Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

România nu îndeplineşte condiţiile pentru aderarea la zona euro
02.06.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 1 iunie 2022, Comisia Europeană a prezentat raportul de convergență din 2022, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Acestea sunt cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro, potrivit unui comunicat.

Potrivit concluziilor raportului:

– Doar Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor.

– Toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanțele publice, cu excepția României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

– Bulgaria și Croația sunt cele două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb.

– Bulgaria, Republica Cehă, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

În toate statele membre din afara zonei euro examinate, cu excepția Croației, raportul constată, de asemenea, că legislația națională în domeniul monetar nu este pe deplin compatibilă cu legislația UEM și cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale/BCE.

Totodată, Comisia a analizat și factorii suplimentari menționați în tratat, care ar trebui luați în considerare la evaluarea caracterului durabil al convergenței. Această analiză arată că statele membre examinate sunt, în general, bine integrate din punct de vedere economic și financiar în UE. Cu toate acestea, unele dintre ele se confruntă în continuare cu vulnerabilități macroeconomice și/sau trebuie să abordeze probleme legate de mediul lor de afaceri și de cadrul lor instituțional, care pot prezenta riscuri pentru sustenabilitatea procesului de convergență.

Punerea în aplicare eficace a reformelor și a investițiilor prevăzute în planurile lor naționale de redresare și reziliență va aborda principalele provocări macroeconomice. În cazul Ungariei și Poloniei, planurile sunt în prezent evaluate de Comisie pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate criteriile de evaluare.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti