Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Ziua Copilului între ideologie și bune intenții


02.06.2022 | Antonie POPESCU
Secţiuni: Articole, Dreptul muncii, Legal Days, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Antonie Popescu

Antonie Popescu

Prin Rezoluţia UN nr. 836, adoptată la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a recomandat ca toate ţările să instituie o Zi a Copilului.

Istoricește, încă din perioada interbelică, în foruri internaționale se discuta despre o asemenea zi. La 26 septembrie 1924, Societatea Națiunilor (SdN) a adoptat Declarația de la Geneva asupra Drepturilor Copilului, recunoscând în premieră internațională drepturi specifice copilului.

ONU marchează Ziua Copilului la 20 Noiembrie, data la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului, în 1959, şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, la protecţie împotriva violenţei și a fost ratificată de România prin Legea nr. 18 din 27 septembrie 1990.

În URSS și în statele-satelit a fost decretată ca zi a copilului data de 1 iunie – prima zi de vară (în Emisfera Nordică). O parte din restul țărilor au adoptat alte date, care reprezintă ceva mai important pentru istoria lor decât ce a stabilit Moscova în anii ’50.

Anterior, istoriografia comunistă consemnează că, la 22 noiembrie 1949, Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor ar fi decis, în cadrul unei sesiuni speciale desfăşurate la Moscova, instituirea unei zile internaţionale pentru protecţia copiilor și că, la 1 iunie 1950, Ziua Copilului ar fi fost sărbătorită pentru prima dată în România.

Rareori se scrie sau vorbește despre Ziua sănătății copilului – o zi liberă (fără plată) pe care orice părinte o poate cere pentru a se îngriji de sănătatea copilului său minor, potrivit Legii nr. 91 din 1 iulie 2014. Culmea ipocriziei, această zi este una de “concediu fără plată”, pentru că nici angajatorul, nici bugetele sociale nu au vreo obligație de plată pentru părintele solicitant.

La fel de puțin știută este instituirea prin Legea nr. 497 din 28 decembrie 2006 a datei de 5 iunie ca Ziua împotriva violenţei asupra copilului în România, când Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, precum şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale trebuie să organizeze campanii de informare şi sensibilizare a publicului, precum şi manifestări publice dedicate prevenirii şi combaterii violenţei împotriva copilului, să sprijine material şi financiar acţiunile altor organizaţii desfăşurate în acest scop, în condiţiile legii, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune trebuie să promoveze campanii împotriva violenţei asupra copilului şi să reflecteze în cadrul programelor lor manifestările dedicate acestei zile. Unele autorități chiar se preocupă

Pe 12 iunie este serbată și Ziua internaţională împotriva exploatării prin muncă a copiilor.

Cu toată această grijă oficială, răpiri, violențe, exploatări, drame precum Caracal-112 și multe altele s-au putut întâmpla…

NOTĂ:

Potrivit unui studiu realizat de Eurofund în 2013, angajații români au avut parte de 232 de ore libere în 2012, în timp ce angajații germani au beneficiat de 301 ore de concediu. Italia si Malta au avut 296 de ore libere. Așa că propaganda “românii au prea multe zile libere” este tot de sorginte bolșevică!

Avocat Antonie Popescu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti