii.

Dacă exerciți activitatea de avocat respectând principiile la care ai aderat ești îndreptățit să le soliciți ferm celor din afara profesiei (oricare ar fi ei) să nu îndrăznească să se gândească să-ți încalce libertatea profesională.

În schimb, dacă iei în picioare principiile de mai sus și cele de bun-simț (uneori se mai întrepătrund), devii slab și începi să te clatini atunci când le ceri terților să țină cont de onoarea profesiei de avocat.

Mă gândesc că aceasta ar fi rațiunea pentru care organele profesiei ar trebui să fie atente la eventualele derapaje și să acționeze (până acum nu au fost nici atente, iar acțiunea, tardivă în majoritatea cazurilor, a avut ca scop doar încercarea de a păstra aparențele).

Sigur, atunci când alegi să ocupi o funcție în cadrul organelor profesiei, devii reprezentantul acestora, ceea ce presupune că ești și mai sensibil la respectarea principiilor profesiei.

UNBR a derulat un proiect educațional în școli care pare să fi avut succes.

Se încadrează în principiile profesiei? Evident! Felicitări tuturor participanților care au alocat din timpul lor acestui proiect!

Au fost unii care au încercat să speculeze momentul pentru imagine? Ca întotdeauna!

Au fost alții care să caute nod în papură? Sigur!

Dar… pot să solicit organelor profesiei (sub orice formă – preferabil formal) să îmi comunice o situație a fondurilor înaintate pentru susținerea proiectului fără să fie lezmajestate?

Analizând conduita unor consilieri ai Baroului București și UNBR răspunsul pare să fie negativ!

Și nu mă refer la lipsa răspunsului, ci la proferarea de invective, blesteme și rușine publică.

(nu există justificare pentru o astfel de conduită, indiferent că se invocă problemele personale avute cu cel care adresează întrebarea, o pretinsă acuzație de furt sau munca enormă pentru implementarea proiectului).

Indiferent de angrenaj, în această întâmplare unul dintre mesajele transmise de la nivelul UNBR a fost păi nu mă urc eu pe tine… cât să mănânci mâncare în penitenciar, de exact câți bani am muncit eu (gratis), în acest proiect, fără să vorbesc despre asta, ca să fie bine?

Și de restul… ne rămâne demnitatea și onoarea corpului de avocați.

Dacă prin absurd se constată lăuntric derapajul, nu-i niciodată prea târziu pentru prezentarea publică a scuzelor față de avocații implicați în proiect și față de ceilalți… tot așa pentru demnitatea și onoarea corpului de avocați.

Av. Cosmin Şovar, Senior Associate FIRON BAR-NIR

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti