Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Ziua mondială a Executorului judecătoresc: Executorul judecătoresc, factor de stabilitate într-o lume în schimbare / 9 iunie 2022
02.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Executori judecătorești, Legal Days, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Internațională a Executorilor Judecătorești (UIHJ) este o organizație internațională non-guvernamentală, creată în anul 1952. Cu cei 100 de membri răspândiți pe 4 continente, UIHJ reprezință profesia de executor judecătoresc (ofițeri judiciari, agenți de executare) din 96 de țări, potrivit unui comunicat al UNEJ.

Joi, 9 mai 2022, UIHJ va celebra a 15-a Zi Mondială a Executorului Judecătoresc. Această zi reprezintă pentru profesia de executor judecătoresc o întâlnire importantă cu persoane fizice, companii, administrații publice, profesii juridice, magistrați. Temă aleasă pentru această zi este: ”Executorul judecătoresc, factor de stabilitate într-o lume în schimbare”.

După doi ani de pandemie fără precedent, care a zguduit ordinea mondială, inflația, o consecință directă a acestei pandemii, înregistrează o revenire puternică în țări care nu s-au mai confruntat cu acest fenomen de peste 20 de ani. Lumea înfruntă astăzi un conflict armat între Federația Rusă, cea mai mare țară și vecinul ei, Ucraina, cu ai săi 44 de milioane de locuitori. Relatată zilnic de mass media, această invazie a provocat drame umane inacceptabile, distrugeri, amenințări si constituie o sursă de numeroase semne de întrebare și insecuritate pentru toată lumea, legate de posibilitatea apariției unui conflict mondial sau a folosirii unor arme al căror nume se ezită a fi folosit.

În același timp, lumea pe care o știm este transformată în fața ochilor noștri, zilnic, de efectul puternic al dematerializării, care generează întrebări legitime legate de rolul nostru în acest spațiu digital.

Această schimbare globală de paradigmă pe care o trăim, ne amintește faptul că justiția imparțială este singura apărare împotriva abuzurilor cu care se poate confrunta umanitatea. În centrul sistemului judiciar, executorul judecătoresc a fost recunoscut ca un factor esențial al statului de drept de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Hornsby v. Greece, March 19, 1997, Req. 18357/91). Responsabil cu punerea în executare a hotărârilor judecătorești și a altor titluri executorii, el este o element important în angrenajul sistemului judiciar al fiecărui stat.

În multe țări, executorul judecătoresc exercită și alte atribuții, cum ar fi cele menționate în Ghidul de executare adoptat la 17 Decembrie 2009 de Comisia europeană pentru Eficiența Justiției (a Consiliului Europei): recuperarea creanțelor, vânzarea voluntară prin licitație publică a bunurilor mobile sau imobile, urmărirea bunurilor, înregistrarea și prezentarea probelor, serviciul de aprod al instanței, oferirea de consiliere juridică, administrarea procedurilor de insolvență, îndeplinirea unor sarcini la solicitarea instanțelor, reprezentarea părților în instanță, redactarea unor acte sub semnătură privată și a unor documente, activități didactice.

La finalul actului de justiție, executorul judecătoresc restabilește echilibrul între părți, căutând soluții adecvate.

Datorită aptitudinilor, profesionalismului și experienței sale, cunoașterii dificultăților cu care se confruntă cetățenii, executorul judecătoresc va continua să exercite activitățile sale cu determinare, dar și aplecare spre aplanarea disputelor. Executorul judecătoresc este un factor de stabilitate într-o lume în schimbare. Vă invităm să descoperiți această minunată profesie juridică pe parcursul celei de-a 15 a Zi mondială a executorului judecătoresc.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti